Opprinnelig var jubileumsmarkeringen planlagt i februar 2020, men den evinnelige coronaen satte en stopper for det. Det la imidlertid ingen demper på markeringen da varaordfører Abdullah Alsabeehg i spissen for drøyt 40 festkledde mennesker kunne sette seg til taffelet i Kafé Neptun på Etterstad videregående skole – en perfekt ramme både matmessig og fysisk for et slik jubileum.
– En varm leilighet på vinteren er ingen selvfølge. I år er strømprisene fire ganger høyere (minst) enn i fjor. Mange har en privatøkonomi som gjør det nesten umulig å dekke kostnadene til oppvarming av eget hjem. Derfor trenger Oslo Operasjon Ved, sa varaordføreren før han på vegne av Oslo kommune takket hver og en i Operasjon Ved som har gjort det mulig å kunne hjelpe så mange gjennom 50 år.
TID FOR HEDER: Forsamlingen nyter sin kaffe avec mens styreleder Stene gjør klar til aftenens utdeling av æresbevisninger.
Foto: Rolf Kristiansen
Som erkjentlighet overrakte han også en vase med Oslo kommunes monogram og byvåpen. Skolen er nemlig nærmeste nabo til «Operasjon Ved» på Etterstad og utdanner blant annet kokker og servitører som hotell- og restaurant-Norge, institusjoner og skipsfart har hatt glede av i flere ti-år etter den annen verdenskrig.
Nestemann ut på talerlisten var styreleder Henning Stene. Han savnet flere som han ønsket skulle vært til stede, men særlig Operasjon Veds svenske bidragsyter gjennom mange år, Eric Strandberg, kran- og tømmerbilens faste sjåfør som fylte 90 år sist sommer og som meget motvillig måtte slutte å kjøre den – til tross for at han hadde gyldig sertifikat!
Stene savnet også representanter for Aftenposten. Stene kunne fortelle at det nemlig var en av deres journalister, Thormod Talseth, som hadde ideen til Operasjon Ved da han oppdaget at det rundt omkring på byens byggeplasser ble brent store bål med rester etter forskalingsmateriale og stillaser mens mange eldre satt i sine leiligheter og frøs.
Marianne Hølmebakk takket for at Operasjon Ved sørget for å holde gubbene i så god form!
Foto: Rolf Kristiansen
Varme for mange
Talseth tok kontakt med Nic. Stabenfeldt i Aftenposten. Dermed var det hele i gang. Vedsagingen startet 13. januar 1970, gardister ble organisert til å hjelpe til og Aftenpostens egne biler kjørte ut veden. 30. januar kunngjorde Aftenposten at deres vedaksjon var slutt, men at man ga ideen videre. Prosjektet ble deretter fulgt opp av blant andre Sig Out, st. Georgs speidergilde, speidere fra Oppsal, Odd Fellow-ordenen, Kiwanis og til slutt Lions i Oslo, kunne Stene fortelle.
Han var også innom Operasjon Veds første tilholdssted, Jordal, der anlegget brant ned i 1979. I dag holder man til i Etterstadsletta 2, men de 20-25 pensjonistene som nærmest året rundt henter trær i Nordmarka hos Løvenskiold eller Oslo kommune, kjører dem til «tomta» på Etterstad, kutter kløyver, tørker og legger i sekk, kaller seg fortsatt «Jordal-pensjonistene!». Til slutt kjøres veden ut av Lions.
Stene nevnte i sin tale også de mange støttespillerene Operasjon Ved har og har hatt opp igjennom årene. I første rekke Oslo kommune, men også OBOS, stiftelsene til Sveaas, Skaugen, Stod Platou, Bergesen, Bull, Ringnes, Horn, Gram, Bennet, Rygh, Isberg, Scheibler, Selvaag, Fearnley Astrup, frimurerne, Handel og Kontor, Lions og mange flere. Det sier seg selv at det koster å drifte fire store biler, brakkebygg og vedlikehold av maskiner.
Fra venstre står gjengen som ga jubileumsdeltakerne for Operasjon Ved en kulinarisk opplevelse av de sjeldne i Etterstad videregående skoles egen restaurant, Neptun: Lærer Janne Fredriksen, Lara, Huda, Philip, Simon, Radoslava, Merveille, My og Tommy.
Foto: Rolf Kristiansen
Sekretær i Operasjon Ved, Per Søgård, var innom de 130 pensjonistene som har fått utmerkelse for tre-års tjeneste, og at antallet som har vært innom Operasjon Ved trolig regnes nærmere 200.
Han var også innom gleden ved å kjøre ut og ta imot takk av mange slag for de årlige 8.000 sekker som blir kjørt ut (på det meste 12.000) og at det i Oslo og omegn i dag finnes ikke mindre enn 30.000 ildsteder, mange av dem trengs å skiftes ut. Det er dermed et pågående prosjekt for Operasjon Ved, hvordan man kan bidra til å være med på utskiftingen.
En glimrende opplagt og alltid humørfylt Jens Mjaugedal som toastmaster loset forsamling og talere gjennom kvelden, der man blant annet fortærte en meny laget og servert av elever fra programfaget restaurant- og matfag VK 1 og VK 2 som kan matche det hvilken som helst topp-restaurant i hovedstaden kan by på, med varmrøkt ishavsrøye med blomkålpuré og urteolje, elgstek champignon a la crème, rosenkål med bacon, glaserte rotgrønnsaker og pommes Anna, bordelaisesaus og nyrørte tyttebær.
Matserveringen ble avsluttet med en delikat mørk og hvit sjokolade-mousse med skogsbærkompott – og til slutt café avec, mens styreleder Henning Stene delte ut fortjent heder til herrene Per Søgård, Jans Mjaugedal, Lars Lie og Bernt Mathisen. Bjørn Tore Egeberg og Søren Pedersen skulle også hatt synlige bevis på sin innsats, men var ikke til stede.