Jonas Gahr Støre besøker Stovner i dag.
Jonas Gahr Støre besøker Stovner i dag. FOTO: Kay Grue Thorsen

Har Støre glemt Groruddalen?

I dag kommer statsministeren til Stovner for å fortelle om revidert nasjonalbudsjett og hva regjeringen vil med Norge. Hva han vil med Groruddalen, det er han åpenbart mindre opptatt av.

Derfor vil jeg minne Støre på hva han 1. september 2017 i Akers Avis Groruddalen, sammen med Jan Bøhler, lovte: «Vi har vedtatt opp til 70 prosent finansiering av en tverrforbindelse i dalbunnen, samt t-bane til Romerike».
Ikke en gang i gårsdagens budsjett lå det en krone inne til Groruddalens kollektiv-utfordringer.
Støre er Oslo-representant på Stortinget. Som statsminister har han mange oppgaver, men han skal forsvare sine velgeres interesser og han skal holde Arbeiderpartiets valgløfter. Det har hverken han eller Jens, som lovet lokk fra Karihaugen til Alnabru, gjort.
For Arbeiderpartiet ble derfor den manglende satsingen på samferdsel og godkjennelsen av at arbeiderklassen betaler bompengeskatt til Bærum det som gjorde at mange velgere flyktet fra partiet.
Når Støre taler på Stovner i dag bør han legge seg flat. Så får vi håpe SV presser inn 1 milliard i revidert, slik at arbeidet med våre t-banelinjer, som Arbeiderpartiet selv sa i 2017 var for å redusere støy og støv, kommer i gang.
Arbeiderpartiets «synderegister» er stort: de stoppa ny sentrumstunnel, de stoppa spor 2 på Ensjødiagonalen og de hevet kollektivprisene i stedet for å senke dem som lovet.
I revidert statsbudsjett er det satsing på mange områder (jeg er spesielt glad for penger til Palestina og Ukraina), men hvor er satsing på miljø og samferdsel? På hvilken måte skal Norge og Støre nå klimamål om seks år som Norge har undertegnet når det ikke brukes en ekstra krone?
Så derfor en saksopplysning til Oslo-representanten Støre.
Sporveien har regnet ut at t-bane til Romerike er lønnsom, som det eneste kollektiv-prosjektet – så stort er behovet. Furuset bydelsutvalg krevde det enstemmig for 40 år siden, det eneste de var usikre på var om t-banen var full da den kom til Furuset. Siden har intet skjedd utenom at de rikeste får sin 3. t-bane, og at de fattigste skal betale.
Hvis Arbeiderpartiet ønsker å tape valget i 2025, er det bare å fortsette denne politikken.
Folk i Groruddalen merker fort om de tomme løftene fortsetter eller om det faktisk legges kroner på bordet til Groruddalen.
Vi så ingen penger i Nasjonal Transportplan heller. Det er på tide Støre våkner opp!