VISES FRAM: Marion Risa viser fram det store utvalget av produkter til salgs på kafeen. Foto:
VISES FRAM: Marion Risa viser fram det store utvalget av produkter til salgs på kafeen. Foto:Bilde 1 av 2
POPULÆR: En av kafeens stolteste produkter er den populære eplemosten fra lokale eplehager. Foto:
POPULÆR: En av kafeens stolteste produkter er den populære eplemosten fra lokale eplehager. Foto:Bilde 2 av 2

Ervald kafé og arbeidssenter på Årvoll gård:

Kafe, kortreist mat, jobbtrening og egen avis

På Årvoll gård jobber medlemmene av Ervald arbeidssenter med å produsere diverse hjemmesnekrede produkter, fra håndklær og smykker til honning og eplemost. Vi har snakket med Marion Risa, som for øvrig også er sjefredaktør i Ervalds egen avis.

Ervald arbeidssenter er et dagtilbud for voksne med varierende grad av utviklingshemming, der medlemmene får anledning til å jobbe sammen med å produsere diverse varer som blir solgt på kafeen.

Maten er også hjemmelaget, og vi var heldige å få smake på vafler da vi satte oss ned for å intervjue de ansatte ved kafeen.

Etter intervjuet byttet vi roller, idet vi ble intervjuet av Marion til en artikkel i hennes Ervalds Avisa.

Stort utvalg av hjemmelagde produkter

– Vi lager alt fra armbånd til sitteunderlag, diverse pynt og håndklær. Dette er tilgjengelig for salg her på Årvoll gård. Vi har også egne høytidsmarkeder, julemarked og påskemarked. Personlig har jeg mest ansvar for et annet av våre produkter, nemlig Ervald Avisa!

– En gang i uka møtes vi for å jobbe med avisa, som vi pleier å publisere hver sesong. Ervald Avisa startet vi i 2013, og der er jeg sjefredaktør.

– Jobber du også med andre ting enn Ervald Avisa?

– Ja, jeg strikker små tepper som jeg kaller «lottetepper». Jeg har laget over 50 slike som har blitt solgt her på kafeen. Jeg liker også å synge, og er med og spiller med Dissimilis.

POPULÆR: En av kafeens stolteste produkter er den populære eplemosten fra lokale eplehager.

POPULÆR: En av kafeens stolteste produkter er den populære eplemosten fra lokale eplehager.

Eplemost av epler fra lokale hager

– Sammen står vi på for å holde kafeen i drift. Vi fordeler på arbeidsoppgavene slik at alle får prøve forskjellige ting.

– Alt du ser av mat i kafeen har vi laget selv. Det innebærer også et av våre stolteste produkter, nemlig Edvalds epler. Det er en eplemost som er laget av epler fra hager rundt omkring i bydelen, som vi har fått tillatelse av hageeierne til å plukke.

Da vi snakket med de ansatte på kaffeen, fikk vi høre at det kan være ganske varierende hvor mange kunder som kommer innom på en dag, og at det kommer ann på hvilken dag det er.

På tirsdager er det live musikk, som ofte trekker mange kunder. Også onsdager er travle. Vi ble også fortalt litt mer om kafeens spesialiteter, slik som eplemosten og honningen.

Eplemosten er laget av lokale epler som de sender til Abildsø Gård for pressing, som så blir hentet og helt i flasker av arbeiderne på kafeen. Honningen er fra Lillehammer. De anbefaler alle som er interessert i å følge Ervall_arbeidssenter på Instagram

Produksjonen foregår hovedsakelig på Ervald dagsenter, men selges på kafeen. I tillegg til lokalprodusert eplemost, er det også mulig å få tak i kortreist honning, vafler og smørbrød om man er sulten. Dette reklameres også via deres instagram- og facebooksider. Kafeen holder åpent fra 10.00 til 14.30 mandag til fredag.

Årvoll gård

Årvoll gård