BYGGER EGEN HYTTE: Jamina Heggedal (t.v.)  og Stine Gabrielsen kjemper nå om å beholde nøkkelen til sin drømmehytte. På hjemmebane er det også nytt prosjekt på agendaen, først ut er ny platting i hagen.
BYGGER EGEN HYTTE: Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen kjemper nå om å beholde nøkkelen til sin drømmehytte. På hjemmebane er det også nytt prosjekt på agendaen, først ut er ny platting i hagen. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 1 av 6
BYGGER EGEN HYTTE: Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen kjemper nå om å beholde nøkkelen til sin drømmehytte. På hjemmebane er det også nytt prosjekt på agendaen, først ut er ny platting i hagen.
BYGGER EGEN HYTTE: Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen kjemper nå om å beholde nøkkelen til sin drømmehytte. På hjemmebane er det også nytt prosjekt på agendaen, først ut er ny platting i hagen. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 2 av 6
PLANLEGGINGSFASEN: Før Jamina og Stine setter ordentlig i gang med prosjekt platting, er de opptatt av å ha en skikkelig plan.
PLANLEGGINGSFASEN: Før Jamina og Stine setter ordentlig i gang med prosjekt platting, er de opptatt av å ha en skikkelig plan. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 3 av 6
PROSJEKT PLATTING: Etter deltakelsen i «Sommerhytta» kjenner Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen på mer selvtillit nå som de skal i gang med å bygge ny platting i hagen.
PROSJEKT PLATTING: Etter deltakelsen i «Sommerhytta» kjenner Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen på mer selvtillit nå som de skal i gang med å bygge ny platting i hagen. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 4 av 6
– GRORUDDALEN ER HJEM: For ekteparet Jamina Heggedal og Stine Gabrielsen har huset rett nedenfor Greibanen og med kort vei til Vesletjern blitt en trygg og fin base.
– GRORUDDALEN ER HJEM: For ekteparet Jamina Heggedal og Stine Gabrielsen har huset rett nedenfor Greibanen og med kort vei til Vesletjern blitt en trygg og fin base. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 5 av 6
– NOEN MALESTRØK HAR DET JO BLITT: Tidligere har Rødtvet-paret Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen pusset opp litt hjemme, men de vil beskrive seg som amatører.
– NOEN MALESTRØK HAR DET JO BLITT: Tidligere har Rødtvet-paret Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen pusset opp litt hjemme, men de vil beskrive seg som amatører. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 6 av 6

På TV kjemper Jamina og Stine om drømmehytta… på hjemmebane er det plattingen som skal få nytt liv 

Den åttende sesongen av «Sommerhytta» ruller og går på TV 2 hver mandag til torsdag akkurat nå. Som tidligere år er det fire par som kjemper om å vinne sommerhytta til odel og eie. Ett av disse parene har tatt med all kunnskapen tilbake til hagen i Rasmus Engers vei på Rødtvet. Der står prosjekt platting for tur.

Fra et tomt skall skal parene i løpet av ti uker ferdigstille og skape sin egen drømmehytte. På TV-skjermen er de nå inne i den tredje uka. Innspillingen gikk av stabelen i fjor, og for ekteparet fra Rødtvet føles det som om de gjenopplever alt nå.

– Nå er det på en måte del to. Vi har hatt overtenning, jeg spesielt, siden vi fikk vite at vi var med til innspillingen var ferdig. Og så har man jo lagt det litt vekk, men med en gang det begynte på TV merket jeg at overtenningen var tilbake, ler Jamina Heggedal. 

– GRORUDDALEN ER HJEM: For ekteparet Jamina Heggedal og Stine Gabrielsen har huset rett nedenfor Greibanen og med kort vei til Vesletjern blitt en trygg og fin base. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

Hun og Stine Gabrielsen møttes da de begge bodde i en av lavblokkene på Rødtvet, vis-à-vis Kiwi, ned mot t-banen. De bodde i samme oppgang og møttes i 2003. Fire år senere ble de sammen. Først flyttet de til Nøtterøy, før turen gikk tilbake til stedet de i dag kaller hjemme. Året etter at de flyttet til Rasmus Engers vei, giftet de seg – i 2018. 

