Jeg bor i Bydel Grorud, og jeg er stolt av Groruddalen – for mangfoldet, samholdet og fellesskapet vårt. Men akkurat nå er jeg også dypt bekymret. Nye tall fra Folkehelseundersøkelsen i Oslo 2024 gjennomført av Folkehelseinstituttet og Oslo kommune viser at 18–29-åringene i våre fire bydeler har det tøft. De rapporterer psykiske plager, lav livskvalitet og svekket fremtidstro. Dette handler ikke om tall i et diagram – det handler om våre unge, våre naboer, våre barn.
Thomas Wrigglesworth
Når unge mister fotfestet
Årsakene til de høye tallene er sammensatte, og de er ikke unike for Groruddalen. Likevel, bak tallene skjuler det seg liv i sårbar balanse. For mange unge handler det ikke lenger om å realisere drømmer, men om å holde hodet over vannet. Og når fire av ti unge i Groruddalen sier de har psykiske plager, må det ringe en alarm i oss alle.
Tallene taler for seg selv
Ifølge den nye folkehelseundersøkelsen for Oslo viser tallene for Bjerke, Grorud, Alna og Stovner følgende blant 18–29-åringer:
- 40 prosent har psykiske plager
- 31 prosent oppgir lav tilfredshet med livet
- 33 prosent opplever lav grad av mening i livet
- 15 prosent har lav fremtidsoptimisme
Med andre ord: Én av tre unge i Groruddalen synes livet kjennes lite meningsfylt. Nesten halvparten er bare «moderat» optimistiske for fremtiden. Dette er alvorlige signaler – og de stemmer godt overens med det vi vet fra andre levekårsdata. Dette kan bidra til å forsterke utenforskapet.
MÅ BRY OSS: Folkehelseundersøkelsen viser at mange unge sliter med psykisk uhelse. Å bidra som frivillig er en måte man kan hjelpe til, enten det er i fotballklubben, i nærområdet, eller som frivillig i Røde Kors. (Foto: Oslo Røde Kors)
Vi har alle et ansvar
Det offentlige må selvsagt bidra med bedre helsetjenester og forebygging. Men det er ikke nok. Vi vet også at kommuneøkonomien går vanskelige tider i møte. Trygge oppvekstmiljøer skapes også av oss som bor her. Å si «hei», å spørre hvordan det går, å invitere en ungdom inn i fellesskap – det koster lite, men betyr mye. Frivilligheten i Groruddalen er gull verdt. Her kan du bidra, enten det er i idrettslag, korps, foreninger eller i Oslo Røde Kors. Det viktigste er at vi stiller opp. For fellesskap beskytter.
«Dette er ikke mitt bord»
Noen vil kanskje si at dette er noe kommunen, psykologer og helsevesenet må håndtere. Men psykisk helse bygges ikke kun bak lukkede dører – den bygges i nabolaget, på kiosken, på fotballtrening, i stuen. Når 40 prosent av unge sier de sliter, kan vi ikke lenger si at dette ikke angår oss.
Et felles løft for de unge
Tallene fra Bjerke, Grorud, Alna og Stovner er tydelige: Altfor mange unge føler at livet er vanskelig å bære. Da må vi være voksne som bærer litt med dem. Vi må bry oss – ikke bare i kriser, men i hverdagen. Så er det mange ubesvarte spørsmål. Her må det forskes mer på rotårsaker og effekter. Men, jeg er ganske trygg på at et dette også handler om oss. Som tidligere president i Røde Kors, Sven Mollekleiv, har sagt mange ganger: «Ingen kan bry seg om alle, men alle kan bry seg om noen.»
Thomas Wrigglesworth,
kommunikasjonssjef i Oslo Røde Kors