KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Foto:
KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Foto:Bilde 1 av 4
JULEPREG: Kunstkjelleren til Trine Pedersen er pyntet til jul og klar for besøk. Foto:
JULEPREG: Kunstkjelleren til Trine Pedersen er pyntet til jul og klar for besøk. Foto:Bilde 2 av 4
DE TRE GRISER: Tegningen som står plassert i midten på hylla tegnet Trine Pedersen etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien. Foto:
DE TRE GRISER: Tegningen som står plassert i midten på hylla tegnet Trine Pedersen etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien. Foto:Bilde 3 av 4
KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Her viser hun fra tegningen av tre griser som hun tegnet etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien. Foto:
KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Her viser hun fra tegningen av tre griser som hun tegnet etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien. Foto:Bilde 4 av 4

Trine åpner julekjelleren i Lillaborg

Nå begynner det å ligne på jul i kjelleren til Trine Pedersen på Grorud. I morgen, lørdag, åpner hun dørene inn til gløgg, kunst og gode samtaler.

– Dette har blitt en tradisjon for både meg og mange av de besøkende. Jeg har invitert til juleutstilling i kunstkjelleren i over 15 år, smiler Pedersen.

Lørdag 30. november og søndag 1. desember gjør hun som hun alltid har gjort de siste åra. Gløgg og julebakst blir satt fram og julepynten har allerede funnet veien til «Galleri Lillaborg» i Pastor Blaauws vei 13, men først og fremst er det maleriene og tegningene som stilles ut i alle rom som står i fokus denne helgen.

– Fra dagens stress og mas føles det godt å komme ned hit i kjelleren. Det er en spesiell ro her, og det blir som et lite museum med mange gamle ting og leker.

– Det er ikke noe kjøpepress, og mange synes det er hyggelig å ta en gløgg, noe å bite i og føle at man kan senke skuldrene litt. Ikke minst er det hyggelig å komme i prat og at folk vil se hvordan det er her nede, sier hun.

JULEPREG: Kunstkjelleren til Trine Pedersen er pyntet til jul og klar for besøk.

JULEPREG: Kunstkjelleren til Trine Pedersen er pyntet til jul og klar for besøk.

Utstilling med julepreg

For selve julestemningen ligger i rammen rundt, i kjellerens atmosfære, i de gamle murveggene og vinduene – og selvfølgelig pynten. Mens utstillingen består av både nye og gamle bilder.

– Det er alltid noe nytt. Blant annet tre griser som jeg tegnet i forbindelse med NRKs dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter». Det gjorde vondt å se på så da gikk jeg heller og tegnet dette bildet, hvor jeg skrev «vi har det bra» under.

– Jeg kommer også til å stille ut en tegning som ikke er innrammet siden den allerede er solgt, men ved interesse har jeg lyst til å lage trykk, sier Pedersen.

Hun har også en innrømmelse å komme med. For når hun maler, så må hun høre på musikk. Nå for tiden går det i Verdi og hans stykke «Nabucco».

– Det er fantastisk å høre på, smiler hun.

DE TRE GRISER: Tegningen som står plassert i midten på hylla tegnet Trine Pedersen etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien.

DE TRE GRISER: Tegningen som står plassert i midten på hylla tegnet Trine Pedersen etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien.

Byste av Falkberget

Tanken var å låne en byste av Johan Falkberget i gips som skulle stå på bordet, men slik ble det ikke. Bysten vil finne sin vei til der Falkberget bodde, men dessverre ikke tidsnok til utstillingen.

– Kristian Bognerud, som har en vei oppkalt etter seg på Rødtvet, har laget denne bysten. Han var sosialsjef på Grorud og bodde bak kirka. Da Falkberget bodde her gikk det en sti fra dette huset og bort til Bognerud. Der fikk Falkberget mat og sikkert litt penger for å greie seg.

– Kristian Bognerud lagde denne bysten av Falkberget i gips, og det ville vært morsomt å ha den her under utstillingen.

Pedersen er i dialog med vedkommende som har bysten om hvor den til slutt skal stå. Selv uten Falkberget i hus, gleder hun seg atter en gang til å invitere nærmiljøet inn.

– Jeg håper folk synes det er hyggelig å komme hit, slå av en prat og være litt nysgjerrig. I fjor var det veldig bra med besøk. Både nye og kjente fjes tar turen innom, avslutter Pedersen.

KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Her viser hun fra tegningen av tre griser som hun tegnet etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien.

KLAR FOR UTSTILLING: Trine Pedersen inviterer til årets juleutstilling. Her venter alt fra kunst til julebakst og god stemning. Her viser hun fra tegningen av tre griser som hun tegnet etter å ha sett en dokumentar om griseindustrien.