Hjalmar Kielland og Jan Bøhler Foto: Privat
Hjalmar Kielland og Jan Bøhler Foto: PrivatBilde 1 av 1

Minneord:

Et livsverk uten like

Det fins noen enestående mennesker som alltid har vært der, og som vi ikke kan tenke oss å være foruten. Hjalmar Kielland, redaktør for Akers Avis Groruddalen i 65 år, er en sånn. Han startet avisa i 1958 og har siden holdt det gående for full maskin, inntil meldingen kom før helga om at han brått og uventet var gått bort.

Ingen har betydd mer for Groruddalen enn Hjalmar. Gjennom avisa har han knyttet oss sammen, og fortalt om livet vårt i stort og smått. Vi var stolte da vi kunne lese om fotballkampene vi vant og tapte med Grorud i ungdomsåra. Om 17. mai-toget vi gikk i. Om fritidsklubben vi ble ledere i. Hjalmar og hans redaksjon fikk med seg alt, og betydde noe for oss alle.

Det er utrolig hvor mange personer på kryss og tvers i Groruddalen som Hjalmar kjente og husket på. Han kunne nærmest stamtreet til mange av oss, og ville vite alt om groruddøler før og nå. Jeg måtte mang en gang måpe over alt han hadde fått med seg når vi begynte å prate. Enten det gjaldt min familie på gamle Furuset, eller fatter’n som gikk bort i 2009. Det samme kan sikkert mange andre vitne om. Hjalmar var den som holdt oversikten, og gjorde at vi følte oss sett.

Han var en romslig sjel som ikke gjorde forskjell på folk, om vi representerte det ene eller andre parti eller organisasjon. Alle ble tatt godt imot og alle fikk komme til orde på like fot. Det skulle ikke bare være skjønnmaling. Problemene i Groruddalen måtte fram i lyset. Men det var alltid for å gjøre noe med dem. Derfor ble Hjalmar og avisa et felles samlingsmerke for oss i Groruddalen. Jeg har egentlig aldri hørt om at noen var uvenner med han.

Vi har følt at avisa er vår og at vi trenger den for å vite om hverandre. Derfor har den fortsatt å være vår store lokalavis med et høyt papir-opplag gjennom skiftende tider. Bare der kan vi følge med på hva alle våre kjente og ukjente venner i Norges mest folkerike dal driver med. Jeg har selv opplevd hvordan avisa alltid har vært en avgjørende støttespiller når nye initiativer skulle tas. Enten det gjaldt Groruddalssatsingen, Granittrock, nye Natteravn-grupper, flerbrukshaller, lokale politistasjoner, treningsparker eller Groruddalstinget, osv, osv.

Det er bare Redaktøren med stor R som kunne greie å være så tett på alt mulig dag ut og dag inn i samfulle 65 år. Alltid like hjertelig og blid og interessert til stede. Midt i livet vårt. Vi har vært vitne til et livsverk uten like. Det er ingen som fortjener tittelen kongen av Groruddalen mer enn Hjalmar Kielland. På hans 90-årsdag i fjor fikk han selvsagt en velfortjent Groruddals-caps. Jvnf. bildet med tomler opp, som er sånn bildene i Akers Avis Groruddalen skulle være. Alltid optimistiske og klare for innsats.

Det fins ingen som kan fylle Hjalmars store sko. Dertil kreves det en erfaring og et langt liv med en fantastisk glød og arbeidsvilje. Hvis noen fortjener et flott minnesmerke i Groruddalen, så er det han. Vi takker familien ved sønnene Hjalmar jr, Øystein, Jan Thomas og kona Margit for at dere har skapt et så godt lag sammen med Senior. Vi skylder dere og Hjalmar enormt mye, og kondolerer av hele vårt hjerte. Vi vet at dere vil gjøre alt for å føre hans arbeid for Groruddalen videre, og vi andre lover å gjøre vårt beste for å stille opp.