TORMODS DAM: I helgen finner man Svømme- og aktivitetsdagen ved Badedammen på Grorud. Der kan ungene forsøke seg på svømmeknappen, og den får de hvis de klarer det Tormod har klart to år, nemlig svømme 25 meter i det friske vannet.
TORMODS DAM: I helgen finner man Svømme- og aktivitetsdagen ved Badedammen på Grorud. Der kan ungene forsøke seg på svømmeknappen, og den får de hvis de klarer det Tormod har klart to år, nemlig svømme 25 meter i det friske vannet. Bilde 1 av 6
FAMILIEDAG: Dette er også en dag for hele familien med aktiviteter som kanopadling pilkasting med Sommerdart'n. Bestefar Per Kristian har vært Tormods reisevenn de siste årene, og han har fulgt seansen fra land med godbiter fra kiosken i hånda.
FAMILIEDAG: Dette er også en dag for hele familien med aktiviteter som kanopadling pilkasting med Sommerdart'n. Bestefar Per Kristian har vært Tormods reisevenn de siste årene, og han har fulgt seansen fra land med godbiter fra kiosken i hånda. Bilde 2 av 6
2022: Tormod tar svømmeknappen for andre gang.
2022: Tormod tar svømmeknappen for andre gang. FOTO: SVABilde 3 av 6
2021: Tormod tar svømmeknappen for første gang.
2021: Tormod tar svømmeknappen for første gang. FOTO: xBilde 4 av 6
TIPP TOPP: Romsås-speideren Anders Røberg-Larsen (t.v.), avisas Øystein Kielland og SK Speed-sjefen Kristian Austveg gleder seg til lørdagens store badefest ved Badedammen. Foto:
TIPP TOPP: Romsås-speideren Anders Røberg-Larsen (t.v.), avisas Øystein Kielland og SK Speed-sjefen Kristian Austveg gleder seg til lørdagens store badefest ved Badedammen. Foto:Bilde 5 av 6
ARRANGERER: Anders Røberg-Larsen fra 8. Oslo Romsås speidergruppe, Kristian Austveg fra SK Speed, og Øystein Kielland fra Akers Avis Groruddalen ved Badedammen i Bydel Grorud.
ARRANGERER: Anders Røberg-Larsen fra 8. Oslo Romsås speidergruppe, Kristian Austveg fra SK Speed, og Øystein Kielland fra Akers Avis Groruddalen ved Badedammen i Bydel Grorud. Bilde 6 av 6

Årets viktigste svømmetur tar du i Badedammen lørdag. Tormod (11) tok svømmeknappen her i fjor

I fjor tok Tormod (11) og 18 andre unger svømmeknappen i Badedammen på Grorud. Til helgen er det duket for Svømme- og aktivitetsdagen, og da vil barn på nytt få sjansen til å ta svømmeknappen.

Hvert år ved skolestart arrangerer avisa Svømme- og aktivitetsdagen ved Badedammen på Grorud. Dette er et samarbeid med SK Speed, Bydel Grorud og 8. Oslo Romsås speidergruppe. Dette er en familiedag med aktiviteter for både store og små, blant annet kanopadling og ikke minst avisas Sommerdart’n.

Dette er også et arrangement der vi kaster lys over sikkerhet i vann. Instruktører fra SK Speed kommer til å ha oppvisning og fremføring i ulike svømmestiler og dagens store høydepunkt: barna får sjansen til å ta svømmeknappen. Det innebærer a barna skal svømme 25 meter i vannet som på denne tiden av sommeren begynner å bli litt kaldt.

Alt skjer mens barn svømmer under tilsyn av en instruktør fra SK Speed. Tormod er 11 år gammel, kommer fra Disen, og har tatt svømmeknappen to ganger.

Behold roen

– Det var kaldt, det var gøy, det var mye støtte fra de andre barna i vannet, og det var mange publikummere som var flinke, så da var det gøy å svømme. Så var det gøy å komme på land og få litt applaus, sier Tormod om da han tok svømmeknappen i fjor.

