Olga Dolzhykova og sønnen Misha Galinsky og  tok turen til avishuset for å gi oss et fascinerende innblikk i sjakkverdenen.
Olga Dolzhykova og sønnen Misha Galinsky og tok turen til avishuset for å gi oss et fascinerende innblikk i sjakkverdenen. FOTO: Øystein KiellandBilde 1 av 8
Dragulf sjakklubb har designet kule trofeer til vinnerne av sommersjakkskole-turneringene.
Dragulf sjakklubb har designet kule trofeer til vinnerne av sommersjakkskole-turneringene. FOTO: Øystein KiellandBilde 2 av 8
Mor og sønn begynte også på et parti. Skulle vi latt dem fullføre, hadde vi sittet i kjelleren i timesvis.
Mor og sønn begynte også på et parti. Skulle vi latt dem fullføre, hadde vi sittet i kjelleren i timesvis. FOTO: Øystein KiellandBilde 3 av 8
Olga Dolzhykova er en av kun to kvinnelig stormestre i sjakk i Norge. Dette er en tittel som krever prestasjoner på toppnivå over en lengre periode.
Olga Dolzhykova er en av kun to kvinnelig stormestre i sjakk i Norge. Dette er en tittel som krever prestasjoner på toppnivå over en lengre periode. FOTO: Øystein KiellandBilde 4 av 8
Det var både lærerikt, spennende og nervepirrende da stormesteren utfordret til en runde sjakk.
Det var både lærerikt, spennende og nervepirrende da stormesteren utfordret til en runde sjakk. FOTO: Øystein KiellandBilde 5 av 8
Misha Galinsky og moren Olga Dolzhykova tok turen til avishuset for å gi oss et fascinerende innblikk i sjakkverdenen.
Misha Galinsky og moren Olga Dolzhykova tok turen til avishuset for å gi oss et fascinerende innblikk i sjakkverdenen. FOTO: Øystein KiellandBilde 6 av 8
Olga Dolzhykova
Olga Dolzhykova FOTO: Øystein KiellandBilde 7 av 8
Misha Galinsky
Misha Galinsky FOTO: Øystein KiellandBilde 8 av 8

Inviterer til sjakkskole på Ellingsrud i sommer:

Stormester i sjakk Olga og hennes sønn Misha utfordret avishuset til et parti sjakk

Olga Dolzhykova er daglig leder i et av Norges største sjakksamfunn, Dragulf Sjakklubb, i tillegg til at hun er sjakk-stormester. Sammen med sønnen Misha Galinsky, ga hun oss i avishuset en enestående mulighet til å dykke dypere ned i sjakkbrettets mysterier. Vi kunne naturligvis heller ikke la muligheten gå fra oss da hun utfordret til et aldri så lite parti.

Olga forklarer at Dragulf er en klubb med omtrent 1000 medlemmer, drevet av individer som bruker mye av sin egen fritid for å holde hjulene i gang. Selv om klubben ikke har noen fulltidsansatte, understreker Olga at de alle er sterkt engasjerte i å videreutvikle tilbudet, spesielt for barn og unge.

Olga viser oss også noen av de kreative metodene klubben bruker for å engasjere unge deltakere under sommerens sjakkleirer. Blant disse finner vi et «sjakkpass» som hvert barn får utdelt. Oppgaven er å samle så mange klistremerker som mulig for å fylle passet, noe som tilfører spillet og læringen en motiverende og spennende dimensjon.

Olga Dolzhykova er en av kun to kvinnelig stormestre i sjakk i Norge. Dette er en tittel som krever prestasjoner på toppnivå over en lengre periode. FOTO: Øystein Kielland

Når barna har samlet 16 av 24 klistremerker i sitt sjakkpass, blir de belønnet med en flott medalje.

– Dette synes barna er kjempegøy. Jeg hører stadig historier om barn som kommer på skolen og viser fram klistremerkene og prestasjonene de har oppnådd til de andre barna. De blir så stolte – og resten av barna følger etter, smiler hun.

Sønnen bidrar

Olga sin sønn, Misha Galinsky, spiller en like aktiv rolle som sin mor i arbeidet med Dragulf. Han er instruktør og tar seg av mange av de logistikkmessige oppgavene i klubben. Misha er ofte på farta rundt om i Oslo der han leverer utstyr til klubbens forskjellige arrangementer og samarbeidspartnere.

Han representerer også fjerde generasjon sjakkspillere i familien, men har imidlertid ikke de samme ambisjonene som hans mor hadde på hans alder.

Dragulf sjakklubb har designet kule trofeer til vinnerne av sommersjakkskole-turneringene. FOTO: Øystein Kielland

– Jeg har valgt å fokusere på utdanning og jobb, men det er svært givende å kunne bidra som instruktør på Dragulfs sjakkskoler, forteller han.

