FIKSER KLÆR: Jun Ly (t.v.) og Vian Ahmad fra Nabo Oslo har blant annet startet «Operasjon klær» på Vollebekk fabrikker, hvor du kan få sydd og fikset gamle ødelagte klær. De driver også sykurs og språkkurs for innvandrerkvinner. Foto:
FIKSER KLÆR: Jun Ly (t.v.) og Vian Ahmad fra Nabo Oslo har blant annet startet «Operasjon klær» på Vollebekk fabrikker, hvor du kan få sydd og fikset gamle ødelagte klær. De driver også sykurs og språkkurs for innvandrerkvinner. Foto:Bilde 1 av 6
UNØDVENDIG JULEGAVEPAPIR: Putt julegaven i en pose laget av gamle brukte tekstiler i stedet for julegavepapir – og så blir posen en ekstra julegave i seg selv, oppfordrer Elinn Medbøe, leder av RELOVE (t.v.) og Julie Skavland. Foto:
UNØDVENDIG JULEGAVEPAPIR: Putt julegaven i en pose laget av gamle brukte tekstiler i stedet for julegavepapir – og så blir posen en ekstra julegave i seg selv, oppfordrer Elinn Medbøe, leder av RELOVE (t.v.) og Julie Skavland. Foto:Bilde 2 av 6
SMART GJENBRUKSLØSNING: Chamia (11) var blant de mange som lagde små fine vesker av gamle jeanslommer, godt hjulpet av Elinn Medbøe fra RELOVE. Foto:
SMART GJENBRUKSLØSNING: Chamia (11) var blant de mange som lagde små fine vesker av gamle jeanslommer, godt hjulpet av Elinn Medbøe fra RELOVE. Foto:Bilde 3 av 6
KOSELIG MØTE: Henry Basnet (2) (f.v.) var skeptisk til å begynne med. Men når han oppdaget at julenissen egentlig var veldig grei og hyggelig og ikke farlig i det hele tatt, gikk det greit. Men det var fint å ha med Darsika Mahat (8) og storesøster Gripa Basnet (9) i møte med nissefar. Foto:
KOSELIG MØTE: Henry Basnet (2) (f.v.) var skeptisk til å begynne med. Men når han oppdaget at julenissen egentlig var veldig grei og hyggelig og ikke farlig i det hele tatt, gikk det greit. Men det var fint å ha med Darsika Mahat (8) og storesøster Gripa Basnet (9) i møte med nissefar. Foto:Bilde 4 av 6
BYTTET BEITE: Linda Adolphson har lagt innebandyen på hylla og startet eget firma innen boligstyling og interiørkonsultasjon hvor hun blant annet setter gjenbruk av gamle møbler. Foto:
BYTTET BEITE: Linda Adolphson har lagt innebandyen på hylla og startet eget firma innen boligstyling og interiørkonsultasjon hvor hun blant annet setter gjenbruk av gamle møbler. Foto:Bilde 5 av 6
FAST INVENTAR: Jürgen Breiter kom med en byttebod  lik den som står foran Deichmann Bjerke. Han tok den ikke med seg igjen, for den skal nå stå permanent på Kulturhuset Veitvet. Foto:
FAST INVENTAR: Jürgen Breiter kom med en byttebod lik den som står foran Deichmann Bjerke. Han tok den ikke med seg igjen, for den skal nå stå permanent på Kulturhuset Veitvet. Foto:Bilde 6 av 6

Miljøbevisst julemarked

Ombruks-julemarkedet på Kulturhuset Veitvet viste at det kan feires jul uten at man trenger å bruke masse penger på julegaver. En gammel jeanslomme for eksempel, kan omgjøres til en flott liten veske! Den perfekte gaven under juletreet. Men uansett – intet julemarked uten julenisse!

– Så enkelt er det. I dag har vi blant annet vist hvordan gamle jeanslommer kan gjøres om til stilige små vesker. De er kule, spesielle og en perfekt julegave, smiler leder for RELOVE, Elinn Medbø.

Men ikke nok med det. Resten av den gamle jeansen kan det lages små poser av som julegaven kan puttes inn i.

– Det vil si at du unngår julepapir. Det er vel og bra. I tillegg har du fått en kul pose laget av gamle tekstiler du kan bruke til andre ting, slår Elinn fast.

Nytt liv

Det var RELOVE i samarbeid med Kulturhuset Veitvet og Bydel Bjerke, som arrangerte familiesøndag med ombruks-julemarked på Kulturhuset Veitvet, med fokus på gjenbruk og miljø!

– Hos RELOVE har ungene også fått sy julepynt og laget mosebilder og moselykter. Vi har også arrangert redesign-moteshow og det har vært utstilling på scenen av hva barna har laget på kurset. Det har vært over 100 barn innom her så langt. Dette er noe de setter pris på, sier Elinn.

SMART GJENBRUKSLØSNING: Chamia (11) var blant de mange som lagde små fine vesker av gamle jeanslommer, godt hjulpet av Elinn Medbøe fra RELOVE.

SMART GJENBRUKSLØSNING: Chamia (11) var blant de mange som lagde små fine vesker av gamle jeanslommer, godt hjulpet av Elinn Medbøe fra RELOVE.

