Oliver Lovrenski brakdebuterte med romanen Da vi var yngre i 2023. Nå spiller Jonas Benyoub, Randin Kummeneje og Astin Souleymane rollene som kompisene Ivor, Jonas og Marco. Foto: Monica Tormassy/Det Norske Teatret.
Oliver Lovrenski brakdebuterte med romanen Da vi var yngre i 2023. Nå spiller Jonas Benyoub, Randin Kummeneje og Astin Souleymane rollene som kompisene Ivor, Jonas og Marco. Foto: Monica Tormassy/Det Norske Teatret.Bilde 1 av 1

Jonas Benyoub teaterdebuterer i «Da vi var yngre»

Bare 19 år gammel entret Oliver Lovrenski den litterære scenen med romanen Da vi var yngre. Nå blir boken teater, og med det debuterer Aksel Hennie som teaterregissør. Hovedrollen som Ivor spilles av Ellingsrud-rapper Jonas Benyoub, som nå tar sine første steg inn i teaterverdenen.

Fra musikkscenen til teaterscenen

– Vi må elske disse kidsa. Til tross for de aspektene vi ikke kan godta, understreker Aksel Hennie.

Han snakker om ungdommene som eier gate-Oslo, de som henger rundt i Grønlandsleiret og på Vaterland.

Gjennom Lovrenskis bok får publikum et innblikk i en hverdag preget av vold, kriminalitet og rus. Men både boken og teaterstykket legger vekt på at det også finnes vennskap, kjærlighet og drømmer i disse ungdommenes liv.

Benyoub i hovedrollen

Jonas Benyoub fra Ellingsrud, kjent som en av landets fremste rappere og vinner av Spellemannprisen i hiphop-kategorien, står nå foran en helt ny utfordring.

– Jeg kunne ikke tatt fatt på dette prosjektet uten ham, sier Hennie om valget av Benyoub i hovedrollen.

I rollen som Ivor må Benyoub sjonglere tanker og refleksjoner med scener som involverer de to kameratene Marco og Jonas. Og ja, publikum kan også se fram til noen nye låter på scenen.

Gatekultur som drivkraft

Lovrenskis bok er skrevet på oslosk gatesosiolekt, noe som er bevart i sceneversjonen.

– Dette var oppveksten min. Det er folk utenfra som kaller det et kriminelt miljø. For oss var det en hverdag med vennskap, forelskelser og drømmer, forklarer Hennie.

– Kriminalitet og rus er en del av den verdenen disse ungdommene kjenner. Vi vil vise både lyset og mørket, legger han til.

Vold som uroer

Gjennom forestillingen blir publikum introdusert for voldsbølgene som nå preger gatekulturen, blant annet ved klipp fra sosiale medier der ungdom deler voldsvideoer. For Hennie er dette en stor bekymring.

– Voldsnivået er mye grovere nå enn da jeg vokste opp på Lambertseter. Jeg håper at forestillingen kan gi en større forståelse av disse ungdommenes liv, og kanskje vekke noen til å se at det finnes en annen vei, avslutter han.

Kommentarer