STERK INNSATS: Sondre Roset Gartmann (15), Ella Marie Ringerud Jahren (16) og Erika Indahl Ottesen (16) lå lenge i toppen i finalen av Klassequizen på NRK. Selv om det ikke ble seier, kan de fortsatt skryte på seg å være Apalløkkas skarpeste tiendeklassinger - da skolen aldri har kommet så langt i konkurransen tidligere.
STERK INNSATS: Sondre Roset Gartmann (15), Ella Marie Ringerud Jahren (16) og Erika Indahl Ottesen (16) lå lenge i toppen i finalen av Klassequizen på NRK. Selv om det ikke ble seier, kan de fortsatt skryte på seg å være Apalløkkas skarpeste tiendeklassinger - da skolen aldri har kommet så langt i konkurransen tidligere. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

Finale i Klassequizen i kveld: Quiz-trioen fra Apalløkka kjemper om seieren 

Ella Marie Ringerud Jahren (16), Erika Indahl Ottesen (16) og Sondre Roset Gartmann (15) fra Apalløkka skole er å se i kveldens finale av «Klassequizen» på NRK. Skru på tv-en klokka 19.50 for å følge elevene, som er første fra Apalløkka og første fra Oslo på flere år som stiller i finalen.

De tre elevene fra Apalløkka skole har vist seg sterke i hjernetrim. I kveld dukker de igjen opp på NRK i beste sendetid. Her møter de fem andre finalelag som kjemper om å bli Norges skarpeste tiendeklassinger. 

Totalt har over 600 lag fra hele landet deltatt i de innledende rundene. Og i mars møttes landets beste skoler til finaler i Oslo. Nå står seks skolelag fra seks forskjellige fylker igjen. I kveld skal det hele avgjøres.

Hver skole stiller med tre elever, samt én innbytter. Fra Apalløkka er det Sondre, Ella Marie og Erica som skal representere skolen og resten av Oslo i den store finalen. På innbytterbenken sitter Philip. 

Selve finalen ble spilt inn tidligere i år, men vises først på tv i kveld, lørdag 11. mai.

Sterke på hvert sitt tema 

Vi snakket med quiz-trioen for litt over 14 dager siden på Apalløkka skole, da kunne de blant annet røpe at de hele veien har følt seg nok så rolige. 

– Vi føler at en styrke vi har som lag er at vi klarer å resonnere oss fram til ting og tenke sannsynlig, kunne Ella Marie Ringerud Jahren fortelle oss.

En annen styrke er sammensettingen av lag. Mens Jahren har vist seg sterk innen nyheter, samfunn og sport, tar Erika Indahl Ottesen seg av musikk, film, bøker og annen kulturunderholdning. For Sondre Roset Gartmann er det sport, geografi og rare fakta som gjelder. 

Etter at Apalløkkas skolelag var satt, sto radiorunden for tur. Her konkurrerer man mot andre skoler i samme fylke. Tre skoler fikk 12 av 12 poeng, hvor Apalløkka var en av dem. Siden det kun er to skoler som går videre fra denne runden, måtte en ny radiorunde til. 

Den runden gikk Apalløkka seirende ut av. Neste ut var delfinalen, som ble sendt på NRK lørdag 13. april.

Alt fra pensum til generell fakta  

– Jeg vil ikke si vi at forberedte oss så veldig mye. Vi er vel det laget med minst forberedelser og mest avslappet holdning, det er i hvert fall det inntrykket vi fikk selv. Vi koste oss og hadde det gøy, vi.

– Man vet jo ikke hva spørsmålene er på forhånd, og det kan virkelig være om hva som helst. Jeg vil si at det er spørsmål om mye rare ting, ting som du enten vet eller så aner du ikke.

– Rett og slett rare faktaspørsmål man egentlig ikke kan, men så har man kanskje tilfeldigvis hørt om det eller sett det et eller annet sted. Vi har nok plukket opp en del, uten at vi helt vet det selv, sa trioen da avisa møtte dem i april. 

Klassequizen er en nasjonal kunnskapskonkurranse for elever på 10. trinn, hvor lagene får spørsmål om både skolepensum og generell kunnskap. Det er 12. året på rad at NRK arrangerer Klassequizen.

Vinneren av landsfinalen får Klassequizen-trofeet til odel og eie. I tillegg vinner de en konsert i samarbeid med mP3 i sitt nærmiljø. Denne konserten vil gå direkte på TV med artister og gjester.