Dette var vårt tredje år på rad med Kvinnehelsedag, og arrangementet var absolutt vellykket! Vi hadde et rikholdig program med mange interessante innledere, så alle gikk hjem klokere. Stemningen var varm og inkluderende, med mange fine samtaler blant deltakerne og innlederne. I år var Ida Sofie Karlsrud til stede og solgte vakre keffiyeh/palestinaskjerf, og Epil Catering leverte deilige vegetarwraps til lunsj.
SVs nestleder og stortingsrepresentant Marian Hussein startet arrangementet med politisk innledning. Hun stilte spørsmål ved om Norge er et likestilt land når kvinnehelse systematisk blir underprioritert i helsevesenet. Barselopprøret og Bunadsgeriljaen er tydelige uttrykk for at systemet ikke fungerer.
Seniorforsker Katrine M. Owe fra Nasjonalt senter for Kvinnhelseforskning fulgte opp med «Hva er kvinnehelseforskning?». Vi vet for lite om hva som skjer med kvinnekroppen i livets faser (fra pubertet, gjennom svangerskap, overgangsalder og til aldring), og minst om pubertet og aldring.
Så var det Kvinnehelsehuset på Tøyens tur til å fortelle oss om tilbudet på Kvinnehelsehuset og hva det innebærer å ha fokus på kvinnehelse. Det drives av Sanitetskvinnene, Norges største kvinneorganisasjon. Huset er åpent kl. 9 – 16 på hverdager og noen kvelder i uka. I Oslo finnes også Solskinnsveien som er Sanitetskvinnenes hus på Smedstad: «Her skal du kunne puste – Her skal du kunne le».
Kristin Berntsen fra Oslo Krisesenter og Kompetansesenter for vold i nære relasjoner informerte oss om senterets arbeid. De gir hjelp til både kvinner og menn. Omfangsundersøkelsen deres viser at:
1 av 10 kvinner opplever alvorlig fysisk vold, grov partnervold. For menn er forholdet 3 av 100.
1 av 4 barn opplever alvorlig vold i barndommen.
Tverrkulturell helseinfo jobber med kvinnehelse rettet mot minoriteter. Wolela Haile (daglig leder) fortalte at de planlegger Helsefestival med Fagseminar 6. september og åpen dag 7. september. I år er temaet Mental helse. For mer informasjon: www.helsefestivalen.no
Kvinnehelsedagen hadde også fokus på de skjulte kvinnesykdommene, og når reproduktive organer ikke samarbeider. Endometrioseforeningen fortalte om endometriose og adenomyose – «den onde tvillingen» fordi de ofte opptrer sammen.
Endometriose er livmorslimhinne på feil sted – inne i bukhulen. Adenomyose er livmorslimhinne som vokser ned i myometriet (muskellaget i livmoren), det behandles med fjerning av livmoren.
De er begge smertefulle tilstander. De kalles de usynlige kvinnelidelsene, men er vanlige. Ca. 1 av 10 kvinner har det, altså ca. 500.000 i Norge sliter med disse tilstandene!
Endometrioseforeningen er en pasientforening som driver med folkeopplysning, jobber med politisk påvirkning og samarbeider med helsesektoren. Oppfordring: Snakk med døtrene deres om mensen!
Vulvaforeningen er en 2 år gammel pasientforening for kvinner med smerter i ytre kjønnsorganer.
Det rammer oftest unge kvinner og er lite kjent. Det tar ofte lang tid før man får behandling.
Attia Mirza Mehmood (bystyrerepresentant Oslo SV) avsluttet dagen med å informere om kommende behandling i bystyret av tiltak mot vold i nære relasjoner. Det vil bli fremmet 11 tiltak til votering. Målet er å få satt i gang nødvendige tiltak før revideringen av den tidligere handlingsplanen er ferdig. Kunnskapen finnes, så det er ikke nødvendig med en ny revidering for å kunne handle.
Disse organisasjon hadde stand:
Stoffskifteforeningen. Primært en forening for dem med sykdom i skjoldbruskkjertelen (Glandula Thyroidea) som innebærer for lavt eller for høyt stoffskifte eller har fjernet skjoldbruskkjertelen, for lavt stoffskifte er vanligst. Rammer kvinner mye oftere enn menn.
Nok. Oslo: Senter mot incest og seksuelle overgrep. Hjelper personer på 16 år og eldre. Lavterskel-tilbud for både kvinner og menn. Svært mange blir utsatt for overgrep i oppveksten. De har gruppeaktiviter, sosiale tilbud, tilbud til pårørende og fagpersoner.
Endometrioseforeningen. Arbeider for at kvinner skal få bedre behandling. Reiser rundt for å informere om sykdommen.
Oslo krisesenter. De gir hjelp til både kvinner og menn.
Vi takker alle som kom, deltok og hjalp til på Kvinnehelsedagen vår. Vi skal absolutt ha Kvinnehelsedag neste år, og vi tar gjerne imot forslag på innledere. Følg med for dato og sted for Kvinnehelsedagen 2025!
Hilsen arrangørene Areli Moe Urtubia, Raisa Ajaz og Tale Pleym (Grorud SV), Attia Mirza Mehmood og Sulaksana Sivapatham (Alna SV), og Rahma Mohamed (Stovner SV)