FOR FUNKSJONHEMMEDES RETTIGHETER: MDG kjemper for et samfunn der ingen opplever diskriminering, og som motarbeider systematisk og strukturell forskjellsbehandling mot funksjonshemmede. Her med MDGs nettverk for funksjonshemmede, Grønt funkisnettverk, under stolthetsparaden i fjor.
FOR FUNKSJONHEMMEDES RETTIGHETER: MDG kjemper for et samfunn der ingen opplever diskriminering, og som motarbeider systematisk og strukturell forskjellsbehandling mot funksjonshemmede. Her med MDGs nettverk for funksjonshemmede, Grønt funkisnettverk, under stolthetsparaden i fjor. FOTO: PrivatBilde 1 av 1

Bjerke MDG står sammen med funksjonshemmede i dag

I dag er FN-dagen for funksjonshemmede. Dagen markerer kampen for et samfunn der alle kan delta. Vi er langt unna det samfunnet i dag, selv om funksjonshemmede er cirka 20 pst. av Norges befolkning.

I Miljøpartiet De Grønne jobber vi for et samfunn der alle, uansett bakgrunn eller funksjonsevne, kan delta og leve gode liv. Dette krever systematisk arbeid med tilrettelegging, rettigheter og universell utforming for å sikre at funksjonsnivå eller kronisk sykdom ikke er grobunn til ekskludering og utenforskap.

Det er ikke bærekraftig med barrierer og fordommer som stenger mange ute av samfunnsarenaer. Ikke bare fordi det er kostbart at over 100.000 funksjonshemmede som vil jobbe ikke får muligheten, men der andre partier klager over «yngrebølgen» ser vi et urealisert potensial. For at flere skal kunne leve grønne og fullverdige liv, må vi gi alle tilgang til arbeid og utdanning.

MDG vil ta grep ved å gjøre FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) til en del av menneskerettsloven og oppdatere diskriminerende lovverk og praksis. Dette er et viktig skritt for å sikre like rettigheter for alle og å stoppe menneskerettighetsbrudd. Da vi stilte til valg i fjor høst, var det også med støtte til kampanjen om å gjøre Oslo til en CRPD-kommune. Det er mye jobb igjen å gjøre!

Vi ønsker at borgerstyrt personlig assistanse (BPA) blir finansiert av staten, universelt tilgjengelig og ikke avhengig av alder eller bosted. Vi mener at BPA-tildelingen også skal dekke fritid og samfunnsdeltakelse, slik at alle får reell mulighet til å være en del av fellesskapet.

I vårt alternative budsjett for Oslo prioriterer vi å fremskynde å gjøre BPA til likestillingsverktøy ved å sette av penger til å gjennomføre en ordning med sentral bestillerenhet. Det betyr at uansett hvor man bor i Oslo skal man ha like god mulighet til å vurderes for BPA og få et likeverdig tilbud, som ikke er avhengig av bydelsøkonomien. I tillegg foreslår Oslo MDG å øremerke 15 millioner kroner ekstra til BPA slik at bystyrets rammekutt mot bydelene ikke skal ramme funksjonshemmede like hardt som det ellers vil i Søndre Nordstrand.

For å bygge et samfunn som inkluderer alle, må vi gjøre tjenester og infrastruktur tilgjengelig for alle. Vi prioriterer universell utforming av skoler, kollektivknutepunkt og transportløsninger. Vi vil også gi flere tilgang til HC-parkering og TT-kort fordi bil kan være et viktig hjelpemiddel.

I Oslo MDG sitt alternative budsjett for kommunen er det satt av 100 millioner kroner ekstra til universell utforming av byen. Det er en god start for å nå målet om et universelt utformet samfunn innen 2035.

Vi ønsker å styrke politiets innsats mot hatkriminalitet og har foreslått å øke støtten til flere organisasjoner som bekjemper diskriminering og hat. Et samfunn der alle kan føle seg trygge og respekterte, er et bedre samfunn for alle.

Det er på overtid at alle får oppfylt sine menneskerettigheter. Det er tross alt dyrere når man ikke inkluderer.

Vi i Bjerke MDG sier med dette hurra for alle som markerer FN-dagen for funksjonshemmede!

Kommentarer