ASGHARS FOLKEEVENTYR: Hasnain Asghar har tatt på seg journalistrollen og intervjuet oslofolk om deres liv i hovedstaden. Dette er en del av prosjektet «Oslove». Foto: Sindre Veum Apneseth
ASGHARS FOLKEEVENTYR: Hasnain Asghar har tatt på seg journalistrollen og intervjuet oslofolk om deres liv i hovedstaden. Dette er en del av prosjektet «Oslove». Foto: Sindre Veum ApnesethBilde 1 av 1

Hasnain samler på oslofolks historier. Blir tilgjengelig for kommende slekter i byarkivet

Hasnain Asghar fra Stovner skal samle historier, minner og opplevelser fra oslofolks liv. Prosjektet heter «Oslove» og blir tilgjengelig hos Oslo byarkiv.

Prosjektet heter Oslove, og er et muntlig historieprosjekt som utforsker folk i Oslo sine historier, opplevelser og minner om byen. Dette gjøres gjennom innsamlingen av 400 intervjuer gjort av og med Oslos befolkning. Samtalene skal formidles gjennom podcast, lydkunst og utstilling, samtidig som de vil inngå i et nytt audiovisuelt arkiv hos byarkivet i Oslo. Hasnain Asghar (20) fra Stovner bidrar med 10 intervjuer.

Fremtidens publikum

– Som intervjuer i Oslove-prosjektet er min rolle å finne og samle inn historier fra Oslo-folk. Jeg fokuserer spesielt på området Groruddalen og ønsker å få fram deres opplevelser og minner fra Oslo. Jeg har gått på kurs for å lære intervjuteknikk og etikken rundt bruk og innsamling av intervjuer, og bidrar med 10 intervjuer.

Asghar sier det er lærerrikt. Han blir både godt kjent med intervjuobjektene og byen sin.

– Det er utrolig gøy å være med på å fortelle Oslos historie gjennom Oslove-prosjektet. Det gir meg et unikt innblikk i byen, og jeg oppdager ofte ting om Oslo som jeg ikke visste tidligere. Å være med på å bevare og formidle historiene til Oslo-folket er virkelig en kul opplevelse. Det er også gøy å tenke på at dette blir tilgjengelig for folk i fremtiden, så mine egne barn og barnebarn kan se på intervjuene.

– Stor fest

– Hvem har du snakket med i prosjektet?

– Jeg har valgt å snakke med folk i mitt nærmiljø som har interessante historier å fortelle. Det kan være personer med unike opplevelser eller minner knyttet til Oslo. Det er viktig for meg å få et mangfold av historier og perspektiver fra ulike mennesker i mitt område

Undertegnede er en av dem Asghar har intervjuet. Intervjuene vil bli gjort tilgjengelig gjennom Oslo byarkiv og memoar sine nettsider.

– I 2024 skal vi arrangere en stor fest hvor hele byen blir invitert. Det blir formidling av intervjuer, samtaler, mat og fest. Håper alle vil bli med, avslutter Hasnain.