– Tanken bak festivalen er å vise frem det positive kulturlivet på Lindeberg, sier Arne Storøy, leder for Lindebergkulturens Venner.
Siden oppstarten i 2008 har festivalen vokst til å bli en viktig del av nærmiljøets identitet. Bortsett fra en pause under pandemien, har den vært en årlig tradisjon som samler folk på tvers av alder og bakgrunn.
– Den blir bedre for hvert år. Vi har fått mange faste besøkende og et sterkt samarbeid med blant andre Lindeberg SK, som står for fotballcupen, sier Storøy.
Fra Granlund til lokale dansetalenter
Programmet spenner bredt – fra folkekjære artister som Trond Granlund og Bjølsen Valsemølle til unge dansere fra fritidsklubben.
– Dansegruppa fra Lindeberg fritidsklubb er noe mange gleder seg til. De imponerer hver gang, sier Storøy.
Trond Granlund er et kjent navn for festivalpublikummet. Han har spilt her flere ganger tidligere og er blitt en slags husartist.
Maten spiller også en sentral rolle. Lokale familier bidrar med retter fra ulike kulturer, og 9. klassinger ved Lindeberg skole selger popcorn og sukkerspinn.
– Vi prøver å holde prisene nede, slik at alle kan spise seg gode og mette. Det er et poeng at festivalen skal være tilgjengelig for alle, sier Storøy.
Hoppeslott, ansiktsmaling, ballongklovn og ulike barneaktiviteter sørger for at det også er mye å finne på for de yngste.
Mer enn en festival
For Arne Storøy handler festivalen om mer enn underholdning.
– Målet er at folk skal kjenne på tilhørighet. At de ser hva som finnes her av aktiviteter og fellesskap. Kanskje noen til og med får lyst til å bli med på teater eller hiphop-kurs, sier han.
Han håper flest mulig tar turen innom, enten for å se på artistene på scenen, spise noe godt eller bare møte naboer.
– Det er lett å tenke at man skal ta det rolig hjemme, men ofte er det disse enkle møtene som betyr mest. Vi legger til rette for at folk skal kunne senke skuldrene og kjenne at Lindeberg er et godt sted å være.