DEN RØDE BLOKKA: Det var i den røde blokka bakerst i bildet Yngve Kveine hadde sin oppvekst. Med et nostalgisk blikk på fortiden viser han stolt fram platecoveret til Best i motlys sitt nye album, Dagslyset venter.
DEN RØDE BLOKKA: Det var i den røde blokka bakerst i bildet Yngve Kveine hadde sin oppvekst. Med et nostalgisk blikk på fortiden viser han stolt fram platecoveret til Best i motlys sitt nye album, Dagslyset venter.Bilde 1 av 3
KUNSTNERISK: Yngve Kveine er til daglig direktør for næringsliv og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI. På fritiden, derimot, praktiserer han en mer kunstnerisk lidenskap.
KUNSTNERISK: Yngve Kveine er til daglig direktør for næringsliv og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI. På fritiden, derimot, praktiserer han en mer kunstnerisk lidenskap.Bilde 2 av 3
STJERNEGALLERI: Bandet består av sanger og komponist Trond Granlund (f.v), skuespiller Bjørn Sundquist, forfatter Yngve Kveine og musiker Johan Berggren.
STJERNEGALLERI: Bandet består av sanger og komponist Trond Granlund (f.v), skuespiller Bjørn Sundquist, forfatter Yngve Kveine og musiker Johan Berggren. Bilde 3 av 3

Fra poesi til melodi – «Dagslyset venter» tar deg med på en reise gjennom livets krokete stier

Yngve Kveine, som vokste opp på Linderud, har alltid hatt en sterk kjærlighet for Groruddalen. I 2014 debuterte han som forfatter med oppvekstromanen «Lyden av asfalt» som mottok strålende tilbakemeldinger fra kritikere. Kveines eventyr skulle ta en ny retning da han samlet flere meritterte musikere og fagfolk for å danne bandet «Best i motlys» som lanserte albumet «Dagslyset venter» i januar.

Kveine har skrevet dikt siden han var 18-19 år, men musikkdrømmen har alltid ligget i bakhodet.

– Romanen var en lang «omvei» til hva jeg alltid har drømt om, og der jeg er så heldig å være i dag, men reisen har vært fantastisk og utrolig verdifull, understreker Kveine.

Til daglig er han direktør for næringsliv- og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI. På fritiden verdsetter han å skrive og reflektere over temaene som holder folk våkne om natten, samt å minnes oppveksten på Linderud på 80- og 90-tallet. 

– Kanskje mens andre sitter og ser på TV, sitter jeg og skriver og drømmer, forteller han.

Et oppgjør med hverdagslige utfordringer

«Best i motlys» er på parti med alminnelige folk som sliter med dagligdagse ting. Det kan være dagslyset som aldri kommer eller som pirker deg for tidlig i øya. Det kan være menn som faller, hjelpeløs kjærlighet, utømmelige vindunker og usynlige løgner.

– Karakterene i sangene lander ikke alltid mykt, men hvem har ikke støtt på noen fartshumper her i livet? Bandets viktigste oppgave er uansett å observere – og noen ganger strekke ut en hjelpende hånd til dem som trenger det en fredags kveld eller en mandags morgen, sier Kveine.

Plata kombinerer melodiøs visetradisjon med innslag av blant annet bluegrass og «snakkende sanger». Tekstene i «Dagslyset venter» skaper et univers som det er opp til musikerne og artistene å tolke. Det er i dette sjangeroverskridende samarbeidet spenningen og psykologien ligger.

STJERNEGALLERI: Bandet består av sanger og komponist Trond Granlund (f.v), skuespiller Bjørn Sundquist, forfatter Yngve Kveine og musiker Johan Berggren.

Fikk med alle stjernene på laget

Alle tekstene i bandets debutalbum, «Dagslyset venter» er skrevet av Kveine selv, som også er bandets leder. Han bar på tekstene i mange år før han kom i kontakt med musikeren Johan Berggren. 

– Han er en utrolig dyktig musiker, og han satte melodi til alle disse tekstene, sier Kveine.

