Og jeg – gamle mannen – jeg har aldri hatt det så godt i hele mitt liv; støv og annen forurensing er ikke til stede, og støy bare med helikoptre som av og til dundrer over hustakene på vei til sykehuset. Godt å vite at veien ikke er lang i tilfelle illebefinnende. (Men det varer kanskje ikke så lenge, skal en tro byråkratene?)
Idet jeg flyttet, meldte jeg meg inn i Groruddalen Miljøforum (GM) for å følge med på en utvikling i Dalen som jeg slett ikke liker. Det er ingen betingelse å bo i Dalen, sa Ragnar. Onsdag 12. februar, mellom klokka 18 og 21, er jeg invitert til Grorud IL sin flerbrukshall. Temaet er Boligbygging og Lokal selvbestemmelse, og programmet oppsummeres i setning nr. 2: Det bygges høyere og tettere i øst enn vest i byen med mange små leiligheter og dårlige uteområder.
Ja vel: Etter at Team Raymond (Ap + SV + MDG) kastet inn årene i 2023, overtok en byutviklingsbyråd fra Høyre, James Stove Lorentzen. Torsdag 23. januar trommet han sammen i rådhuset til et samarbeidsmøte mellom politikere fra Dalen og forhåpningsfulle entreprenører med OBOS i spissen (referert i AAG 24.01.) Det er blitt bygd altfor lite i Dalen (med tre motorveier som går side om side) de siste tjue årene, sa han. Men nå er det slutt! Groruddalen ytre by skal også tett bebygges. Det er bare å glede seg, for den infrastrukturen som manglet på Økern, skal nå komme på plass.
Halvor Voldstad sa: «I Bydel Alna har man de siste 15 årene bygd i underkant av 700 boliger. I en bydel med snart 50.000 innbyggere er det knapt en dråpe i havet…»
Umiddelbart riktig, Voldstad, men hvem sier at disse 50.000, helt eller delvis, fortsatt må bo i Dalen? Hvorfor kan ikke folk flytte, slik en ung entreprenør foreslo i et tidligere GM-møte, der PBE deltok, i Furuset Forum?
Lorentzens forgjenger i tida før Team Raymond, Bård Folke Fredriksen, nå administrerende direktør i Norske Boligbyggeres Landsforening (NBBL), ble intervjuet på TV 2-nyhetene fredag 7. februar. I et større perspektiv sa han akkurat det samme som Voldstad. Men om et rimelig botilbud skulle komme på plass, for eksempel i Sørkedalen, med infrastruktur og kommunikasjoner, vil folk strømme dit. Da trenger man ikke bygge 18 etasjer høye skyskrapere.
Til slutt: Ifølge en kilde for et par år siden bodde familien Fredriksen i et rekkehus på Kjelsås.
– Kjelsås og Grefsenplatået er ideelt plasserte for en «by i byen», som er Lorentzens favorittuttrykk. Da ville man slippe biltrafikken utenfor stuedørene.
Verken Lorentzen eller Fredriksen har meldt seg på GM-møtet, derimot Haakon Riekeles fra Venstre, leder av byutviklingsutvalget i Oslo bystyre; får spørre ham om det som plager oss.
Med hilsen
Stein John Kvale,
Tåsen Hageby