KLARE FOR SHOW: Allsangkvelden i Grorud samfunnshus er et høydepunkt for mange under markeringen av Arbeidernes internasjonale kampdag. Bjørn Lindblom (t.v.) og Anders Røberg-Larsen håper på fullt hus under den 27. utgaven av allsangkvelden.
KLARE FOR SHOW: Allsangkvelden i Grorud samfunnshus er et høydepunkt for mange under markeringen av Arbeidernes internasjonale kampdag. Bjørn Lindblom (t.v.) og Anders Røberg-Larsen håper på fullt hus under den 27. utgaven av allsangkvelden.Bilde 1 av 2
HER SKAL DET SKJE: Bjørn Lindblom (t.v.) og Anders Røberg-Larsen har varmet opp sangstemmene og gleder seg nå til å samle folket til en skikkelig helaften.
HER SKAL DET SKJE: Bjørn Lindblom (t.v.) og Anders Røberg-Larsen har varmet opp sangstemmene og gleder seg nå til å samle folket til en skikkelig helaften.Bilde 2 av 2

Kvelden før 1. mai:

Tradisjonen lever når storstua igjen fylles av folk til allsangkveld

Kvelden før (arbeider-)dagen er alltid en viktig begivenhet. Tekstene til sangene skal gås gjennom og kamprop skal øves inn så de sitter skikkelig. For svært mange er det én ting som må skje for at det skal bli 1. mai. De må nemlig ha besøkt Grorud samfunnshus for å være med på allsangkveld.

– Det er 27. gangen, fant jeg ut i sted, sier Anders Røberg-Larsen i Grorud Arbeiderparti med litt vantro glede.

Ja, i 27 år har altså arbeiderbevegelsen smugstartet feiringa av Arbeidernes internasjonale kampdag på Kalbakken. Før den tid var det allsangkveld i konserthuset i sentrum.

– Etter at de ikke lenger ville holde allsangkvelden, så bestemte en gjeng seg for å få det til her oppe, gjenforteller Røberg-Larsen.

Som sagt, så gjort. Nå er det ingen tvil om at allsangkvelden, den tilhører Grorud.

Vil hedre avisredaktøren

Årets utgave av allsangkvelden blir den første uten avisas avdøde sjefsredaktør, Hjalmar Kielland. Han var år etter år på plass for å synge med og endte opp med fast plass helt fremst på venstre side.

– Det blir noe av det første vi gjør, å si noen ord om ham, lover Røberg-Larsen.

– Hjalmar Kielland er en av hovedpersonene bak allsangkvelden, så det er naturlig at det blir noen ord om ham. Han brant for dette.

Det er Bjørn Lindblom, leder i Grorud Arbeiderkor, glad for.

– Det er på plass å si noe om Kielland, slår han fast.

HER SKAL DET SKJE: Bjørn Lindblom (t.v.) og Anders Røberg-Larsen har varmet opp sangstemmene og gleder seg nå til å samle folket til en skikkelig helaften.

Kloke tanker fra klok mann

Selv om det er allsangkveld, er det duket for mer enn bare allsang i Grorud samfunnshus på tirsdag. Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, er årets hovedtaler.

– Han er det virkelig store, lover Røberg-Larsen.

Kolberg er blant annet kjent for å ha skapt uttrykket «Frp-koden» og er en mann med skarpt sinn og godt blikk på situasjonen. Du kan derfor vente deg skarpe observasjoner mellom sangene under årets store allsang-høydepunkt.

Fest fra første stund

Det hele starter klokka 17.30 på tirsdag. På vei inn i storstua settes stemningen kontant.

– Veterankorpset varmer opp publikum før arrangementet starter. Vi har også ambisjon om å få til kiosksalg med kaffe og vafler, sier Røberg-Larsen.

I tillegg blir det ikke bare gamle kjente fra Grorud som man kan treffe på. For allsangen på Grorud har etter hvert blitt godt kjent langt utenfor dalens grenser.

– Jeg har ei tante som kommer fra langt ute i Østfold for å være med, sier Røberg-Larsen, før Lindblom tilføyer:

– Det er folk som kommer fra Bærum for å være med. Dette er definitivt ikke bare for groruddøler.

De to kan samtidig love at det blir mer enn bare sang og tale fra Kolberg. Loddsalg, i tradisjonens ånd, blir det i pausen.

– Hovedgevinsten er alltid fruktkurver, og det blir det i år også, lover Lindblom.

Inngang til allsangen koster 100 kroner. Da er sanghefte inkludert, så du trenger ikke å være redd for at sangtekstene ikke skal sitte som de skal.