Denne delen av Østmarka er nærskogen til nærmere 9000 mennesker og har stor betydning for rekreasjon og friluftsliv for innbyggerne på Haugerud og Trosterud, der mange bor trangt uten egen hage. Skogen består av store områder der naturen har fått utvikle seg relativt fritt, noe som gir en opplevelse av uberørt, vill natur. Skogen er rik på arter, har et variert terreng, gamle, store trær og et nettverk av små, umerkede stier som vitner om at området er høyt verdsatt og flittig brukt.
I lokalmiljøet har planene om hogst har skapt et stort engasjement for å bevare nærskogen for fremtiden, slik den er i dag. Vi frykter at nærskogen mister sin karakter og viktige verdi hvis den hogges. Et innbyggerforslag om stans av hogsten fikk raskt flere hundre underskrifter og skal trolig behandles i bystyret før utgangen av året. Bydelsutvalget i Alna har uttrykt tydelig kritikk mot kommunens hogstplan og bedt om at den legges på is. Lokale beboere og foreninger har organisert seg i aksjonsgruppa «Bevar nærskogen på Haugerud/Trosterud», som arbeider aktivt for bevaring av skogen.
Vi er glade for at byråd Marit Kristine Vea engasjerer seg i saken og nå har besøkt nærskogen vår. Til Akers Avis Groruddalen opplyser Vea om at hun er beroliget av Bymiljøetatens tilbakemeldinger. Aksjonsgruppa trenger imidlertid flere svar om nærskogens skjebne før vi blir beroliget.
Signalene som gis er at hogsten skal nedskaleres, men ikke skrinlegges helt. Blant annet vil kommunen fjerne noen trær i et område med granskog som ble flatehogd for 40 år siden. Planen er å slippe til mer lys mellom trærne, med hensikt om å øke artsmangfoldet. Det er viktig å merke seg at den yngre granskogen det refereres til, ifølge offentlig tilgjengelige data om skog, kun utgjør en svært liten del av nærskogen – 11 dekar av totalt 350 dekar i den opprinnelige hogstplanen! Større deler av skogen består imidlertid av mye eldre trebestand, der det de siste månedene er funnet flere rødlistede arter.
Vi vil understreke at forsiktig tynning i yngre skog isolert sett ikke kan forsvare det øvrige omfanget av hogstplanen for nærskogen. Hvis formålet er å tynne i yngre granskog, slik Vea opplyser om, så er det ikke behov for omfattende tiltak som bygging av snu- og velteplass på 26 meter i diameter, oppgradering av skogsveien, eller bruk av hogstmaskiner og lassbærere. Det er heller ikke nødvendig å hogge i resten av nærskogen eller foreta gjentatte hogstinngrep med jevnlige intervaller. Vi har klare forventninger om at disse tiltakene legges bort når bystyret skal behandle saken om hogstplanen for nærskogen vår.