TØFF: Christin Oldebråten (t.v.) trives best ute i naturen. Hun oppmuntrer alle til å bidra til å gjøre det enda triveligere ute. Foto:
TØFF: Christin Oldebråten (t.v.) trives best ute i naturen. Hun oppmuntrer alle til å bidra til å gjøre det enda triveligere ute. Foto:Bilde 1 av 1

Ellingsruddagene 2021

Christin går foran som et godt eksempel

Christin Oldebråten på Ellingsrud er natur- og friluftsjenta som har mange «jern i ilden». Hun har nettsiden «friluftsglede.no», ble nominert til «Årets villmarking», kjemper mot vindmøller både på land og til havs, driver systematisk plukking av sneiper og annet søppel og leder treningsgruppe for trekking av bildekk. Nå har hun også opprettet domene for «sporløs ferdsel» i skog og mark.

Christin, som er født i Norge på Ahus, har bodd på Skjetten, i Nigeria, i Uganda og kom tilbake til Norge som 15-åring. Hun kom til Ellingsrud i 2003 hvor hun stortrives rett ved siden av Østmarka som hun bruker daglig.

Kutt forbruket, opplev og ta vare på naturen

I 2013 leide Christin og mannen ut rekkehuset og flyttet til fjells i et helt år sammen med datteren Nila som da var 5 år. Målet med friåret var å være mye på tur, og at Nila skulle bli glad i naturen.

I 2019 sa Christin opp jobben for å leve saktere, jobbe mindre og bruke mer tid på å glede seg selv og andre. Christin bestemte seg for å bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen. Hun og familien har solgt unna alt de ikke trenger, og samler i stedet gyldne øyeblikk i naturen. Gjennom sine aktiviteter smitter Christin både store og små med friluftsglede og mestringsfølelse. Hun har inspirert alt fra folk som vil lære å overnatte på høye fjelltopper – til foreldre som sliter med skjermavhengige barn. Som turleder og friluftsinspirator gjør Christin en fantastisk innsats for å inspirere flere til å leve så natur- og miljøvennlig som mulig.

Christin mener at det er lite du trenger for å ha det bra: Natur, rent vann, luft, mat, klær, turutstyr, tak over hodet, varme og kjærlighet. Du kommer veldig langt med det. Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du. Tid er viktigst. Tid til å stresse ned, nyte gledene underveis og ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det også lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både miljøet, helsa og lommeboka. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket og leve mer naturvennlig. Det er snarere tvert imot, sier Christin.

Søppelplukking og sporløs ferdsel

Christins engasjement for plukking av søppel har ført til at mange flere er blitt opptatt av og bevisst på forsøplingen som omgir oss til daglig. Christin oppmuntrer oss alle til å plukke søppel hver dag når vi er ute. Helsegevinsten er stor ved å komme seg ut i frisk luft og bevege seg. Hennes motto er: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!». Christin mener at det har en smitteeffekt når man plukker søppel, og det øker folks bevissthet om dette. Hun oppfordrer oss til å ta med barna våre ut på søppelplukking – foreldrene kan gjøre det til en slags «skattejakt». Skoler og barnehager oppfordres til det samme.

Christin startet med facebook-gruppen «Plukk søppel» som er en nasjonal gruppe med flere tusen medlemmer. Hun har startet facebook-gruppen «Plukk søppel Ellingsrud» og nylig facebook-gruppen «Plukk søppel Østmarka». Formålet er å aktivisere flest mulig til søppelplukking.

Hun har også opprettet nettsiden friluftsglede.no. Der deler hun tanker og tips om friluftsliv. Gå inn der og se på videoen om stålormen som krøp inn under ulltrøya til Christin for å varme seg! På www.sporlost.no finner du gode tips til hvordan du kan ferdes sporløst i naturen og samtidig få en enda bedre tur og naturopplevelse.

Det aller viktigste er å forstå at tur handler om å kose seg, finne sjelefred, lære nye ting, mestre og bli trygg på seg selv. Jeg tror mange forbinder friluftsliv med prestasjoner og konkurranse; høy fart og topper som må nås. Men i naturen trenger du ikke prestere noen verdens ting. Du trenger heller ikke gå langt. Legg vekk klokka, lev sakte og bare vær til, er Christins råd.

– Når jeg har med nybegynnere på tur, prøver jeg å få dem til å nyte og samle gyldne øyeblikk, forteller Christin. Enten man er stor eller liten – gode opplevelser gjør jo gjerne at man vil ønske seg mer av det samme.

Vil du bli med på trening med bildekk, er det bare å møte opp på Nuggerud ved Mariholtveien på onsdager kl 18. Du må selv ha med sele for trekkingen.