– Temaet var Knut Nystedt. Han er en av de norske komponistene som har skrevet mest norsk kormusikk. Det var en integrert konsert med solister fra oss som sang kjempefine solostykker fra Nystedt sammen med pianisten, og så var det kormusikk, sier dirigent Anne Karin Sundal-Ask i Det Norske Jentekor.
Konserten ble arrangert i samarbeid med Grorud menighet, og er støttet av Gjensidigestiftelsen. Det hele gikk av stabelen i Grorud kirke søndag 21. april. Det Norske Jentekor sto for selve konserten, med musikk av Knut Nystedt. Dirigent Anne Karin Sundal-Ask loset alle gjennom med Ole Christian Haagenrud på piano.
– Nystedts musikk er først om fremst utrolig vakker. Under en konsert vil man gjerne bevege publikum, men også utfordre. Denne konserten gjør begge deler, og det er med på å styrke opplevelsen, sier dirigenten.
Først ut på programmet sto «Am I my brother’s keeper», etterfulgt av «Santa Maria» og «Laudate». Deretter ble det sanger som «Den lille skjevhet», «Løven gjesper», «Fola, fola blakken», «Farao på ferie» og «Hva lykke er».
– Det var overraskende mye publikum til stede, noe vi er veldig glad for. Etter klappingen å dømme føltes det som om dette gikk hjem, smiler hun.
Søker jenter fra østkanten
Det var jentekorets to eldste kor som var med; hovedkoret, med jenter fra 7.-10-klasse og studiekoret, med jenter fra videregående skole og opp til 21 år. Til sammen består Det Norske Jentekor av fire kor.
– Det var åtte solister, hvor alle synger i det eldste koret. Alle de har også sunget musikk av Nystedt i sine solotimer det siste halvåret. Hans musikk er en satsing vi har hatt, sier Sundal-Ask.
Dirigenten legger ikke skjul på at en tur til Grorud var på høy tid. Selv om jentekoret har stått for en rekke konserter, har de aldri sunget i korskirken fra 1902 – plassert på øvre Grorud, synlig fra store deler av resten av Groruddalen.
– Vi har aldri vært i Grorud kirke tidligere. Og jeg må si at det var et positivt møte, med et flott rom og en god klang. Det er jo helt utrolig å ha den kirken midt på Grorud. Vi gleder oss til å komme tilbake.
– Jeg tror faktisk ikke vi har vært lenger øst enn Bøler, før nå. Vi har jo et sterkt ønske om komme oss mer østover i Oslo, og har veldig lyst til å få med flere jenter derfra. At de skal søke seg til koret og se på dette som et sted hvor det går an å synge. Det er et stor ønske fra både oss som jobber i koret og fra jentene som synger i koret, sier hun.
Returnerer til Groruduka
Det Norske Jentekor er en forskole for talentfulle sangere i alderen seks til 20 år og oppover. Koret ble opprinnelig etablert som NRKs jentekor i 1947. Sangerne kommer inn via opptaksprøve, og koret er en unik toppsatsing med mål om å være hele Norges jentekor. Da det startet opp var koret tilknyttet NRK, og rekrutteringen foregikk i området rundt Marienlyst.
Rekrutteringen har nå utvidet seg til flere bydeler, men det er fortsatt flere korjenter fra vest enn øst som er med. Nå er ønsket at det skal være like sannsynlig å søke seg til koret uansett hvor man bor.
I juni kommer jentekoret tilbake til Grorud, for å ta del i årets utgave av Groruduka. Her står seminar og minikonsert for tur.
– Vi ønsker å lage et forprosjekt under Groruduka, hvor det ikke er noen terskel for å være med. Dette kan bli en kjempefin sommeropplevelse, hvor man kan synge sammen med våre jenter.
– Først blir det seminar, og så blir det konsert etterpå. Sangere fra Det Norske Jentekor vil være med, og noen av de eldre jentene vil stille som veiledere. Dette vil bli trygt, godt og veldig vakkert. Så håper vi at noen vil være med og få en god helge-opplevelse, sier Sundal-Ask.
