Tall fra NAV for november 2023 viser at 2044 personer I Groruddalen er helt ledige. Det er en oppgang på 314 personer siden november 2022.
Den aller viktigste utfordringen nå er å få optimismen og tryggheten tilbake, sørge for at arbeidsledigheten går ned, at bedriftene sikres, jobbene kommer tilbake og at velferden trygges. Men det er også slik at alle ikke har like muligheter til å delta og bidra. Manglende kompetanse, helseutfordringer og for dårlig integrering hindrer mange i å leve de livene de ellers ønsker.
De økonomisk krevende tidene med stigende rente, økte matvare-, strøm- og drivstoffpriser legger press på oss alle, men særlig på dem som har minst fra før av. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at folk faller fra.
Et sterkt og godt samfunn bygger på frihet og mangfold, og gir rom for innsats og initiativ fra enkeltmennesker, familier, lokalsamfunn, frivillige og næringsliv. Det er viktig at ingen faller utenfor i samfunnet vårt. Det gjelder både barn og voksne. Det er utrolig viktig å bekjempe at foreldrenes utfordringer forfølger barna gjennom livet. På den måten kan vi skape et samfunn som gir muligheter for alle.
Det gjør vi ved å bekjempe årsakene til fattigdom. Vi vet at den største forskjellen er mellom dem som er i jobb og dem som står utenfor. At de står utenfor har mange forklaringer. Det er blant annet voksne mennesker som mangler grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning. Som skolen sviktet da de var unge. Det er mange innvandrere som ikke behersker språket vårt godt nok. Men det er også nordmenn som av ulike grunner ikke får en sjanse i arbeidslivet, og personer som sliter med psykisk helse og rus.
Det handler om å tørre å gi muligheter til dem som har et enormt potensial, og som vil og kan, men som andre ikke tør å satse på. Det handler om å se dem som har kompetansen, men som mangler erfaringen.
For å skape morgendagens arbeidsliv, trenger vi dagens arbeidstakere – og mange av dem er ikke i arbeid i dag. Flere av dem som skal drive samfunnet fremover, finne på nye ideer og innovasjon, finnes ikke i vårt arbeidsliv i dag. Men for å skape de nye ideene, og finne løsningene på morgendagens utfordringer allerede før de kommer, må vi tørre å satse på det utradisjonelle. Vi må rett og slett våge å gi dem med hull i CVen og det som er annerledes en sjanse, og prøve å inkludere flere.
For det å bekjempe fattigdom og forskjeller handler til syvende og sist om å inkludere flere.
Syv viktige punkter for å sikre at ingen faller utenfor:
1. Tidlig innsats. En skole som utjevner sosiale forskjeller og er der for dem som trenger den mest. Barneperspektivet sterkere inn i oppfølgingen av familier med sosioøkonomiske utfordringer.
2. Kompetanse. Ingen mennesker skal gå ut på dato, vi skal gi dem som mangler formell kompetanse en mulighet til å få det, og alle skal kunne oppdatere kunnskapen sin gjennom hele arbeidslivet.
3. Integrering. Sørge for at flere innvandrere og flyktninger kommer seg inn i arbeidslivet, slik at de kan forsørge seg selv.
4. Helse. Prioritere psykisk helse, gi behandling raskt og tilby hjelp der du bor.
5. Bolig. Målrettet boligpolitikk for å hjelpe dem som trenger det mest.
6. Arbeid. Et arbeidsmarked hvor det er rom for å inkludere også dem som ikke står først i jobbkøen. Dette handler om å ha flere tanker i hodet samtidig.
7. Trygghet. En by hvor alle føler seg trygge. Bekjempe vold og overgrep. Styrke det kriminalitetsforebyggende arbeidet og ha gode tiltak for spesielt ungdom i faresonen. Mer ressurser til politiet.
Å håndtere disse utfordringene krever en helhetlig tilnærming. Å skape mer betyr å inkludere flere, og det er nå avgjørende å målrette hjelpen til dem som har falt utenfor. Mener vi virkelig alvor med viktigheten av å gi mennesker muligheter? Da må vi tørre å prøve noe nytt, satse på noe som er litt utradisjonelt.
Min visjon er en Groruddal der utdanning/skolen gir muligheter, der ingen føler seg utrygge eller utenfor, og der integrering bygger bro. Uansett hvem du er eller hvor du kommer fra, er du en viktig og verdifull del av bydelen du tilhører!