SKAL OVERRASKE: Assisterende rektor Randi Sømo (t.v.) og rektor Ellen Sundby gleder seg til å se reaksjonene til elevene når isbilen kommer med Spin-is til alle sammen. De håper at det kan bidra til at årets 17. mai-feiring blir stas selv om mye av feiringen blir avlyst. Foto:
SKAL OVERRASKE: Assisterende rektor Randi Sømo (t.v.) og rektor Ellen Sundby gleder seg til å se reaksjonene til elevene når isbilen kommer med Spin-is til alle sammen. De håper at det kan bidra til at årets 17. mai-feiring blir stas selv om mye av feiringen blir avlyst. Foto:Bilde 1 av 1

En søt overraskelse på Vestli

I dag klokka 11 skal elevene på Vestli skole få en deilig overraskelse fra ledelsen. Men hysj: Det er en hemmelighet.

Rektor på Vestli skole, Ellen Sundby, og assisterende rektor Randi Sømo har en hemmelighet. Ingen vet om den, ikke engang lærerne. De kaller den pling-pling-overraskelsen.

– Vi har bestilt isbilen opp til skolen. Den skal kjøre rundt og så skal alle elevene få is, røper Sundby. Ledelsen har heller ikke avslørt gesten til lærerne, for å unngå løse lepper.

Så hvorfor har Vestli skole valgt å hente inn isbilen?

– 17. mai er barnas dag, og da må det markeres for dem. Hvis vi skal være på skolen i bunad for å henge opp flagg så blir det en veldig voksen-ting å gjøre.

– Vi vil heller gjøre noe som er ekstra stas for elevene våre og som er barnevennlig. Pluss at vi ønsker at Vestli skole skal være unik og sammensveisende, forklarer Sundby, før Sømo tilføyer:
– Isbilen blir på mange måter vårt 17. mai-tog.

Sammensveisende på Vestli

Ledelsen på Vestli skole er opptatt av at barna skal være stolte av at de går på Vestli. De bruker derfor litt av budsjettet sitt på å bestille ting til elevene.

For ikke lenge siden skrev avisa om at skolen hadde delt ut hoppetau til alle elevene.

De har tidligere bestilt gensere som flaggborgen kan gå med i 17. mai-toget, kjøpt inn buffer med Vestli skole påskrevet, og har satt sammen en pakke til de kommende førsteklassingene siden de ikke får ha førskoledager.

– Elevene er veldig stolte over de tingene de får fra skolen. Fra vår side er det en måte å markere at vi på Vestli skole står sammen.

– Skolen er ganske internasjonal, så ting som hoppetau og gensere virker veldig samlende, forklarer Sundby.

Ute går noen elever rundt, flere av dem med hoppetauet de fikk utlevert av skolen.

– Han kunne ikke hoppe tau i det hele tatt da vi leverte ut hoppetauene, og nå går han rundt med det overalt, sier Sundby og peker ut en av elevene som går forbi, hoppende over et blått hoppetau.
Både hun og Sømo er glade for at elevene setter så stor pris på gesten.

17. mai-stemningen settes

I fjor var det en normal feiring, med flaggheising og taler på morgenen, før de dro til barnetoget. På ettermiddagen var det feststemning, med langbord i et partytelt på skolens område.

– Det var fullt så å si hele dagen, det var helt supert. Virkelig bra jobbet av FAU som planla og arrangerte det, sier Sundby.

I år blir det annerledes. Mange skoler har i år valgt å ha en digital markering for elevene, med video av taler og hilsninger fra elevrådet. Ledelsen på Vestli skole besluttet tidlig å ikke gjøre det samme. Rektor Sundby forklarer:
– Hvis vi skulle ha lagd en video, måtte det ha inkludert alle elevene. Det hadde tatt mye tid og ressurser, så da velger vi heller å være ekstra godt til stede på skolen for alle.

I tillegg til overraskelsen med is har ledelsen på Vestli lagd en hilsen på reklamebukker. En skal få stå i skolegården, og den andre skal på Vestli senter. Mangelen på en flaggstang på den midlertidige skolen stopper heller ikke flaggingen, og klokka åtte vil de sette ut flagg på skolens område.

– Men selvfølgelig blir dette en rar 17. mai, og vi skulle gjerne ha fått gått i barnetoget med de nye flaggene våre.

– Nå får vi bare innfinne oss med at det er sånn det er, og gjøre det beste ut av det, sier Sømo.

Elevene på Vestli skole vil i det minste få oppleve en av gledene med 17. mai: Is!

Alle elevene er tilbake på skolen

Denne uka har elevene på alle skoler endelig fått komme tilbake i klasserommene. Det har hatt sine utfordringer, med plassmangel, nye rutiner som skal innarbeides og fortsatt bruk av alternative læringsformer.

Mange av skolene valgte å ha forskjellige åpningsdager for ulike trinn, men på Vestli skole var det uaktuelt.

– Det er mange store søskenflokker på Vestli, så for å gjøre ting enkelt for foreldrene åpnet vi for alle trinn samtidig. Så har vi bare ulike oppmøtesteder, forklarer rektor Ellen Sundby.

Skolen bruker en kombinasjon av klasserom, uteskole og nettskole for å verne om elevene.

Roser elevene

Ledelsen på Vestli skole er glade for å igjen se alle elevene, og merker godt på elevene at de setter stor pris på å få være på skolen igjen.

– Det er enormt god stemning mellom elevene. De leker med smil som går omtrent rundt hodet på dem, og feirer med albue mot albue, sier Sømo, og demonstrer på Sundby.

– Bevisstheten til barna på at de ikke skal ha nærkontakt har også ført til at det har vært enda mindre konflikter mellom dem enn tidligere.

– Jeg er veldig overrasket over hvor flinke elevene er. Samtidig var det helt klart for oss at de måtte på skolen. Mange av dem har sittet altfor mye stille under hjemmeundervisningen, og når de ikke har muligheten til å være på skolen mister de veldig mye av det sosiale, forklarer Sundby.

Nå er situasjonen mer normalisert, og alle på Vestli skole er glade for at de nå vet hvordan ting kommer til å se ut på skolen ut skoleåret, så får det bli tatt en vurdering til høsten igjen. Noe godt har likevel kommet ut av de siste ukene.

– En av de tingene vi har fått høre fra foreldre er at kommunikasjonen mellom skole og hjem kanskje har blitt enda bedre enn den var før.

– Elevene har fått daglige vurderinger av hvordan de jobber, og det oppleves som veldig verdifullt for alle, sier rektoren.