Veitvet FAU hadde loppemarked. Det var byttering arrangert av Miljøagentene Veitvet. OMLEKS-klovn og ansiktsmaling – og en tidligere innebandyspiller på Sveiva!

– Nå har jeg tatt en pause fra idretten for å satse på egen bedrift. Organize Design tilbyr boligstyling og interiørkonsultasjon før boligsalg, både for privatpersoner og bedrifter. De fleste av møblene jeg bruker i boligstyling er brukte, som jeg har funnet på Finn, loppemarked og ombruksstasjoner.

– Ved å gi brukte møbler og interiør et nytt liv sparer du både miljøet og får et personlig preg på interiøret, forteller Linda Adolphson, som holder til på Vollebekk Fabrikker.

– Organisering og systematisering kan hjelpe privatpersoner og bedrifter til å få oversikt over hva de har fremfor å kjøpe nytt, hvilket er miljøvennlig og økonomisk, samtidig som det bidrar til godt inneklima og et sunnere hjem, sier hun.

UNØDVENDIG JULEGAVEPAPIR: Putt julegaven i en pose laget av gamle brukte tekstiler i stedet for julegavepapir – og så blir posen en ekstra julegave i seg selv, oppfordrer Elinn Medbøe, leder av RELOVE (t.v.) og Julie Skavland.

UNØDVENDIG JULEGAVEPAPIR: Putt julegaven i en pose laget av gamle brukte tekstiler i stedet for julegavepapir – og så blir posen en ekstra julegave i seg selv, oppfordrer Elinn Medbøe, leder av RELOVE (t.v.) og Julie Skavland.

«Operasjon klær»

Nabo Oslo holder også til på Vollebekk fabrikker.

– Vi arrangerer samlinger med «Norsk for mødre» og har startet Nabo Design som er en systue for kvinner med norsk som tredje og fjerde språk som står langt fra arbeidslivet, sier Vian Ahmad.

– Vi setter mødre og omsorgspersoner i fokus med språktrening, arbeidstrening, frivillighet og nettverksbygging, legger Jun Ly til.

De har holdt til på Vollebekk i tre år og har også nylig også startet «Operasjon klær».

– Vi fikser gamle klær. Ingen grunn til å kaste gamle klær fordi de er slitte og ødelagte. Kom til oss så gjør vi klesplaggene som nye, lover Vian.

Jügen Breiter står ved en byttebod som nå skal stå fast på Kulturhuset Veitvet.

– Her kan du levere ting du ikke trenger lenger, men som andre kan ha bruk for. Og kanskje du finner noe som passer akkurat for deg. Det er bra for miljøet og gleder dine medmennesker, sier Jürgen.

Det står allerede en lignende byttebod foran Deichman på Bjerke.

– Håpet er at vi kan få til slike bytteboder over hele Groruddalen, slår Jürgen fast.

KOSELIG MØTE: Henry Basnet (2) (f.v.) var skeptisk til å begynne med. Men når han oppdaget at julenissen egentlig var veldig grei og hyggelig og ikke farlig i det hele tatt, gikk det greit. Men det var fint å ha med Darsika Mahat (8) og storesøster Gripa Basnet (9) i møte med nissefar.

KOSELIG MØTE: Henry Basnet (2) (f.v.) var skeptisk til å begynne med. Men når han oppdaget at julenissen egentlig var veldig grei og hyggelig og ikke farlig i det hele tatt, gikk det greit. Men det var fint å ha med Darsika Mahat (8) og storesøster Gripa Basnet (9) i møte med nissefar.

Fin godtepose

Henry (2), Darsika (8) og Gripa (9) er blant de mange barna som spent venter på at julenissen skal dukke opp. Han har satt seg på et eget rom på Kulturhuset hvor han tar imot en og en eller søskenflokker.

– Hei, sier Julenissen.

Og så blir det helt stille. Henry er veldig skeptisk og synes det er litt skummelt å møte nissefar. Heldigvis er storesøster Gripa mer modig og forteller hva de ønsker seg til jul.

– Det er notert. Når jeg er ferdig her på Veitvet skal jeg rett hjem til juleverkstedet. Jeg kan ikke love alle alt sammen de ønsker seg. Selv julenissen klarer ikke alt, men jeg skal gjøre mitt beste, lover nissefar. Men han hadde en skikkelig fin godtepose til alle som sto tålmodige i kø før de fikk et personlig møte med ham.

BYTTET BEITE: Linda Adolphson har lagt innebandyen på hylla og startet eget firma innen boligstyling og interiørkonsultasjon hvor hun blant annet setter gjenbruk av gamle møbler.

BYTTET BEITE: Linda Adolphson har lagt innebandyen på hylla og startet eget firma innen boligstyling og interiørkonsultasjon hvor hun blant annet setter gjenbruk av gamle møbler.

FAST INVENTAR: Jürgen Breiter kom med en byttebod  lik den som står foran Deichmann Bjerke. Han tok den ikke med seg igjen, for den skal nå stå permanent på Kulturhuset Veitvet.

FAST INVENTAR: Jürgen Breiter kom med en byttebod lik den som står foran Deichmann Bjerke. Han tok den ikke med seg igjen, for den skal nå stå permanent på Kulturhuset Veitvet.