– Her har vi skauen og marka, og så er det bare en kort tur med t-banen før du er i sentrum. Samtidig er det noe med kulturen og menneskene her. Jeg synes det er en helt annen åpenhet enn det er mange andre steder. Alle kan føle seg hjemme, og det er verdifullt, sier Gabrielsen.

– Det eneste som mangler her er Lerkendal, sier hun med et glimt i øyet, og skyter inn at hun opprinnelig er fra Levanger. 

Mål om å samarbeide bedre 

– Hvorfor meldte dere dere på «Sommerhytta»?

– Her må vi nok skylde på Iris. Likevel skal det sies at vi alltid har fulgt med på «Sommerhytta» og tenkt at det hadde vært gøy å være med. Til slutt bestemte datteren vår seg for at det var nok snakk, nå var det på tide med handling, sier Heggedal.

Siste dag før fristen til påmelding meldte de seg på, i streng regi av datteren Iris (19). 

– NOEN MALESTRØK HAR DET JO BLITT: Tidligere har Rødtvet-paret Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen pusset opp litt hjemme, men de vil beskrive seg som amatører. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

– Vi elsker reality og oppussingsprogrammer. Samtidig liker vi å gjøre ting selv, men problemet vårt har jo vært å samarbeide. Derfor har det ikke blitt så mye av det. Vår måte å samarbeide på har vært å fordele oppgaver, du gjør det og så gjør jeg det, og da gjerne i hvert vårt rom, sier ekteparet.

For Gabrielsen og Heggedal har «Sommerhytta»-opplevelsen handlet like mye om å lære å samarbeide, som å ta til seg mer kunnskap innen oppussing og bygging – om ikke mer. 

– Platting, som vi er i gang med nå, er en oppgave det er veldig greit å gjøre sammen. Så det er klart det er en fordel å kunne samarbeide om et prosjekt. Dette har jo vært vår målsetting med deltakelsen, der måtte vi samarbeide, sier Gabrielsen.

Sitter igjen med mye inspirasjon 

De er samstemte om hvordan det har vært å være med på «Sommerhytta». 

– Vi har ikke angret et sekund. For vår del kunne vi vært med i et helt år. Ti uker er for lite, ler de.

– Det har vært heftig, med mye slit, krangling, følelser og mye av alt, egentlig. Men som vi har kost oss, legger Heggedal til. 

Til vanlig jobber begge to på kontor, og det å kunne jobbe fysisk hver dag har de satt pris på. Ikke minst det å få være på lag og kjenne på felles mestringsfølelse. 

PROSJEKT PLATTING: Etter deltakelsen i «Sommerhytta» kjenner Jamina Heggedal (t.v.) og Stine Gabrielsen på mer selvtillit nå som de skal i gang med å bygge ny platting i hagen. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

– Tenk på alt vi har lært. Hele opplevelsen har gjort oss veldig inspirert. Ikke bare innen valg av farger og tekstiler, men også når det er snakk om forholdet vårt. Vi føler at vi kommuniserer bedre og har fått åpnet øynene for nye drømmer vi har sammen, sier Gabrielsen. 

– Ikke minst har det vært gøy og spennende å få være med i en reality-produksjon. Det å se hvordan ting fungerer og hvor profesjonelle alle er, sier hun. 

– Helt enig. Hele eventyret, og opplevelsen i seg selv, er først og fremt det jeg sitter igjen med. Samtidig setter jeg stor pris på all den nye kunnskapen vi nå har, legger Heggedal til. 

– Et sted å trekke seg tilbake 

Om ekteparet eier en hytte i Kungsvik, i nærheten av Strømstad i Sverige, i dag, må man vente i syv uker til for å finne ut av, men at hyttelivet er noe for dem, legger de ikke skjul på. 

– Jeg har en hytte i Nord-Trøndelag, som jeg deler med mine to søstre. Det er en sommerhytte uten innlagt vann som har gått i arv i familien. Der er vi fortsatt et par uker om sommeren, sier Gabrielsen. 

Seks år gammel flyttet hun og resten av familien til Rælingen, hvor resten av oppveksten har funnet sted. For Heggedal sin del har det vært Groruddalen hele veien – fra Furuset til Ammerud og Rødtvet – med unntak av et lite opphold på Nøtterøy.

