I FJOR: Laial Janet Ayoub holder appell.
I FJOR: Laial Janet Ayoub holder appell. Bilde 1 av 2
INGEN RAYMOND: Han skal holde appell i Bergen, og trolig blir det kun Sebastian - her med sønnen sin - som stiller opp fra Johansen-klanen.
INGEN RAYMOND: Han skal holde appell i Bergen, og trolig blir det kun Sebastian - her med sønnen sin - som stiller opp fra Johansen-klanen. Bilde 2 av 2

– 1. mai går aldri ut på dato. Lokalagene i Alna bydel sammen om markering

Furuset, Lindeberg og Hellerud arbeiderpartilag går sammen om en feiring i bydelshuset med blant annet nedleggelse av blomster ved Trygve Lie-statuen og besøk av bystyregruppas leder. Raymond Johansen skal til Bergen.

I Bydel Alna går de tre lokallagene sammen om en feiring og markering av 1. mai i Alnas bydelshus. Dagen starter klokka 08.45 med blomsternedleggelse ved Trygve Lie-statuen av Ivar Morken – leder av Furuset arbeiderpartilag og faren til bydelsutvalgsleder Mari Morken.

Klokka 09.00 spiller korpset Tut og Blæs før dagen fortsetter innendørs i Alnas bydelhus med frokost, appeller av Marthe Scharning Lund – leder av bystyregruppa – og Alna AUFs Betlehem Girmay. Det er også planlagt loddtrekning og en hemmelig overraskelse.

– Er du trygg på at med dette programmet blir dagen markert på skikkelig vis?

– Ja, absolutt, sier leder av Alna Arbeiderparti, Laial Janet Ayoub.

I skrivende stund er det påmeldt drøyt 80 «kamerater», men det er plass til hundre i lokalene.

– Ser du ting i samfunnet i dag som gjør at vi fremdeles trenger å markere denne dagen?

– Flere ting. Mange faller ut av arbeidslivet på grunn av hull i cv-en sin. De kunne vært en kjemperessurs og samfunnet kunne ha hatt god nytte av dem. Mange arbeidsplasser krever også at arbeidstaker har en mastergrad, og det er det mange i Norge som ikke har. Vi mister mye kompetanse som kunne utgjort en nyttig jobb. Og så er det mange samfunnskritiske yrker der lønna er lav og med folk som sliter på grunn av økte priser, svarer hun.

Raymond Johansen stilte med både far, barn og barnebarn under feiringen på Haugerud seniorsenter i 2022. I år er det trolig bare Sebastian Maira Johansen som stiller. Raymond Johansen skal holde appell i Bergen.

SAMARBEIDER: Furuset, Lindeberg og Hellerud arbeiderpartilag inviterer til 1. mai-feiring i Alna bydelshus. Dette er fra 2022 under feiringen på Haugerud.

Høyaktuell 1. mai-markering i Alna: Frihet og demokrati må ikke tas for gitt

– Går aldri ut på dato

Marthe Scharning Lund er imidlertid ventet på Furuset onsdag. Hun er tidligere byråd og er i dag leder av Arbeiderpartiets bystyregruppe.

– I år skal jeg feire i Bydel Alna på Furuset, og det gleder jeg meg til. Det er en viktig dag for bevegelsen og for mange mennesker, og for mange mennesker som ønsker å vise solidaritet og ta opp kampsaker. I år er det særlig viktig i den urolige tiden vi lever i med krig i Ukraina og Palestina.

– I Palestina er snart 35.000 mennesker drept og 70 prosent av bygningene er jevnet med jorden. Derfor er det viktig at vi viser solidaritet med mennesker som lever i forferdelige situasjoner. Her i Groruddalen og Norge er det mange som står i en tøff økonomisk situasjon, og vi må kjempe mot økte forskjeller. Flere må i jobb, og vi må sørge for at flere har en økonomi de kan leve av.

– 1. mai går aldri ut på dato, sier hun.

– Det er stadig nye kamper. Enten det er rett til å være ansatt på heltid, eller lik lønn mellom kvinner og menn. Selv om vi lever i Norge tror jeg at vi aldri kan slutte å feire og markere denne dagen.