De aller fleste barna kommer seg helt fint i «mål», men på ansiktsuttrykkene er det ingen tvil om at høsten nærmer seg og at det påvirker temperaturen i vannet. Når det er kaldt i vannet er det viktig å beholde roen, sier Tormod.

– Du må puste, puste sakte for ikke å hyperventilere. Da roer man ned kroppen og det blir lettere å svømme.

Dette har Tormod lært på svømmeskoler.

– Hvorfor er det viktig at vi har fokus på sikkerhet i vannet?

– Selvfølgelig så vi ikke drukner.

Tormod legger til at også nesten-ulykker kan være vonde opplevelser.

– Er unger på din alder bevisste på sikkerhet når de bader?

– Jeg tror ikke de tenker så mye på det, spesielt barn på min alder, det er mer gøy, bare, svarer han.

I sommer har Tormod selvfølgelig badet mye. Både i Middelhavet da familien var på ferie i Montenegro, og så har han sine foretrukne badeplasser her i byen, blant annet Trollvann, Frysja og Tjuvholmen.

– Passer alltid på

Det er bestefar Per Kristian Holth som har vært med Tormod til Badedammen de to gangene sistnevnte har tatt svømmeknappen. Bestefar Per Kristian har fulgt barnebarnet fra land, og gjerne med en godbit fra kafeen i hånda.

– Vi er med for å bevisstgjøre sikkerhet i forbindelse med svømming, og han er flink til det, bevare meg vel, men trygghet er viktig.

Tormod og Per Kristian bader også sammen, blant annet når bestefar inviterer til båttur til Hovedøya.

– Da er han flink, han passer alltid på.

Det er en liten stund siden Per Kristian lærte seg å svømme. Da var det med svømmebelte knyttet rundt livet og i en tid hvor det var mindre fokus på det å væe trygg i vannet.

FAMILIEDAG: Dette er også en dag for hele familien med aktiviteter som kanopadling pilkasting med Sommerdart’n. Bestefar Per Kristian har vært Tormods reisevenn de siste årene, og han har fulgt seansen fra land med godbiter fra kiosken i hånda.

Høydepunkt

Kristian Austveg fra SK Speed kommer til å være med på lørdag, og han har med seg Amina, tidligere svømmer i klubben, nå instruktør, som skal stå for den nevnte fremvisningen i svømmestiler.

– Det å klare å svømme og å være trygg i vannet er alfa og omega både i et sikkerhetsperspektiv og ikke minst med tanke på aktivitet og integrering i naturlige rammer.

SK Speed stiller også med en liten kiosk der man kan kjøpe seg drikke og noe godt å tygge på.

– Fra et svømme-perspektiv: hva er høydepunktet under Svømme- og aktivitetsdagen?

– Det er uten tvil gleden til barna som tar svømmeknappen, svarer Austveg.

Populært med kanotur

Anders Røberg-Larsen er travel Ap-politiker om dagen, men på lørdag er fokuset på å være speider og Svømme- og aktivitetsdagen.

– Svømmedagen har blitt et morsomt familiearrangement. Barna kan ta svømmeknappen, alle kan få padle kano og man kan delta i Groruddalsmesterskapet i dart, oppsummerer speidersjefen.

Den nevnte kanopadlingen er både morsom og byr på mestringsfølelse.

– Jeg tror at det er en enkel og sosial aktivitet som de fleste føler at de mestrer etter litt øving. Det er også god plass i kanoene våre, og vi setter i noen ekstra seter på Svømmedagen, som gjør at man kan padle med et par venner eller en liten familie, kommenterer Røberg-Larsen.

– Hva syns du er det kuleste med svømmedagen?

– Det er veldig flott at avisa sammen med Svømmeklubben Speed, Romsås speidergruppe og Bydel Grorud har klart å gjøre dagen til en årlig tradisjon. Det kuleste må være å se alle barna som gleder seg over å ta svømmeknappen, men det er også spennende å se deltakerne i dartmesterskapet konkurrere om bruskassa, avslutter speidersjefen.