Bydelene i Oslo er bærebjelken i de fleste av kommunens velferdstjenester. Bystyret legger rammene for økonomien i bydelene. Bydelene står for nær halvparten av Oslo kommunes driftsbudsjett.
Det finnes penger i denne byen. Det dreier seg om fordelingspolitikk. Det forrige byrådet innførte en moderat og sosial innrettet eiendomsskatt. De med de største og dyreste boligene og eiendommene betalte denne skatten. Den skapte rom for flere barnehager og styrking av eldreomsorgen. Samtidig ble det innført gratis skolemat, gratis kjernetid i aktivitetsskolen, rimeligere kollektivsatser, store investeringer i idrettsanlegg, sommerjobber til ungdom og mye mer.
Dagens byråd vil fjerne eiendomsskatten på boliger og har alt redusert den på næringsbygg. Dette merker vi nå, når det foreslås ytterligere reduksjoner i denne skatten på toppen av den som ble vedtatt for i år.
Det kan spares penger også i bydelene. Ting kan alltid løses på en bedre måte. Men med de budsjettreduksjoner det borgerlige byrådet har foreslått strekker det på ingen måte til. Det må kuttes i tjenester og tilskudd. Derfor tar det borgerlige budsjettforslaget Oslo i feil retning. Arbeiderpartiets alternative budsjett viser at det er mulig med en annen politikk. Det er ikke riktig som Høyres byrådsleder sier at det ikke fins penger. De finnes om vi vil skatte etter evne og bruke pengene på en sosial måte.
Bydel Stovner er ikke verst stilt. Men med byrådets budsjettforslag, må vi kutte budsjettet med 80 millioner kroner. På alle tjenesteområder blir det innsparinger. Netto 30 årsverk skal bort. Det blir mindre penger til kjøp av sykehjemsplasser, mindre til rusomsorg, mindre til norskopplæring for lærlinger, mindre til vedlikehold med mye mer. Byrådet varsler enda tøffere innsparinger for 2026.
Det er ikke stort handlingsrom for å gjøre noe med budsjettet i bydelsutvalget. Vi vil redusere kuttet i tilskudd til Stovner eldresenter og til Frivillighetsmidler noe, og vi vil øke avsetningen til sommerjobber for ungdom i bydelen. Dersom Arbeiderpartiets budsjettforslag i bystyret derimot skulle blitt vedtatt, ville vi hatt nær 10 millioner mer i rammetilskudd, pluss enkelte øremerkede tilskudd.
Vi kunne gjort mer av det vi ønsker oss. Bedre levekår for dem som sliter mest, utvidet samarbeidet med frivilligheten, raskere og bedre tilgang på psykisk helsehjelp, styrket norskopplæring for innvandrere og ikke minst styrket bemanningen i eldreomsorgen og sykehjemmene. Det hadde gitt oss en bedre bydel å bo i.
Roar Gravdahl, leder Stovner Arbeiderparti