Deretter fikk de med seg legenden Trond Granlund, en av Norges mest anerkjente musikere. I over 40 år har han gledet lytterne med sin fortellerevne, og han har inspirert generasjoner. Granlund har vunnet Spellemannprisen og gitt ut mer enn 25 album.

– Jeg vokste opp med Granlunds musikk, og det var stort at han ville være med, sier en ydmyk Kveine. 

Også Bjørn Sundquist ble med på prosjektet etter å ha blitt imponert av tekstene. Han er en av Norges mest anerkjente skuespillere og regissører. Han har vært tilknyttet store teatre, har en imponerende filmografi, og har deltatt i mange TV-serier. Han har mottatt flere utmerkelser, inkludert Heddas Ærespris, Kritikerprisen for teater, Filmkritikerprisen, Gullruten og fem Amandapriser.

KUNSTNERISK: Yngve Kveine (46) er til daglig direktør for næringsliv og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI. På fritiden, derimot, praktiserer han en mer kunstnerisk lidenskap.

En drøm som ble virkelighet

Arbeidet med albumet varte i rundt 1,5-2 år, med studioopptak og samarbeid med musikere fra Trøgstad Musikkompani. Releasekonserten ble holdt på Cosmopolite i Oslo 26. januar, og responsen beskrives av Kveine som over all forventning.

– Det er alltid spennende å se hvordan musikken blir mottatt. Blir det stillhet, eller oppmerksomhet? Heldigvis har det vært helt over all forventning, meddeler Kveine.

Bjørn Sundquist beskrev Kveines dikt som «noe helt spesielt, det er ikke vanlige dikt, der er rare, merkelige dikt» første gang han leste gjennom tekstene, noe som fascinerte ham til å bli med på prosjektet. 

– Livet er ikke alltid rett fram, og det kommer til uttrykk på en ganske tydelig måte i albumet, påpeker Kveine.

Han legger til:

– Vi er et vindskeivt band med karakterer som har levd liv utenfor A4-malen. Livet er kompleks, og det har vi forsøkt å fange i musikken vår – litt som hverdagspoesi.

Kveine mener en ikke bør undervurdere virkningen av å sette ord på og skrive ned hva man føler og tenker.

– Det er jo terapi, rett og slett. Bare det å skrive. Jeg tror man forstår verden på en mye bedre måte når man setter seg ned og skriver det ut, sier han

DEN RØDE BLOKKA: Det var i den røde blokka bakerst i bildet Yngve Kveine hadde sin oppvekst. Med et nostalgisk blikk på fortiden viser han stolt fram platecoveret til Best i motlys sitt nye album, Dagslyset venter.

Har knyttet sterke bånd

Bandet har også utviklet et sterkt vennskap gjennom prosjektets prosess. 

– Vi har blitt gode venner gjennom dette prosjektet. Første gang vi møttes var i Maridalen, grytidlig om morgenen, for å ta bilder til albumet. Møtet mellom Granlund og Sundquist var kanskje ekstra spesielt; Sundquist sa til Granlund at det var stort å få møte ham, og Granlund svarte: «Jøss, jeg trodde det var jeg som skulle si det til deg!».

– Det viser jo hvor mye respekt vi i bandet har for hverandre, understreker Kveine.

Gjennom musikken ønsker Kveine å gi lytterne en hyggelig stund hvor de kan sette seg ned, lytte og reflektere. Han håper at musikken kan gi en pause fra hverdagen og en god opplevelse. Det ligger mye poesi i verkene, og Kveine tror at lytting kan bidra til å forstå mer av sitt eget liv og kanskje gi nye innsikter.

– Jeg vil at folk skal sette seg ned og ha en hyggelig stund med musikken. Bare lytte og ha en god opplevelse, rett og slett, sier Kveine.

Med «Dagslyset venter» har Yngve Kveine og hans medmusikere allerede gitt et bredt antall lyttere en musikalsk reise som speiler livets kronglete veier.

– Fortsetter reisen?

– Det er jo et eventyr, og vi skal ikke sette strek for eventyret med det første, avslutter Kveine.

Kommentarer