– Hytta i Nord-Trøndelag er for langt unna til en helgetur, så vi har leid en del hytter og vært med venner på hyttetur. Drømmen er jo å eie en egen hytte som bare er vår. Det å kunne ha et sted vi kan trekke oss litt tilbake, sier Heggedal. 

Fra svakheter til styrker  

Beliggenheten til hytta i Kungsvik er midt i blinken. Heggedal får timene sine i sola og Gabrielsen får dyrket fugleinteressen sin. Til tross for at de har vært sammen i 17 år, er de nemlig svært forskjellige. 

– I et forhold er det veldig lett å havne i et spor hvor man kritiserer hverandre for disse ulikhetene, men nå har vi endret litt syn på det, og klarer å heller se det som en styrke hos den andre. Når man skal jobbe som et lag, er det en fordel å være god på forskjellige ting. 

– Vi er et godt team, det har vi jo merket, sier de. 

Mens Gabrielsen setter seg nøye inn i verktøyene, er Heggedal mer opptatt av fargevalg og de små detaljene – og at det går fort! 

– Jeg står jo og tripper, mens Stine mener at tid er så abstrakt, ler Heggedal. 

– Hun skal ha for at hun er utrolig tålmodig. Hun setter seg inn i alle detaljer og bruksanvisninger som jeg ikke har tid til, og så gir hun meg en kjapp oppsummering etterpå. Tidligere har jeg tenkt at hun er så treig, men her har det vært helt avgjørende, fortsetter hun.

PLANLEGGINGSFASEN: Før Jamina og Stine setter ordentlig i gang med prosjekt platting, er de opptatt av å ha en skikkelig plan. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

Sender vi spørsmålet over til sidemannen, er det interiør, planlegging og innredning som trekkes fram.

– Der er Jamina kjempeflink. Hun har en evne til å gjøre det utrolig fint, uten at jeg klarer å sette fingeren på akkurat hva det er hun gjør. Det er et talent jeg verdsetter, og som jeg kanskje ikke har tenkt over i like stor grad tidligere.

– Og så har hun lederegenskaper. Jeg er veldig glad i å være i mitt eget hode, og da er det fint å ha Jamina som kan få meg inn på rett spor igjen, sier Gabrielsen. 

Snekring på hjemmebane 

Selv om «Sommerhytta» nå vises på TV, er selve jobben gjort for ekteparet. De føler seg likevel ikke ferdig med bygge- og oppussingsprosjekter.

Nå er det egen hage som skal få nytt liv. De er allerede i gang med riving av plattingen og i gang med planlegging og skissetegning. Når den skal stå ferdig er de imidlertid ikke helt samstemte om ennå. 

– Jeg prøver å tenke ut hvordan vi kan lage en konkurranse ut av dette, for å få litt fortgang på det hele, ler Heggedal. 

Om de rekker det før sommeren melder sin ankomst, gjenstår å se. Målet er i hvert fall ny og utvidet platting med levegg, og kanskje en pergola. Etter hvert skal resten av hagen få et lite løft. 

– Noe av det vi har tatt med oss fra oppholdet på «Sommerhytta» er at det er viktig med soner, solforhold og planlegging i forkant. Og det er et tips jeg gjerne deler videre, avslutter Gabrielsen. 

Sommerhytta:

• Fire deltakerpar skal over ti uker kjempe om å vinne sin egen sommerhytte.

• Hver uke starter med et ukesoppdrag, hvor deltakerne må gjennom omfattende oppussing, konkurranser og inspirerende utfordringer både inne og ute. 

• Det kåres én ukesvinner hver uke, hvor vinneren får en gullhammer. Det paret som sitter igjen med flest gullhammere etter ti uker, vinner hytta. 

• I år er sommerhyttene i Kungsvik, nær Strømstad i Sverige. 

• Dette er den åttende sesongen. 

• Programmet vises fra mandag til torsdag, og er nå inne i sin tredje uke.

• Finalen går av stabelen 13. juni.

• I tillegg til deltakerne er det tre eksperter – snekker Lars Fossum, interiørdesigner Aina Sollie Steen og hageekspert Espen Skarphagen, som er ny for sesongen. Programleder er Cathrine Fossum.