Lørdag kommer man inn i en mørk Grorud kirke før man sammen tenner lysene og lyser opp kirken. Dette skjer i forbindelse med påskenattsgudstjenesten i Grorud kirke, en påsketradisjon siden 1995. Foto: Sindre Veum Apneseth
Lørdag kommer man inn i en mørk Grorud kirke før man sammen tenner lysene og lyser opp kirken. Dette skjer i forbindelse med påskenattsgudstjenesten i Grorud kirke, en påsketradisjon siden 1995. Foto: Sindre Veum ApnesethBilde 1 av 1

Feirer påske etter boka

Lørdag skrus lysene av i Grorud kirke, og det inviteres til påskenattsgudstjeneste og feiring av Jesu oppstandelse.

– Da skal vi feire Jesu oppstandelse. Vi kommer inn i en mørk kirke, og alle får utdelt et utent lys når de kommer inn. Så setter vi oss i kirken, og gudstjenesten begynner klokka 23 ved at det store påskelyset tennes. Kammerkoret vårt og prestene går i prosesjon og deler flammene med dem som sitter på benkene slik at lyset sprer seg fra rad til rad, sier kapellan Karen Onshuus.

– Det er en fin symbolikk. Fra mørke til lys. Fra død til liv, sier prost Christofer Solbakken.

Tidsmessig er det vanskelig å fastslå helt konkret når Jesus døde og når han sto opp fra de døde. Men i det gamle testamentet står det at han døde før høytidsdagen, det vil si at han døde på en fredag.

– Når vi kommer i kirken lørdag klokka 23 er Jesus fremdeles død, og så skjer overgangen til 1. påskedag og Kristus står opp fra de døde og livet vinner over døden, forklarer Onshuus.

– Spesiell

Påskenattsgudstjenesten varer i en drøy time.

– Du bør komme fordi det å være i kirken ved midnatt på påskenatten er en opplevelse i seg selv. Dessuten er påsken den viktigste høytiden i den kristne tro, og den feires over hele verden som et høydepunkt. Å få være med på det i fantastiske Grorud kirke er en kjempemulighet for alle groruddøler, oppfordrer Solbakken.

Påskenattsgudstjeneste er en fast påsketradisjon siden 1995.

– Stemningen pleier å være veldig spesiell. Og det er mange som kommer, ikke bare Grorud-folk. Det er faktisk flere fra andre plasser enn Grorud som kommer, sier Onshuus.

Påskekrim og sykling

– Skal dere finne på noe gøy i påsken som ikke er jobbrelatert?

– Jeg begynte veldig godt i helgen med skitur i Nordmarka både lørdag og søndag og var heldig med været og påskeføret, så da fikk jeg den dimensjonen dekket, svarer Solbakken, og legger til at han skal ha gudstjenester både i Haugerud kirke og Stovner kirker i løpet av påsken.

Onshuus startet med å fortelle at hun kun skal være prest i påsken og at hun ikke ville rekke så mye mer enn det, men Solbakkens påskeprat smittet over på Onshuus.

– Jeg skal ha besøk, og vi skal på besøk. Og så har jeg funnet fram sykkelen, så jeg håper det blir litt sykling i påsken.

Begge skal se påskekrim på TV-en. Det er ikke bestemt hvilken krim det blir ennå, da det stadig blir flere påskekrimmer å velge mellom. NRKs påskenøtter har en høy stjerne hos både kapellanen og prosten, og begge hygger seg med sjokolade i påsken.