På bydelens hjemmeside kan vi så lese at frivilligheten i bydelen får et «løft» på 1,8 millioner kroner. Dette er ren kommunal «nytale» der ordene betyr det motsatte av det som står der. Det er riktig at bydelsdirektørens forslag til budsjett bare inneholdt 700.000 kroner til frivilligmidler, men sammenlignet med tidligere år er den nye summen i virkeligheten mer enn en halvering av det som har blitt øremerket til frivilligheten. I desember 2023, da Bydel Alna fortsatt gikk med et driftsmessig overskudd, satte bydelsutvalget av 3,5 millioner til frivilligheten og 500.000 til parkkvelder og festivaler.
Det ble det ikke råd til denne gangen. Det er ikke penger til bydelsfestivaIer neste år. I 2025 må alle de frivillige organisasjonene og tiltakene konkurrere om én pott som er halvert i forhold til 2024. Verken Musikalteateret, strykeorkesteret, Alna ridesenter eller Forandringshuset kan regne med beløp i nærheten av tidligere størrelsesorden. I stedet må de stille seg i søkerkøen sammen med både trossamfunn, musikkorps, innvandrerorganisasjoner, miljøforetak, idrettslag, FAU-er osv. Nå blir det smalhans over hele linja.
Med et innsparingsbehov på 120 millioner kroner har bydel Alna kommet i den situasjonen at for hvert nye tiltak som blir løftet opp må et annet av bydelens tjenesteområder stramme inn på sine utgifter. Det være seg sykehjemsplasser, barnehageavdelinger, hjelp til omsorgstrengende eller annet.
Dette har blitt resultatet fordi de økonomiske rammene for bydelene ikke holder følge med verken priser og renter eller økte behov i befolkningen. For Alnas vedkommende skyldes underskuddet i 2024 økte utgifter til sosialhjelp, rådyre private barnevernsplasser og økt behov for hjemmehjelp og sykehjemsplasser til en aldrende befolkning.
Høyrebyrådet prioriterer for sin del reduserte inntekter til kommunekassa i form av lavere eiendomsskatt. Og de holder fast ved at Oslo kommune skal fortsette med de såkalte rammekuttene i overføringene til bydelene. Det skal liksom tvinge fram en mer effektiv drift. Akkurat som om velferdsstaten dreier seg om løpebåndsproduksjon i industrien og ikke møter med enkeltmennesker og alle deres behov og spørsmål.
Rødt vil sjølsagt fortsatt kjempe for at bydelene skal ha gode tjenester og sosiale velferdstilbud til befolkningen. Vi vil beholde gårdsbestyreren og parkkveldene på Tveten gård. Men vi kommer ingen vei med dette uten at flere engasjerer seg. I bydelsutvalget i Alna ble Rødt alene om å ville sende hele budsjettet tilbake til bystyret og byrådet. Men fra nå av er det behov for et bydelsopprør som omfatter mange flere enn oss.
Arne Rolijordet, Rødts representant i bydelsutvalget i Alna