MATTEDAMA: Vibeke Fængsrud er for mange bare kjent som «mattedama», etter innsatsen for å gjøre matte mer populært blant norske barn og ungdommer. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Arkiv
MATTEDAMA: Vibeke Fængsrud er for mange bare kjent som «mattedama», etter innsatsen for å gjøre matte mer populært blant norske barn og ungdommer. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: ArkivBilde 1 av 2
FØRST TIL 100: Et av gangespillene som slippes. Foto:
FØRST TIL 100: Et av gangespillene som slippes. Foto:Bilde 2 av 2

Alt av matte – på ett sted

Vibeke Fængsrud så seg lei av at alle matteressursene var spredt over ulike nettsider. Da pandemien var et faktum bestemte hun seg for å lage en nettportal med alt man kan trenge for å jobbe med matte digitalt hjemmefra.

«Mattedama» Vibeke Fængsrud brenner virkelig for matte. I et år der hun, som alle andre, måtte tilbringe mer tid hjemme, begynte tankene å svirre. Hvordan går det med elevene når læreren ikke er i samme rom, lett tilgjengelig for å svare på spørsmål? Da bestemte Fængsrud seg for å etablere en matteportal der elever, lærere, foreldre og andre som ønsker får tilgang til pensum. Ikke bare for sitt trinn på sin skole, men for hele pensumrekka.

– I dag er alle ressursene fordelt på ulike nettsteder, men her så er alt samlet på ett sted. Så om trenger å øve litt mer på brøk, så får du gjort det, eller hvis du vil øve på noe som ikke hører til pensum for ditt år, så kan du gjøre det, forklarer Fængsrud.

Nettopp dette med å samle alt på et sted har vært et poeng med nettportalen, House of Math. Man skal slippe å måtte bytte mellom ulike nettsteder og ha nye brukerkontoer hele tiden.

– Her kan du ha en bruker gjennom hele skoleløpet, helt fra første klasse til du er ferdig på videregående, sånn at du får bygd opp en database med hva du har jobbet med gjennom hele løpet, sier hun.

Matteportalen er tilgjengelig på www.houseofmath.com

FØRST TIL 100: Et av gangespillene som slippes.

FØRST TIL 100: Et av gangespillene som slippes.

Gaming-basert læring

Selv om det er en matteportal, er Fængsrud opptatt av at det ikke skal virke som om man er på skolen. Oppgavene er derfor lagt opp til å være mer gaming-baserte, og nå, i løpet av vinterferieukene, slipper de et gangespill.

– Det blir en treningsdel der man kan få terpe mer på de gangestykkene man sliter med. Det er tre ulike treningsmodi. For eksempel så slet jeg veldig med 8×7, som er 56. Så om man har enkelte regnestykker som man sliter med, så kan man øve på dem.

– Deretter er det konkurranse. Så da er det tre ulike konkurranser. I den første kan du ta gangestykkene i en gitt tabell, for eksempel 7-gangeren. En annen er at du kan se hvor lang tid du bruker på å få 100 poeng. I den tredje, så skal du finne ut hvor mange stykker du klarer på tid, og du får ekstra tid for hvert riktige svar. Så går det fortere og fortere jo lengre du kommer, forklarer Fængsrud.

Planen fremover for portalen er å utvide med flere spill, flere ressurser og tilgang på ekslusivt innhold, og hele siden skal gamifiseres. Ressurser som hele pensum for 1. til 13. klasse, problemløsing, studieteknikk, drillhefter, chat med lærere og tidligere eksamensoppgaver ligger allerede ute på nettsiden.

– Vi ser allerede at over 1500 lærere har valgt å ta det i bruk. Så noen ganger kan vi se at det kommer 30 nye brukere på noen minutter, da vet vi at det er en skoleklasse som har logget seg på, sier hun.

Etterhvert vil siden bli videreutviklet med flere ressurser og på flere språk. De arbeider allerede med å utvikle en engelskspråklig versjon, tilpasset det amerikanske skolesystemet.