Men så skal det fortsatt sies at han på hobbybasis fortsatt er en veldig talentfull og god sjakkspiller.

Fikk prøve seg

Selvfølgelig måtte undertegnede prøve seg mot stormesteren i et parti sjakk. Allerede etter første trekk kunne man kjenne en nervepirrende følelse av at Olga allerede var flere trekk i forkant.

Selv i en uhøytidelig match fikk man erfare hvordan profesjonelle sjakkspillere arbeider seg inn i motstanderens underbevissthet for å få en mental fordel. 

Selv om dette naturligvis ikke var Olgas intensjon under spillet, var det tydelig at pokerfjeset som hadde blitt finpusset gjennom flere tiår med intense sjakkpartier var vanskelig å legge fra seg.

Det var både lærerikt, spennende og nervepirrende da stormesteren utfordret til en runde sjakk. FOTO: Øystein Kielland

Før enveiskjøringen av sjakkpartiet var over, rakk vi å stille Olga noen spørsmål mellom slagene:

– Hvilken er den mest undervurderte brikken på sjakkbrettet?

– Det er nok springeren – også kalt hesten. Det er ikke alltid lett å forutse trekkene til springerne, noe som gjør dem uforutsigbare og farlige.

– Har du alltid full oversikt over det som skjer på brettet?

– Det avhenger av nivå og erfaring. Når jeg spiller mot noen som er mange nivåer under meg, har jeg alltid full kontroll.

– Jo mer man trener, jo mer klarer man å gjenkjenne scenarioer, legger hun til.

– Blir proffe spillere som deg også nervøse?

– Det kommer veldig an på settingen. Man bør uansett klare å sitte med et «pokerface».

Mor og sønn begynte også på et parti. Skulle vi latt dem fullføre, hadde vi sittet i kjelleren i timesvis. FOTO: Øystein Kielland

Plutselig etter sitt trekk, ser Olga opp og sier:

– Nå brukte jeg «gaffelen» på deg.

– Hæ, hva er det?

– Det betyr at jeg har satt deg i en posisjon hvor min brikke kan slå ut to av brikkene dine. Du har bare ett trekk, så en av dem må ofres.

– Jaja…

Olga ga oss innsikt i spillets grunnleggende taktikker og forteller at hun utfører hvert trekk med en strategisk innretning.

Da undertegnede trodde han hadde klart å oppnå et gjennombrudd ved å slå ut en av de viktigste brikkene, dronninga, viste det seg at dette bare var en liten del av hennes store mesterplan. Men hun skal ha for å la motstanderen sin kjenne litt på stoltheten – i et par sekunder, i hvert fall.

Videre forteller Olga at det var en verdensmester «i gamledager» som pleide å tulle med sine motstandere som ikke visste hvem han var, ved å gi dem en gratis springer (hest). Dette var for å psyke dem ut, og fordi motstanderne hans aldri visste hvordan de skulle svare på dette trekket.

Olga Dolzhykova FOTO: Øystein Kielland

Arrangerer sommersjakkskole

Avslutningsvis forteller Olga om den kommende sommersjakkskolen på Lofsrud og Ellingsrud skole fra uke 27 til 30. 

– Mye takket være støtte fra Ferd og Gjensidigestiftelsen arrangerer vi sommersjakkskole på disse skolene med plass til 50 deltakere pr. uke. Vi gleder oss veldig til å ta imot alle som kommer, uansett ferdighetsnivå.

Hun lover massevis av god undervisning, spilling, sosiale aktiviteter og turneringer hver fredag. Påmelding skjer via forhåndspåmelding på Dragulf sine nettsider.

Om Olga Dolzhykova

Olga Dolzhykova er en kvinnelig stormester i sjakk og har en doktorgrad i pedagogikk. Hun vokste opp i en sjakkfamilie hvor både foreldre og besteforeldre var ivrige spillere, og har deltatt i familieturneringer fra ung alder.

Selv om hun ikke trente intensivt før hun begynte på det nasjonale sportsuniversitetet i Ukraina, har hun siden utviklet seg til å bli en internasjonal stormester og norgesmester for kvinner i 2020-2021. 

I de siste femten årene har hun fokusert på å undervise i sjakk, hun har skrevet en doktoravhandling om sjakkundervisningsteknikker for barn, og utviklet lærebøker for sjakkundervisning. I tillegg arbeider hun med sjakkrelatert innhold for chess.com hvor hun blant annet er med på å utvikle «Play Magnus».

Hun er kun en av to kvinnelige stormestere i sjakk i Norge.

Misha Galinsky og moren Olga Dolzhykova tok turen til avishuset for å gi oss et fascinerende innblikk i sjakkverden. FOTO: Øystein Kielland