Jon Sandven
Jon Sandven FOTO: Tom EvensenBilde 1 av 2
Sykepleier-boligene på Aker sykehus-tomta. Bildet er tatt vinteren 2023.
Sykepleier-boligene på Aker sykehus-tomta. Bildet er tatt vinteren 2023. FOTO: Øystein KiellandBilde 2 av 2

Groruddalsdebatt:

Minneord for sykehusboligene 

Lørdag 1. juli gikk kontraktene ut for de siste beboerne i sykehusboligene i Sinsenveien. Blokkene med 474 leiligheter skal rives, for å bygge et gigantisk sykehus (som flertallet i Oslo er mot). 1200 beboere har mistet boligen sin.
Leilighetene ble i sin tid bygget for at helsearbeidere skulle ha råd til et sted å bo. Ifølge «sykepleierindeksen» har en sykepleier kun råd til 1,5 prosent av boligene som er til salgs i Oslo, så behovet er der fortsatt (men ikke tilbudet).
Da staten overtok sykehusene burde helsearbeiderne fått kjøpe boligene de leide, til forkjøpsrett. Alternativt kunne Oslo kommune beholdt dem, det er enorm mangel på kommunale boliger i Bjerke og ellers i Oslo.
Noen ville det annerledes. Byrådet den gang – av Høyre, Venstre og Krf – solgte i 2001 sykehusboligene til langt under markedspris, utenfor det åpne markedet – til Ivar Tollefsen (Fredensborg/Heimstaden). Prisen var kun 177 millioner!
Kjøpet bidro sterkt til å styrke posisjon til Tollefsens selskaper i eiendomsmarkedet og ga ham mulighet til å ekspandere til en rekke land. Selskapene hans har ikke alltid vært populære. Det er flere eksempler på at kvadratmeteren i boligannonsene var høyere enn det man faktisk flyttet inn i. I Berlin har tusenvis demonstrert mot Heimstaden og høyere husleier. Ved Aker økte også husleia, og en stor del av Tollefsens inntekter fra de dårlig vedlikeholdte byggene kom fra kommunekassa.
Den personen i det daværende byrådet som holdt i salgsprosessen var byrådssekretæren Daniel Siraj (Krf). Salget ble hans smoothe inngang til eiendomsbransjen. Nå er han OBOS-direktør med 5,8 millioner i årslønn.
Tidligere i år solgte Heimstaden leilighetene tilbake til det offentlige. Salgssummen var 1,5 milliarder, altså en gevinst på mer enn 1,3 milliarder!
Vanlige folk, mange med dårlig råd, har betalt Tollefsens milliardinntekter. I 2022 var han Norges 5. rikeste mann, ifølge Kapital. Og Høyre ga han muligheten.
Beboerne kastes ut, Tollefsen er rikere enn noensinne og pengene (og dattera til Tollefsen) er skattefritt og trygt plassert i Sveits. Fellesskapet har mistet store og viktige verdier. Alt dette kan vi takke Høyre for.