For summen er at vi har dårligere helse enn våre medbeboere på Oslo vest. Enten det er kreft, kols eller diabetes, så «topper» Groruddalen de negative statistikkene.
At en mann i Bydel Grorud dør ni år tidligere enn en dame i Bydel Vestre Aker er ikke bare deprimerende. Det er rett og slett skummelt. Det burde være helt umulig å ha så stor forskjell innad i en by, på det som er en t-banetur på rundt 45 minutter.
Årsaken til alt dette er selvsagt sammensatt. Alle har et personlig ansvar, naturligvis, men problemstillingen stikker dypere enn det. Og det handler om mer enn mat. Hvor du bor og hvordan du bor spiller også inn, likeså den enkeltes lommebok.
Nå var ikke meningen med dette møtet å finne årsakene. Det skal man diskutere i møte nummer to som finner sted 3. juni. Denne gang handlet det om å finne fram «de harde fakta». Ivar A. Johnsen har derfor «gravd seg ned» både hos Oslo kommune og i Folkehelseinstituttet, satt det innsamlede materialet sammen og i denne omgang sammenlignet to områder som hver har circa 150.000 innbyggere: Groruddalen og ytre Oslo vest (stripa fra Røa til Kjelsås).
Groruddalen Miljøforum skal ha ros for at de gang etter gang setter aktuelle problemstillinger på dagsordenen, det vet vi at politikerne også setter pris på, også når de blir utfordret, og det blir de i høyeste grad med denne rapporten. Det er et politisk ansvar å gjøre forskjellene mindre.