På Joshua Kings fotballcamp i sommer ble Fair Play løftet frem som selve kjernen i god lagånd og idrettsglede. Her fikk unge spillere ikke bare muligheten til å bli bedre i fotball, men også til å lære hva det vil si å være en god venn og lagspiller. Som et symbol på denne verdien ble én Fair Play-vinner kåret fra hver gruppe, og disse vinnerne ble senere invitert til en uforglemmelig opplevelse: en storslått Kygo-konsert.
Hjerte for breddeidrett
Zuccarellostiftelsen, som sto bak prisen og invitasjonen til konserten, er en viktig støttespiller for fotballcampen og breddeidretten i Norge generelt. Kommunikasjonssjef Kathrine Astrup forklarer stiftelsens mål om å gi alle barn, uansett bakgrunn og ferdigheter, like muligheter til å delta og føle mestring innen idrett.
– Vi jobber for at alle barn skal ha muligheten til å delta i idrett. Det er flott at mange når langt, men det viktigste er å skape et miljø hvor alle trives. Fair Play-prisen er en hyllest til dem som tar ekstra ansvar på dette området, sier Astrup.
Ved å feire disse unge spillerne ønsker stiftelsen å gi dem en anerkjennelse som kan inspirere andre. Samtidig bidrar det til å strekke verdien av Fair Play utover fotballcampen og til dagliglivet i klubbene deres.
Årets ildsjel: – Fair play må hylles
For Adnan Naeem, som i januar ble kåret til årets ildsjel, er Fair Play mer enn en pris – det er en verdi som bør være til stede i all lagidrett. Naeem mener at Fair Play-priser og lignende utmerkelser er viktige verktøy for å skape et inkluderende miljø og motivere andre til å etterleve disse verdiene.
– Det er kjempeviktig å ha fokus på Fair Play og på breddeklubbene. Når vi anerkjenner dem som gjør noe bra og er gode lagspillere, så gir vi også motivasjon til de andre rundt dem. Det handler om å ha rollemodeller som løfter fellesskapet, understreker Naeem.
Han påpeker at det å hedre unge som tar ansvar for andre inspirerer hele laget og gir en viktig lærdom om lagånd og respekt. Ifølge Naeem er det viktig at alle forstår hvilken effekt slike holdninger kan ha på laget.
– Det er ingen tvil om at ungdommene som er samlet her i dag fortjener en ekstra klapp på skuldra, fortsetter han.
– Stolt av meg selv
Av totalt 15 vinnere kommer syv fra Groruddalen. Sékou Condé, en av de unge Fair Play-vinnerne fra SF Grei, strålte av glede og stolthet over prisen og muligheten til å oppleve konserten med fetteren sin. For Sékou representerer prisen en påminnelse om de verdiene han ønsker å stå for på og utenfor banen. Han understreker hvor viktig det er å være der for laget sitt, spesielt når noen trenger en oppmuntring.
– Jeg fikk en veldig god følelse da jeg vant prisen og ble ganske stolt av meg selv. Hos oss i Grei har vi et miljø der vi tar vare på hverandre og har det gøy både på og utenfor banen, smiler han.
Condé beskriver også en ekte Fair Play-spiller som en støttespiller som respekterer medspillerne og unngår å legge unødvendig press på dem som ikke er like dyktige.
– En fair play-spiller er en som først og fremst støtter de andre på laget. Det handler mye om respekt, sier Condé.
Videre skryter han av de andre vinnerne:
– Jeg er ikke bare stolt over meg selv, men alle de andre vinnerne også. De har alle bidratt til godt miljø på campen i sommer, og har gjort en strålende jobb.
Håper å inspirere
Den spektakulære Kygo-konserten demonstrerer på et vis at det lønner seg å behandle andre godt. Gjennom å hedre Fair Play-vinnerne fra Joshua Kings fotballcamp ønsker Zuccarellostiftelsen å skape varige ringvirkninger. Astrup håper at denne prisen kan inspirere andre til å vise gode holdninger og styrke fellesskapet i breddeklubbene.
– Det er utrolig gøy å se hvordan Fair Play-vinnerne fortsetter å være gode forbilder i klubbene sine. Vi håper at flere barn i fremtiden får muligheten til å vinne denne prisen, avslutter hun.