Det har ikke kommunen og politikerne gjort i saken om smådyrmottak på Flaenjordet, her er det 3 feil: At mottaket skal få kjøreatkomst direkte fra Trondheimsveien. At dyrevenner fra hele Sør-Norge skal reise kollektivt via Oslo sentrum. At bygget i én etasje ville være i harmoni med nabobebyggelsen.
På det eneste(!) møtet utbygger Dyrebeskyttelsen har hatt med oss naboer, 2. mai 2019, fortalte flere av oss at det var helt urealistisk at Statens vegvesen ville tillate atkomst direkte fra RV4. Vi ville i stedet få trafikkfarlige smale nabolagsveier for skolebarna og parkeringsproblemer med tilhørende helseskadelig søketrafikk.
Videre sa vi at dyrevenner, enten de kommer fra Hauketo, Hokksund eller Hamar med syke og redde ville eller tamme smådyr, garantert ikke vil reise kollektivt via Oslo sentrum og deretter med t-banens tidvis overfylte linje til Vestli; de velger bil, egen eller andres. Så kom det snart fram at det var nødvendig med maksimal utnyttelse av det lille grøntområdet med et bygg på hele 1.500 kvm, nå i to etasjer. Deretter at det egentlige behovet er 2.000 kvm med ønske om snarlig utvidelse. Da var det fortsatt god tid til å snu, å ta konsekvensene og finne en ny tomt!
Leder av byutviklingsutvalget uttaler i Akers Avis Groruddalen 8/12: «Hadde vi valgt tomt helt fra begynnelsen av, ville nok vi ha gått for en annen beliggenhet …» og «Kommunen selv har pekt ut denne tomta, og da blir det feil at Dyrebeskyttelsen, som allerede har brukt mye tid og penger på dette, må starte på ny fordi vi som politikere stemmer det ned …». Denne situasjonen ble kommunen, Dyrebeskyttelsen og politikerne advart om allerede for nesten 5 år siden og oppfordret til å velge en annen tomt. Like etterpå listet Aftenposten opp minst 94 eiendommer det ikke var planer for bruken av. Det har vært samlet motstand mot å rasere enda et friområde i Groruddalen fra lokalpolitikere, miljøorganisasjoner og beboere.
Det blir veldig galt om nærmiljøet nå skal betale prisen for at ingen tok konsekvensene av de fakta vi la fram den gangen. Prisen blir høy for oss naboer som mister en grønn lunge, for det veletablerte bomiljøet på Flaen og for naturmangfoldet og dyrelivet på Flaenjordet med sin umiddelbare nærhet til Alnaelva. Hvis det blir endelig ja til utbygging blir det vanskeligere å etablere landskapsvernområdet langs Alnaelva som politikere og miljøorganisasjonene i Groruddalen går inn for.
Prosjektet «Europas første mottak for ville og tamme smådyr» er et godt tiltak, men også et stort eksperiment. I Groruddalen vil vi ikke være «prøvekaniner» for dette eksperimentet! Det er illustrerende for situasjonen at vi naboer aldri har fått noe svar på de skriftlige spørsmålene vi sendte til utbygger 9. mars 2020 om bl.a. rømningsfare, smittefare, lukt og støy. Det er skremmende at flaggermus er blant dyrene som skal tas imot. Som kjent var flaggermus årsaken til covid-pandemien. Nå skal flaggermus og pelsdyr ønskes velkommen til et av de områdene i Norge som hadde størst problemer under pandemien!
I Byutviklingsutvalget utgjorde Rødt, Ap og Frp mindretallet som tapte avstemmingen denne uka. Høyre, Venstre, SV og MDG fikk flertall for utbygging. Hvis minst 2 av Høyres representanter hadde stemt imot, hadde forslaget om bygging på Flaen blitt nedstemt. Vi som leste innlegget fra Høyres utvalgsmedlem Grete Horntvedt i Akers Avis Groruddalen 1. desember, «Grønt hjerte for Groruddalen», synes hennes og Høyres stemmegiving er overraskende og skuffende. Det er ingen M lenger i MDGs partinavn etter denne saken: MDGs Harald Nissen var initiativtaker til sentret, inntok i starten en dobbeltrolle som politiker og talsmann for Dyrebeskyttelsen og har ikke vært villig til å lytte til fakta og argumenter.
MDGs Sabina Syed har vært den eneste i nærområdet som har gått inn for utbygging. Partiets gruppeleder Eivind Trædal sa i sin appell under fakkeltoget mot fengselsplanene på Bredtvet i fjor at alle grønne lunger i Groruddalen skulle spares. Dyrebeskyttelsen har heller ikke «rent mel i posen»: Deres kommunikasjonsrådgiver er den eneste med nabotilknytning som har sendt inn en offentlig høringsuttalelse for utbygging, alle andre naboer har i sine uttalelser gått mot utbygging. Det har hun gjort som privatperson uten å fortelle hvem hun arbeider for.
Oslo kommune gjorde feilaktige vurderinger ved valget av friområdet på Flaenjordet som tomt til Europas første smådyrsenter. Politikerne som utgjorde flertallet i Byutviklingsutvalget gjorde en ny feil ved ikke å ta hensyn til 5 år gamle fakta om valget av tomt. Nå skal bystyret gjøre sitt endelige vedtak i saken 20. desember. Etableringen av landskapsvernområde og skjebnen til Flaenjordet har blitt den viktigste miljøsaken i Groruddalen etter at vi vant «slaget om fengselsutbyggingen» på Bredtvet. Politikerne i bystyret får nå muligheten: Å gjenta feilene ved å tillate bygging av smådyrsenter på Flaen, eller å ta til fornuft og finne en annen eiendom der sentret ikke er uønsket.