FINALIST: Julie Marie Tidemann er finalist i årets Miss Norway konkurranse, med tittelen håper hun å kunne sette fokus på mennesker med lavt stoffskifte og verdighet for eldre.
FINALIST: Julie Marie Tidemann er finalist i årets Miss Norway konkurranse, med tittelen håper hun å kunne sette fokus på mennesker med lavt stoffskifte og verdighet for eldre. FOTO: Mina Wathne Bilde 1 av 1

Julie (27) fra Disen er finalist i Miss Norway

Julie Marie Tidemann har drømt om å være Miss Norway siden hun var liten. Nå håper hun hun å være et positivt forbilde for unge jenter, og fortelle Norge om hjertesakene sine.

Skjønnhetskonkurransen Miss Norway startet først i 1952 under navnet Frøken Norge. 71 år senere håper Tidemann å vinne tittelen under finalehelgen, første uken i august. 

– Jeg håper å være et forbilde for unge jenter som har slitt med det samme som meg, og vise at de også kan nå målene sine. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å slite med lavt stoffskifte og angst, og fortsatt tørre å gjøre det man drømmer om. Jeg håper dette kan inspirere unge jenter til å følge drømmene sine, forklarer Tidemann med en tåre i øyekroken. 

Hun har tidligere slitt med lavt stoffskifte, angst og diabetes 1. En av hennes hjertesaker hun håper å kunne sette mer fokus på under konkurransen, er derfor mer forskning på lavt stoffskifte. 

– Som deltaker blir man oppfordret til å oppsøke organisasjoner og grupper som driver med det man selv brenner for. Lavt stoffskifte er noe mange mennesker blir påvirket av, men det blir ikke like ofte snakket om, dette må endres. 

Verdighet for eldre mennesker

Livsglede og livslang verdighet er også noe Tidemann jobber for. Hun er frivillig på Grefsen sykehjem og driver med det hun kaller leseglede for eldre, der de samles for å lese og diskutere bøker. 

– Verdighet for eldre mennesker er også en av hjertesakene mine. At vi mennesker skal ha livsglede hele livet, og ikke bare når vi er unge. Når man er ung tar man det for gitt at man skal ha det bra og ha alt man trenger. Men det samme skal gjelde når man er gammel også, noe jeg har sett mange mangler i samfunnet, forklarer Tidemann. 

Som privatperson har hun besøkt flere ulike sykehjem i landet. Her har finalisten sett mye positivt og negativt. 

– Jeg har sett både mange positive og negative sider om hvordan folk har det på forskjellige sykehjem, og noe har sjokkert meg veldig. Dette er noe jeg har tenkt på i mange år, og noe jeg ønsker å gjøre noe med. Jeg vil gjøre en forskjell. Jeg har sett hvor flott det kan være, og eldre som har det kjempebra. Det er noen ting som bør forandres, og det skal ikke så mye til heller, fortsetter Tidemann. 

– Jeg er ikke enig

I januar 2023 ble det kjent at fire deltakere i Miss Norway trakk seg i protest. Deltakerne innså at de ikke ville assosieres med Miss Norway sine holdninger, delte jentene med Nettavisen. Tidemann sitter derimot med et annet inntrykk. 

– Her er jeg ikke enig. Jeg har kun hatt positive erfaringer med Miss Norway. Jeg har blitt oppmuntret, fått en masse komplimenter, blitt støttet og har følt meg veldig bra, noe jeg personlig har trengt. Jeg har fått mye mer selvtillit etter denne korte tiden, så jeg har kun hyggelige ting å si om dem, forklarer finalisten. 

Tidemann forteller avisa at hun alt sitter igjen med flere positive erfaringer, som hun ellers ikke ville fått muligheten til. 

– Jeg trengte å komme meg ut av komfortsonen. Jeg vil si at jeg har lært veldig mye, blitt tøffere, tar flere sjanser og tar mer plass som person. 

Nå eller aldri

I Miss Norway-reglene er året du fyller 27 det siste året du kan melde deg på, og etter å ha vurdert det i flere år fant Tidemann ut at det var nå eller aldri. 

– Jeg var på ferie i Nord-Norge for å besøke familie da jeg tok beslutningen. Jeg ba moren min ta noen bilder av meg på hotellet. Jeg tror ikke hun skjønte helt hva hun sa ja til, sier Tidemann

Hvordan føles det å ha fått en finaleplass? 

– Jeg fikk helt sjokk. Det hadde jeg virkelig ikke trodd. Jeg ble utrolig glad og rørt. Det er en utrolig mulighet til å vise det jeg er engasjert i foran et stort publikum, forklarer finalisten. 

Tidemann er utdannet motivasjonscoach, som fortsatt er et unikt yrke i Norge. 

– Jeg driver med positiv psykologi og støtte-veiledning. Jeg har selv gått til coach tidligere og vet hvor godt det kan funke. Det kan være veldig motiverende for å komme seg i gang og starte med det du drømmer om i livet. Jeg personlig ville valgt det over andre tjenester når jeg ser hvor mye positivt det gir folk. Det er ganske ukjent i Norge ennå, men jeg håper det kan bli større de neste årene.