EN ANNEN TID: Tonsenhagen skolekorps på Karl Johan. (Foto: James Bjerkholt) Foto:
EN ANNEN TID: Tonsenhagen skolekorps på Karl Johan. (Foto: James Bjerkholt) Foto:Bilde 1 av 1

Debatt: – Har vi råd til korps på 17. mai?

Da loppemarkedet ble korona-avlyst, tapte Tonsenhagen skolekorps 300.000 kroner på en helg. Det var ingen hjelp å få fra regjeringens krisepakke til kulturlivet. Nå ber korpset om støtte fra lokalmiljøet for å ha råd til å spille på 17. mai.

Tonsenhagen skolekorps er avhengig av inntekten fra loppemarkedet for å gi et tilbud til unge musikanter og drillere fra Tonsenhagen og Vollebekk skole.

Kompensasjonsordningen fra kulturdepartementet som er ment å redde det frivillige kulturlivet fanger ikke opp store deler av musikkfrivilligheten. Mange dugnadsbaserte arrangementer, som loppemarked, er ikke tatt med i pakken.

– Loppemarkedet gjør at vi kan lønne musikk- og drillinstruktørene våre gjennom året, sier korpsleder Harald Warberg.

– Vi frykter nå at dette kan bety kroken på døra for korpset vårt, etter 52 år. Det ville være en tragedie om vi nå må legge ned driften fordi vi faller utenfor regjeringens krisepakke. Tenk på alle barna i området som mister en unik og uunnværlig sosial plattform.

Kulturminister Abid Raja uttalte forrige uke at det blir tillatt med korps i gatene, så lenge det holdes 2 meter avstand i alle retninger. Problemet er at mange korps ligger med brukket rygg etter å ha tapt store inntekter som ikke dekkes av Rajas krisepakke.

Tonsenhagen skolekorps har nå startet kronerulling i lokalmiljøet for å klare å stille med korps på 17. mai.

Vi prøver å finne kreative løsninger, og ser på muligheten for et «oppsøkende 17. mai-tog». Vi spør borettslag i lokalmiljøet om å støtte oss økonomisk, og til gjengjeld kommer vi hjem til dem og spiller på 17. mai. I tillegg har vi opprettet et spleiselag på nett der alle som vil kan gå inn og gi en donasjon. Og førstkommende lørdag arrangerer vi digital loppemarked-auksjon med et utvalg av de fineste loppene vi har samlet inn, sier korpslederen.

Korpset har for øyeblikket gått over til videoundervisning for alle musikanter og drillere. Rundt omkring på stuer og kjøkken blåses det i trompeter, slås på trommer og drilles med drillstaver, mens instruktørene instruerer gjennom dataskjermen. Men for å unngå flere oppsigelser og permitteringer trengs det øyeblikkelig tilførsel av penger.

– Skal vi ha korpsmusikk på 17. mai, må vi kunne øve. Og for å øve må vi kunne lønne dirigenter og drillinstruktører som for øyeblikket er permittert. Ingenting vil glede oss mer enn å spille i lokalmiljøet på 17. mai, men vi vet rett og slett ikke om vi har råd, sier korpslederen.

Styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvåg i Norsk musikkråd uttaler:

– Kompensasjonsordningen Stortinget har vedtatt for frivilligheten i Norge er ikke nok. Det er nødvendig med en krisepakke til landets kor, korps, orkestre og alle de andre lagene i det frivillige musikklivet.

– Når situasjonen normaliserer seg, skal vi ikke bare ha noe å leve av. Vi må også ha noe å leve for. Det må handles nå, mens det fortsatt er mulig å berge musikklivet.

Generalsekretær Karl Ole Midtbø i Norges Musikkorps Forbund uttaler:

– Loppemarked, kiosksalg, basarer og andre dugnader er svært viktige inntektskilder for svært mange korps. Våren er korpstid med mye aktivitet. Når det gulvet som holder korpsene oppe, plutselig blir revet under bena på dem, så trengs det penger til nytt gulv. Situasjonen er derfor alvorlig.