STARTET PODCAST: Vedrana Tanovic bestemte seg for å starte en podcast om hvordan det faktisk er å være ny i Norge, med utgangspunkt i en gjest som deler sine erfaringer og opplevelser. Foto: Caroline Hammer
STARTET PODCAST: Vedrana Tanovic bestemte seg for å starte en podcast om hvordan det faktisk er å være ny i Norge, med utgangspunkt i en gjest som deler sine erfaringer og opplevelser. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 2
SKAPE NOE: Vedrana Tanovic har jobbet innen media og teater i Serbia. Etter at hun flyttet til Norge har det blitt mindre av det, men nå har hun skapt sitt eget kreative prosjekt. Foto: Caroline Hammer
SKAPE NOE: Vedrana Tanovic har jobbet innen media og teater i Serbia. Etter at hun flyttet til Norge har det blitt mindre av det, men nå har hun skapt sitt eget kreative prosjekt. Foto: Caroline HammerBilde 2 av 2

Nyankomnes unike historier

Vedrana Tanovic kom til Norge for fem år siden. Etter flere år uten å ta i bruk utdanningen sin, har hun startet podcast for å lage en plattform der nyankomne til Norge kan fortelle sin historie, på godt og vondt.

Tanovic møter avisa hjemme i leiligheten på Linderud. I en del av soverommet har podcast-studioet flyttet inn, og en hund hilser ivrig på.

– Jeg ville gjøre noe nytt, som ga meg muligheten til å gjøre det jeg virkelig elsker, forklarer Tanovic.

Hun har jobbet innen media, og setter spesielt radio høyt. Når hun da begynte å tenke over hvordan hun kunne komme tilbake til mediaverden var det podcast.

– Man taper så mye selvtillit når man må begynne helt på nytt igjen. Jeg merket at jeg turte ikke søke på de jobbene jeg egentlig har lyst på, fordi jeg ikke har jobbet innenfor media på lenge. Hvorfor skulle de ansette meg, når jeg har holdt på med helt andre ting i flere år? Men nå har jeg noe å vise til; denne podcasten, sier hun.

Nye perspektiv

Podcasten «Norwegian Newcomers» er en engelskspråklig podcast. Tanovic prater med andre innflyttere til Norge om sine personlige opplevelser, håp, ambisjoner og bakgrunn.

– Jeg har alltid vært opptatt av dette med å fortelle historier, og det er så mange unike og interessante fortellinger blant de som har kommet til Norge. I podcasten får de anledning til å si sin historie, sier Tanovic.

En av rammebetingelsene for podcasten, er at den skal være ærlig. Gjestene skal kunne fortelle uten å være bekymret for at deres historier skal sensureres.

– Gjestene er på mange områder redaktør for sin episode, forklarer hun. Med unntak av eventuelt støtende språk åpner podcasten for ærlig og reflektert diskusjon underveis i episoden.

Nyankomne til Norge opplever fort å få nedlatende kommentarer eller bli møtt med skepsis, og Tanovic håper at ved å gi dem plass til å fortelle sin historie, så vil de også kunne møtes av mer forståelse.

– Det å høre personlige historier åpner en link for videre samtaler. Denne podcasten kan vise kulturer, løfte frem spørsmål og til og med åpne for at man viser sinne rundt egen situasjon. Den skal være ærlig, forklarer hun.

SKAPE NOE: Vedrana Tanovic har jobbet innen media og teater i Serbia. Etter at hun flyttet til Norge har det blitt mindre av det, men nå har hun skapt sitt eget kreative prosjekt.
 Foto: Caroline Hammer

SKAPE NOE: Vedrana Tanovic har jobbet innen media og teater i Serbia. Etter at hun flyttet til Norge har det blitt mindre av det, men nå har hun skapt sitt eget kreative prosjekt.
Foto: Caroline Hammer

Hardt arbeid

Det er ikke mange som kan si at det kom noe godt ut av pandemien, men for Tanovic gjorde det faktisk det. Hun hadde hatt lyst til å ta tak i sin kreative side igjen lenge, men hadde utsatt å sette seg ned for å ta vurderingene. Når verden stengte ned i mars, ble hun tvunget til å roe ned.

– Det føles rart å si det om noe som er så fryktelig, men jeg tror at koronaen ga meg den dytten som jeg trengte for å sette i gang dette prosjektet, sier hun.

Pilotsesongen på ti episoder startet i desember. Blant gjestenes bakgrunn finner du en finne, en østerriker, en amerikaner og en filippiner. De overordnede temaene er alt fra kulturkræsj, språkforvirring og det å knytte vennskap med et folk som ikke alltid oppleves som de varmeste.

Ideen kom etter en tur til Bygdøy i sommer.

– Jeg og kjæresten min satt på bussen ut til Bygdøy i slutten av juli. Det var en av de aller siste ordentlige sommerdagene, og jeg satt der og så på alle de ulike menneskene på bussen. Jeg har alltid vært av typen som lurer på hva slags historier menneskene rundt meg bærer på, og der og da fant jeg ut at det var noe jeg ville utforske, forklarer hun.

Selv om historiene som foreløpig er fortalt er fra folk i Oslo, håper Tanovic at det etterhvert vil bli mulig å få perspektiver fra resten av landet. Hun håper også at flere tar kontakt, selv om de er fra et land som allerede er dekket i podcasten.

– Alles historier er unike. To historier kan være sammenlignbare, men ditt unike perspektiv og dine følelser gir fortsatt noe eget, mener Tanovic.

Alle episoder kan høres HER.