20230714-thumbnail_Akers Avis Groruddalen Logo u skygge

Den etterlengtede sommerjobben

Ungdommen nå til dags er ikke fornøyd med å gjøre ingenting i to måneder. Stadig flere ønsker å fylle tiden sin med noe meningsfylt og oppleve å tjene sine egne penger for første gang. Samtidig er det mer krevende å få den første jobben, spesielt når du ikke har fylt 18 ennå. Da er det desto viktigere at bydelene bidrar som de gjør nå.

I takt med økt satsing på sommerjobb øker også søkertallene. Alt tyder på at ungdommen i dag mer enn gjerne motbeviser alle tanker om at de er «late og ikke vil jobbe». Hvorfor ville ellers 900 ungdommer bare i Bydel Grorud alene søke på sommerjobb?

Problemet er at pågangen av ungdom som ønsker seg jobb er langt større enn hva bydelene har råd til å tilby. Nærmere tre av fire ungdommer som søker sommerjobb, får ikke et tilbud. Kanskje er tiden moden for å be næringslivet om å vise litt fleksibilitet neste sommer. Om de er villige til å lønne noen ungdommer i sommer, for eksempel når andre ansatte uansett skal ut i ferie, så tar det ikke lang tid før ganske mange ungdommer får seg jobb. Hvem vet – de kan ende opp med å bli det nye stjerneskuddet på arbeidsplassen.

Ungdommer fortjener å få en sjanse. Alle har vært der selv, uerfaren, nervøs og ivrig etter å bevise at man kan om man får muligheten. På et tidspunkt var det en selv som fikk den første sjansen av en velvillig sjef. For de aller fleste ender det godt. Sommerjobb har også den bonusen at dersom ting ikke fungerer, så er det bare å ikke tilby noen jobb videre. Det viktigste er tross alt at ungdommen får den første linja på CVen og en referanse i hånda.

Den første sommerjobben kan åpne dørene på vidt gap for fremtiden. Bydelen gjør så godt de kan med de pengene de har, men når ungdommene presser på for fullt, så vet vi at det uten tvil er mye mer vi kan og bør gjøre.