KULTURELL FEST: Deichman Stovner feiret Norooz på biblioteket tirsdag ettermiddag (Alle foto: innsendt).
KULTURELL FEST: Deichman Stovner feiret Norooz på biblioteket tirsdag ettermiddag (Alle foto: innsendt).Bilde 1 av 3
DEICHMANS KVINNE: Parichehr Taheri er spesialbibliotekar på Stovner.
DEICHMANS KVINNE: Parichehr Taheri er spesialbibliotekar på Stovner. Bilde 2 av 3
FAST INNSLAG: Ingen fest uten dans.
FAST INNSLAG: Ingen fest uten dans. Bilde 3 av 3

Norooz-feiringen på Deichman Stovner: En fest av mangfold og fellesskap

Ved vårjevndøgnets ankomst feirer vi Norooz – en tid for gjenfødelse og ny begynnelse, hvor musikkens melodi, poesiens ord og fortellingenes kraft blir vevd inn i våre feiringer. På Haftsin-duken, en sammensmeltning av symbolikk og skjønnhet, plasserer vi nøye syv elementer som bærer med seg rike tradisjoner og kulturelle skatter. Disse symbolene er ikke bare visuelle, men også bærere av dype fortellinger og dikt, som minner oss om vår kollektive historie og våre håp for fremtiden.

Norooz er ikke bare en feiring av naturens gjenfødelse, men også en hyllest til kunstens kraft. Musikkens toner fyller luften, poesiens ord flyter fritt, og fortellingene om våre forfedre og deres bragder blir gjenfortalt med lidenskap og ærefrykt. Gjennom disse kunstformene formidler vi ikke bare vår glede og takknemlighet, men også vår lengsel etter visdom og innsikt.

Ved å integrere musikk, poesi og fortellinger i Norooz-feiringen, hyller vi ikke bare våre kulturelle røtter, men skaper også et rom for refleksjon, inspirasjon og fellesskap. For når vårjevndøgnets lys vekker naturen til liv, vekker det også vårt indre landskap av drømmer, håp og kjærlighet – og i denne magiske tiden, lar vi kunstens kraft lede oss inn i det kommende året med åpent hjerte og sjel.

Norooz er betegnelsen på nyttårsmarkeringen i mange kulturer, og i land som Albania, Mongolia, Iran, og en del andre land i Sentral-Asia.

Mangfoldig og engasjerende

En sentral del av vår feiring er våre fantastiske fortellere og kunstnere, som bringer våre tradisjoner til liv på scenen:

• Hediyeh Azma, den talentfulle danseren, koreografen og danseforskeren, utforsker menneskelig opplevelse gjennom sine produksjoner og utfordrer etablerte sosio-politiske mønstre for å skape alternativ forståelse av vår tid.

• Jalal Ghobad, den anerkjente musikeren og dirigenten kjent for sitt arbeid med bandet Kandoo, har etablert seg som en fremtredende skikkelse innen persisk musikkscen. Hans lidenskap for musikk og utforskning av persisk musikkarv har ført til unike og gripende musikalske opplevelser.

• Noushin Sami, performancekunstneren og aktivisten, er dedikert til å fremheve skjønnheten i kultur og arvetradisjoner, og inspirerer andre til å verdsette og respektere denne kulturarven.

• Hoda Khamoosh, poeten og aktivisten fra Afghanistan, bruker sin poesi til å utforske temaer som håp, drømmer og kampen for likestilling. Hun inspirerer andre til å engasjere seg i kampen for sosial rettferdighet.

• Amir Mirzai, journalisten, forfatteren og fortelleren, har viet mye av sin karriere til å oversette og fremme persiske fortellinger, spesielt innenfor barnelitteraturen, og har vært en sentral skikkelse i å bringe disse historiene til et norsk publikum.

• Torgrim Mellum Stene, tekstforfatteren, dramatikeren og muntlige fortelleren, er kjent for sitt engasjement både som skapende og utøvende, og har vært en sentral aktør i teatermiljøet med sin evne til å formidle historier på levende vis.

Disse talentfulle kunstnerne og fortellerne bidrar til å gjøre Norooz-feiringen på Deichman Stovner til en uforglemmelig opplevelse, hvor kulturell arv og tradisjoner feires og hedres på en unik og levende måte.

Kulturelle matinnslag

Vi takker også alle de dedikerte frivillige og støttende restauranter på Stovner Senter for deres uvurderlige bidrag til arrangementet, som har gjort det mulig å skape en magisk og minneverdig fest for hele lokalsamfunnet.

En spesiell takk går til restaurantene på Stovner Senter som har sponset maten til iftar, og som kontinuerlig støtter lokalsamfunnet her på Stovner. Deres bidrag har vært uvurderlig og har virkelig gjort denne festen spesiell.

En stor takk til Terrassen, Kebab Kompaniet, Karachi Streetfood, ChachaJee, Tayyib og Alibaba. Deres engasjement for fellesskapet og deres støtte til arrangementer som dette viser deres ekte hjerte for lokalsamfunnet. Fra de deilige rettene de serverer til den varme gjestfriheten de gir, er deres innsats en avgjørende del av Stovner-samfunnet.

Med deres hjelp og støtte, har Norooz-feiringen på Deichman Stovner blitt et symbol på samhold, kultur og fellesskap i vårt lokale område. La oss sammen fortsette å feire og styrke båndene som binder oss sammen, og ønske det kommende året velkommen med glede og takknemlighet.

Parichehr Taheri
Spesialbibliotekar
Deichman Stovner