Svømme- og aktivitetsdagen markerer på mange måter slutten på sommeren med årets kanskje siste og viktigste bad. Da får barna sjansen til å ta svømmeknappen som man oppnår ved å beherske å svømme 25 meter i vannet. Ofte er det nettopp de spreke ungenes forsøk på svømmeknappen som er dagens store høydepunkt, men det vil også foregå en rekke andre aktiviteter på land og i vann for både store og små.
Det blir blant annet kanopadling med 8. Oslo Romsås speidergruppe, mulighet til å unne seg en godbit i kafeen, og Sommerdart’n vil være til stede der en kasse med frisk eplemost fra Líf Laga ligger i potten. Svømme- og aktivitetsdagen arrangeres av SK Speed, 8. Oslo Romsås speidergruppe og Akers Avis Groruddalen i samarbeid med Bydel Grorud.
Trygt og morsomt
– Vi ønsker å skape en trivelig dag for barn, voksne og alle som vil være med, i og ved Badedammen på Grorud, med kanopadling, flinke unger som tar Svømmeknappen og selvfølgelig hyggelig stemning mellom oss alle, sier Øystein Kielland i Akers Avis Groruddalen.
Han har selv tatt svømmeknappen på Furuset bad som liten gutt, men et oppvarmet bassengvann kan ikke sammenlignes med et frisk utebad. Mer om det senere.
– Alle som ønsker, enten du er fem år eller 45, kan forsøke seg på svømmeknappen. Svømmerne har med seg instruktører fra SK Speed som svømmer med dem og sørger for at alt skjer på en trygg måte. Og på land skal vi som følger dette heie fram svømmerne med jubel og applaus, forsikrer Kielland.
Svømmedalen
Anders Røberg-Larsen er for mange kjent som politiker og leder av Groruds bydelsutvalg, men på lørdag er han leder av speidergruppa fra Romsås.
– Svømmedagen er et av årets store høydepunkter, så jeg gleder meg mye. For speiderne på Romsås markerer arrangementet alltid starten på en ny høst. Det er alltid mange hyggelige folk og morsomme aktiviteter, sier han.
Alle aktivitetene er helt gratis, og speiderne har med seg redningsvester som skal brukes under kanoturen.
– Speiderne stiller opp med kanoene sine. Her kan man få padle sammen med venner og familie, eller få padle sammen med noen av speiderne. Det er også en fin anledning til å bli kjent med Romsås speidergruppe, som også tar imot nye speidere i gruppa denne høsten, fortsetter Røberg-Larsen.
– Hvor er ditt favorittbadested, og badet du mye i sommer?
– Om sommeren er jeg veldig glad i å bade. Favorittstedet må være Svarttjern med flott badestrand, men Vesletjern, Badedammen og Steinbruvann er også helt fantastiske steder for et bad på en varm sommerdag. Vi er heldige i bydelen og Groruddalen som har så flotte badesteder i nærmiljøet.
Fokus på svømmesikkerhet
I tillegg til å være en familiedag med hygge, er det også stort fokus på svømmesikkerhet. SK Speed har med instruktører som viser fram ulike svømmestiler – bryst, rygg, butterfly og crawl – og som nevnt er instruktørene med i vannet når svømmeknappen skal tas. Hver sommer bevilger Oslo kommune midler til Oslo idrettskrets som fordeler midlene til ulike aktiviteter, blant annet vanntilvenning og svømmekurs.
– I sommer hadde vi over tolv hundre opplæringsplasser, og var fullbooket, på Furuset bad fra uke 28 til 31. Oslo Idrettslag svømming, Lambertseter svømmeklubb og Sportsklubben Speed samarbeider om dette, sier Kristian Austveg, assisterende svømmeskoleansvarlig.
Forskjellen på bassengvann og Badedammen er blant annet temperaturen, og det er mer utfordrende å svømme ute i et badevann enn i et oppvarmet basseng.
– Å kunne svømme er jo kjempeviktig, og det er jo som kjent en av de tingene her i livet man kan dø av ikke å kunne. Jeg er glad for at vi får være med å sette fokus på dette.
– Syns du barn i Groruddalen er flinke til å svømme?
– På generelt grunnlag ligger norske barn et stykke etter land det er naturlig å sammenligne seg med når det gjelder svømmeferdigheter. I Oslo er det et stort etterslep på anlegg og mangel på vannflate som gjør at vi også har få muligheter til å trene, bade og leke i vann, og på den måten får en god tilnærming og god læringskurve for neste generasjon. Så svaret er at vi med mer fokus, og anlegg vil kunne få løftet svømmeferdighetene opp på et bedre nivå enn vi opplever i dag, avslutter Austveg.