Korseminaret går av stabelen lørdag 8. juni, og det er dirigenten som står for det hele. Avslutningsvis blir det konsert i Grorud kirke.
– Dette er bare starten
Kantor i Grorud menighet, Elisabeth Vatn, retter en stor takk til Det Norske Jentekor og dirigent Anne Karin Sundal-Ask. Konserten ser hun på som startskuddet for alt som skal komme.
– For en fantastisk flott og magisk konsert i Grorud kirke, og med Knut Nystedt på programmet. God kvalitet slår alltid an, tenker jeg.
– Ikke minst er det fantastisk å se så mange blant publikum, som har tatt turen fra hele Groruddalen og resten av byen, sier Elisabeth Vatn.
Hun ser det hele på som en fin start på videre samarbeid mellom Grorud menighet og Det Norske Jentekor.
– Nå gleder jeg meg til veien videre og til prosjektene som kommer, sier Vatn.
Det var Grorud menighets kantor som strakk ut en hånd til dirigenten i Det Norske Jentekor.
– Det viste seg at vi var to sjeler og én tanke. I mange tiår har vi hatt et kormiljø knyttet til menigheten. Det var veldig stort, men så er det blitt mer og mer frafall med årene.
Ønsker mer kvalitetsmusikk
– Det har gått sakte nedover, og korvirksomhet i Groruddalen utenfor kirken eksisterer ikke lenger. Jeg tok derfor kontakt med Anne Karin, som jeg kjenner godt etter å ha samarbeidet mye med jentekoret, sier hun.
Slik Vatn ser det, er det en kjemperessurs å få muligheten til å jobbe med jentekoret.
– Vi trenger gode kvalitetstilbud på musikksiden også. Det er viktig å samarbeide om å skape gode møteplasser, og som kantor er musikk viktig for meg, sier hun.
Ønsket er å få til en møteplass der man møtes på tvers av både interesser og kultur. Vatn jobber nå for å få til et aktivitetstilbud som ikke nødvendigvis er tilrettelagt for at man må være en del av kirken.
– Vi må starte et sted, og nå har vi startet her – med et samarbeid med Det Norske Jentekor, sier kantoren.
Brede smil i salen
Blant de oppmøtte på kirkebenkene fant vi lederen i Grorud bydelsutvalg, Anders Røberg-Larsen. Også han har bare lovord å si om jentekorets konsert.
– Dette var en veldig flott konsert. Jeg er imponert over både repertoaret og stemmene til disse solistene, og for så vidt resten av jentene i koret.
– Det er jo noe med konserter i Grorud kirke, det blir jo alltid veldig flott. Og dette koret passet perfekt inn. Alt i alt en veldig fin konsert, sier han.
Røberg-Larsen ble selv invitert til konserten. En invitasjon han setter høyt. Selv om han aldri har hørt jentekoret synge tidligere, har han hørt om selve koret.
– Jeg visste jo ikke helt hva jeg gikk til, men jeg må si at jeg sitter igjen med en utrolig fin opplevelse. Ikke minst er det veldig gøy at de nå ønsker å rekruttere fra vårt nærmiljø.
– Jeg gleder meg til de kommer tilbake til Groruduka, og det opplegget de skal ha der, sier han.
Det Norske Jentekor:
• En korskole for talentfulle sangere, hovedsakelig fra Oslo.
• Sangerne er i alderen 6 – 26 år og kommer inn etter opptaksprøve.
• Koret ble opprettet som NRKs Jentekor av Marie Foss i 1947, og har siden etablert stolte tradisjoner og et høyt kunstnerisk nivå.
• Kunstnerisk leder er Anne Karin Sundal-Ask.
• Består av fire kor; rekruttgruppa, aspirantkoret, hovedkoret og studiekoret.
• Har en målsetting om å skape sterke uttrykk som berører publikum så vel som sangere.
• Koret er en toppsatsing og har som ambisjon å være hele Norges jentekor.