Solveig Krokan Johnsen, leder for Fellesverket Grorud. Foto:
Solveig Krokan Johnsen, leder for Fellesverket Grorud. Foto:Bilde 1 av 1

Debatt:

Gi ungdommen i Groruddalen den fremtiden de fortjener!

Vil du bidra til å gi ungdommen et trygt og inkluderende sted å være? I vår opplevde flere av ungdommene våre at livet ble vanskeligere da skole og fritidstilbud stengte. Nå har aktivitetshuset Fellesverket Grorud åpnet igjen og trenger din hjelp.

Koronapandemien førte til at mange Osloungdommer sto uten et fritidstilbud i vår. Flere av tilbudene har nå åpent igjen, men med et begrenset antall deltakere. Dette har uten tvil ført til en rekke uheldige konsekvenser for barna og vi vet enda ikke hvor dyptgående og langvarig disse konsekvensene blir.

Noen har kjent på ensomhet, noen har kjent på økende stress og noen har opplevd mer vold i hjemmet. Utfordringene som mange hadde før utbrytningen av koronapandemien har også blitt forsterket. Noen ungdommer har uttrykt en frustrasjon over å ikke vite hvordan hverdagen blir fremover.

I tillegg er framtidsutsiktene usikre, være seg sosiale relasjoner, skolegang, mulighet til å få seg en deltidsjobb eller å få seg en fot inn i arbeidslivet, for å nevne noen. Behovet for trygge, sosiale (og koronavennlige!) møteplasser er større enn noen gang. Steder hvor de kan få et pusterom fra bekymringene og få veiledning fra trygge voksne til hvordan de kan møte fremtiden.

En av ungdommene på Fellesverket Grorud sa dette når vi lurte på hvorfor hun bruker tilbudet hos oss og hvorfor det er viktig å ha slike steder:

«Når jeg blir voksen og tenker tilbake til min barndom, så vil jeg være veldig takknemlig for at vi har disse klubbene som er et hus med en åpen dør, hvor man alltid er velkommen. Det har fått meg til å bli den personen jeg er i dag. Jeg har fått hjelp til jobbsøknad, CV, og veldig mange gode erfaringer med for eksempel gatemeglingskurs der jeg har lært konflikthåndtering for både meg selv og andre rundt meg. Så disse fritidsklubbene er utrolig viktige for oss ungdommer og generasjonen videre

– Jente 18 år, deltaker Fellesverket Grorud

Fellesverket Grorud er et aktivitetshus hvor ungdom kan treffe nye og gamle venner, spille spill, høre musikk, spise mat, og delta på ulike aktiviteter. Tilbudet drives av Oslo Røde Kors. Vi fikk nylig midler fra blant annet Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen til å oppgradere lokalene våre. I sommer har vi derfor malt og snekret og fikset, slik at vi kan tilby ungdommene et spennende og oppdatert lokale. Sammen med oss på laget hadde vi arkitektfirmaet, Metropolis, som har hjulpet oss mye gjennom hele prosessen og har gitt oss mange timers arbeid probono. Dette har gjort til at vi har fått et helt annet uttrykk i lokalene enn det vi hadde klart på egen hånd. Vi har nye spill og utstyr, og er klare for en høst med masse spennende aktiviteter og gode samtaler.

Det holder ikke med oppgraderte lokaler, vi trenger deg på laget som ønsker å være til stede for ungdommene våre. Bli med oss å gi unge i Groruddalen et trygt sted å være!

Hva er Fellesverket Grorud?

• Fellesverket Grorud er et aktivitetshus for ungdom.

• Her tilbyr vi en åpen møteplass, leksehjelp, hjelp til jobbsøk, arbeidstrening, temakvelder, turer og utflukter.

• Alle aktiviteter er gratis.

• Tilbudet drives med frivillighet.

Vil du bli frivillig?
Ta kontakt med Fellesverket Grorud

Tlf. 22 80 27 00
E-post: fellesverket.grorud@redcross.no