Foto:
Foto:Bilde 1 av 1

Pressemelding:

Nasreen Begum og Knut «Kuppern» Johannesen tildeles St. Hallvard-medaljen

St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse, og navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020 – 1048).

Nasreen Begum

Nasreen Begum tildeles St.Hallvard-medaljen for sitt initiativ og engasjement for integrering og inkludering av kvinner og barn med minoritetsbakgrunn.

Nasreen Begum startet Bydelsmødrene i 2016 som i dag består av 130 frivillige kvinner med bakgrunn fra 35 land. Bydelsmødrene består av frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn. I samarbeid med Oslo kommune jobber frivillige bydelsmødre med å bygge bro mellom kvinner og bydelen.

Bydelsmødrene med Nasreen Begum i spissen skaper tillitsfulle relasjoner til kvinner med minoritetsbakgrunn og lite sosialt nettverk, en gruppe som det offentlige ofte har vanskeligheter med å nå. Bydelsmødrene når denne gruppen fordi de har store nettverk og kjenner folks kultur og språk.

Ved å møte kvinner i sine nærmiljøer, skaper bydelsmødrene gode og trygge rammer for samtaler og inviterer inn i felleskap og aktivitet. Mange av bydelsmødrene har også selv erfaring med å være nye i Norge. Deres unike kultur- og språkkompetanse skaper tillitt og bidrar til informasjonsformidling og kunnskapsdeling.

Nasreen Begum har 10 års erfaring fra Groruddalssatsingen og 20 års erfaring fra frivillig arbeid med kvinner og barn i ulike tiltak i bydelen. Blant annet startet Nasreen Begum den frivillige foreningen «Stolte jenter» i 2011 i samarbeid med Furuset IF.

I midten av mars 2020 startet Bydelsmødrene en hjelpetelefon for korona-relaterte spørsmål. Tjenesten er bemannet av 50 frivillige som snakker 24 språk. I tillegg gjør de mye aktivt oppsøkende arbeid blant minoritetsbefolkningen med dør til dør-tiltak for å informere om gjeldende smitteverntiltak.

I 2021 startet Bydelsmødrene tilbudet Bydelsfedrene for også å nå ut til menn med minoritetsbakgrunn.

For sitt engasjement for integrering og inkludering mottar Narsreen Begum St.Hallvard-medaljen for 2021.

Knut «Kuppern» Johannesen

Knut «Kuppern» Johannesen tildeles St.Hallvard-medaljen for sitt livslange engasjement og innsats for idretten.

Knut «Kuppern» Johannesen har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator for å få barn og unge interessert i sport. Han har vært involvert i Morgendagens Skøyte-Ess i mange år og hans eget fond, Knut Johannesens Fond, er nå en del av denne satsingen. Fondet deler ut midler til ungdom som ønsker å satse på skøyteidretten. Flere tusen barn og unge har fått oppleve å gå Kuppern-runden sammen med «Kuppern» på Skøytesportens dag på Valle Hovin. Han har vært en pådriver for skøyteanlegget på Valle Hovin, og den omfangsrike premiesamlingen hans vil få sin plass der når anlegget står ferdig med tak over banen.

Knut «Kuppern» Johannesen er født og oppvokst på Kampen i Oslo og representerer vår stolteste idrettshistorie. Han ble verdensmester i 1957 og 1964, Europamester i 1959 og 1960 og vant NM 8 ganger. Under OL i 1960 og 1964 var han Norges flaggbærer under åpningsseremonien og Norges største gullhåp. Gullet under i Squaw Valley i 1960 gikk inn i historien da den magiske grensen på 10.000 meter ble slått med 46 sekunder. Tiden 15.46.6 sitter etset i hukommelsen til en hel generasjon. Knut «Kuppern» Johannesen satte verdensrekorder på Bislett både på 5.000 meter og 3.000 meter.

Knut «Kuppern» Johannesen startet skøytekarrieren i Arbeidernes Skøyteklubb, nå Aktiv skøyteklubb. Der satt han også som leder i en årrekke, og var også aktiv som anleggsansvarlig for Norsk Skøyteforbund på 1970-tallet.

«Kuppern» har mottatt flere utmerkelser. Aftenpostens gullmedalje i 1957. Fearnleys olympiske ærespris i 1960, Oscarstatuetten i 1959 og Sportsjournalistenes statuett i 1960. I 1964 ble Johannesen kåret til «Norges største idrettsutøver gjennom tidene» i en landsomfattende avstemning gjennomført av Norges Røde Kors og Sportsjournalistenes klubb.

Etter at han la opp mottok han Idrettsgallaens hederspris i 2013, og Kongens fortjenestemedalje i 2018. På «Kupperns» 80-årsdag ble det avduket en statue av han ved Bislett stadion.

For sitt engasjement for idretten tildeles Knut «Kuppern» Johannesen St.Hallvard-medaljen for 2021 som en anerkjennelse fra byen han er født og oppvokst i.

Akers Avis Groruddalen følger opp saken og kommer med mer.