KULTURFESTIVAL: Yuki Rishaug og Carl-Fredrik Sandkroken-Olafsen inviterer til japansk festival. Foto: Mina Wathne
KULTURFESTIVAL: Yuki Rishaug og Carl-Fredrik Sandkroken-Olafsen inviterer til japansk festival. Foto: Mina WathneBilde 1 av 1

Arrangerer japansk festival på Tveten gård

4. juni inviterer Tveten gård inn til en japansk festival med tradisjonell musikk, mat og aktiviteter. Yuki Rishaug håper å vise nærmiljøet den flotte kulturen.

– Yuki har fått med seg mange frivillige fra det japanske miljøet i Oslo for å arrangere festivalen, inkludert ambassaden som skal åpne selve dagen, forklarer gårdsbestyrer Carl-Fredrik Sandkroken-Olafsen.

På scenen skal det være flere musikalske innslag fra Sakura-koret og animebandet. Du kan forvente musikk fra Studio Ghibli, både fra korps og kor, de tradisjonelle instrumentene koto (strengeinstrument) og wadaiko (trommer), japansk pop og anime-musikk.

Yuki Rishaug og Sakura-koret øver en gang i uken på Tveten gård, og ble spurt av Sandkroken-Olafsen om de ville fremføre noen av numrene.

– Vi tenkte det kunne vært gøy å bygge ut konserten til en festival med mat, drikke og aktiviteter til barn og voksne. Så nå har jeg og Yuki jobbet med dette i flere uker, sier gårdsbestyreren.

– Jeg har aldri sett en ren japansk festival i Oslo før, men jeg har bodd i Norge bare i fire år, da, sier Rishaug lattermildt.

Tradisjonell gatemat

I tråd med festivaler skal det være flere boder på gården med japansk gatemat. Gode klassikere som stekte nudler, kyllingspyd og japansk karri, i tillegg til okonomiyaki som er en type pannekake med grønnsaker og sjømat. Også tradisjonelle kaker og sjokoladedekte bananer blir servert.

– Noen av rettene har vi blitt godt kjent med i Norge, så folk vil kanskje bli overrasket over hvilke retter som originalt er fra Japan, sier Sandkroken-Olafsen.

Hovedhuset gjøres om til spøkelseshus

Mest av alt gleder Rishaug seg til spøkelseshuset.

– I Japan er det vanlig at skoleelever gjør om skolen til et spøkelseshus under festivaler og feiringer, da inviterer de familie og venner for å se hva de har laget, sier Rishaug.

Vil involvere nærmiljøet

I flere år har Tveten gård hatt et høyt aktivitetsnivå på gården. Det siste året har de lagt mer fokus på lokale krefter, med ønske om å involvere flere i nærområdet.

– Før brukte vi mer ressurser på å leie inn større artister til gården, som blant andre Wenche Myhre. Nå har vi startet å luke i lokale musikere og kunstnere til gården for å involvere flere lokale krefter, sier Sandkroken-Olafsen.

De neste ukene skal det være flere arrangementer på gården. Helt frem til 18. juni når det rundes av med en sommerfest. 3. juni blir gårdstunet fylt med boder med blant annet bøker, glass og vesker. Helgen etter arrangerer Lions marked og familiedager. Da skal det være kunstutstilling, bruktmarked og underholdning.