Olav Marcussen har vært en nøkkelperson i utviklingen av «Golf som terapi» (GsT). Med sin utrettelige innsats har han vært en sentral figur i å gjøre golf til et verktøy for mennesker som står overfor psykiske utfordringer.
Denne våte dagen var det golfglede på Groruddalen golfbane med Groruddalen golfklubb som vert, som sto for tur.
– Jeg har holdt på med dette i 20 år. Jeg startet dette sammen med en psykiater som heter Leif Roar Falkum, forteller Olav.
Han beskriver hvordan de, ved en tilfeldighet, fant sammen gjennom en felles interesse for golf, og hvordan de raskt innså potensialet for å bruke denne sporten som et terapeutisk virkemiddel.
For Olav er det tre nøkkelord som definerer GsT: aktivitet, glede og mestring.
– I vår logo står det «Aktivitet, glede, mestring». Det er tre nøkkelord for oss i denne sammenhengen, sier han og legger til:
– Dette med golfen, dette med å trives, være sammen, komme ut, få litt frisk luft – det har vist seg å ha en sterk positiv effekt.
Golf som «ny rus»
Olav og teamet hans har et klart mål: Golf skal erstatte de destruktive vanene hos dem som har slitt med rus.
– For dem som har slitt med rusmisbruk skal golf være den nye rusen deres. Vi vil at rusen de får av et godt slag skal være den beste rusen de har fått i hele sitt liv, sier Olav.
Gjennom årene har GsT mottatt betydelig støtte fra både offentlige og private aktører. Olav nevner spesielt Gjensidigestiftelsen, The Resource Group og Sparebankstiftelsen som viktige finansieringspartnere.
– Vi henvender oss til psykiatriske institusjoner, både statlige, kommunale og private, for å gjøre oss så synlige som mulig, forklarer Olav.
Denne brede støtten har gjort det mulig å utvide tilbudet over hele landet, og suksessen har ikke latt vente på seg.
I tillegg har GsT mottatt en anbefaling fra Rådet for psykisk helse. Den første rapporten, utarbeidet av professor i psykiatri, Alf A. Dahl, undersøkte brukere, institusjoner og golfklubber som har vært involvert i programmet. Denne kvantitative analysen konkluderte med at GsT har «åpnet nye dører» for mange, ved å hjelpe dem tilbake til skolebenken, inn i arbeidslivet, eller i det minste oppnå en forbedret livskvalitet.
Opplever mestring
For deltakerne har golfen blitt mer enn bare en sport; det har blitt en vei ut av tøffere tider. Daniel Iversen, en av brukerne, beskriver sin opplevelse:
– Det startet som at jeg bare tenkte jeg skulle prøve det ut og se hvordan det var, siden jeg fikk tilbudet. Det var veldig gøy. Jeg ble fascinert. Nå føler jeg at jeg ikke kan gå glipp av en uke.
Fant motkuren til prolaps
Hind Hussein hadde i lengre tid slitt med konsekvensene av en alvorlig prolaps, noe som også førte til depressive perioder. Hun oppdaget gjennom tilbudet, at golf er en aktivitet som kunne gi henne både fysisk og psykiske løft igjen, som kunne hjelpe henne å komme tilbake til hverdagen.
– Det tok ikke lang tid før jeg både fysisk og psykisk tok store steg, sier Hind.
Golfen ble raskt en viktig del av Husseins rehabilitering, og det førte til en betydelig forbedring i livskvaliteten hennes. Fellesskapet og den personlige støtten fra instruktørene var avgjørende faktorer i denne prosessen.
– Jeg var helt nede i bakken, men Olav og de andre her tok meg helt opp igjen.
Ser bedring på kloss hold
– Golf er en idrett som krever at man er til stede og at man klarer å legge fra seg forstyrrelser. Vi ser at deltakerne har det veldig gøy med golf og at de opplever mestring, sier Nina.
Hun understreker at målet alltid er at deltakerne skal føle seg bedre etter en dag på banen, særlig hvis de startet dagen med tunge tanker.
En 20 år lang reise
For Olav selv har disse 20 årene vært en reise fylt med mening og glede. «Gjett, da!» svarer han når han blir spurt om hva disse årene har gitt ham.
– Leif Roar Falkum og jeg har gjort dette helt frivillig og uten betaling siden vi startet. Jeg har klart å fortsette med dette fordi jeg virkelig har blitt engasjert i hvordan jeg kan hjelpe andre mennesker. Det gir meg så mye tilbake til meg.