KAMP- OG FROKOSTKLARE: Rødt Grorud inviterer tradisjonen tro til frokost i Steinhoggermuseet, før de skal synge hele veien til byen. Her med Trine Olsen (f.v.), Shahla Sultani, Maaz Ahmad og Maren Rismyhr.
KAMP- OG FROKOSTKLARE: Rødt Grorud inviterer tradisjonen tro til frokost i Steinhoggermuseet, før de skal synge hele veien til byen. Her med Trine Olsen (f.v.), Shahla Sultani, Maaz Ahmad og Maren Rismyhr.Bilde 1 av 1

1. mai:

Skal synge på t-banen i år igjen

Tar du t-banen mot byen onsdag 1. mai like etter klokka 11, så vil du nok høre dem. Festglade og kampklare Rødt Grorud-folk som stemmer i med Internasjonalen og Bella Chao. Som alltid lover Rødt Grorud at de tar med seg sangen hele veien ned til byen.

Takket være t-banetradisjonen har Rødt Grorud kanskje Groruddalens best kjente 1. mai-frokost. Det er umulig ikke å legge merke til dem dersom tilfeldighetene skal ha det til at man ender opp på samme bane som dem.

– Folk på t-banen blir ofte med på å synge, sier Shahla Sultani fornøyd, før Maren Rismyhr stolt føyer til:

– Vi får til og med Høyre-folket med på å synge!

Ja, så god stemning er det når Rødt Grorud er ferdig med frokosten på Steinhoggermuseet og veien går videre til Youngstorget for å bli med på demonstrasjonstoget.

Alle er velkommen til frokost

Før sangstunden på t-banen samler Rødt Grorud seg til felles frokost på Steinhoggermuseet. Det har de gjort i mange år, og ifølge 1. mai-leder Sultani er det spesielt én grunn til det:

– Mange kan, av ulike grunner, ikke komme seg til sentrum for å være med på alt som skjer der. Når folk ikke klarer å komme seg til byen, så kan de være med på å feire med oss først. Så får de fortsatt blitt med.

Om du vil være med, er det kun én regel som gjelder.

– Alle er velkommen! Bare ta med deg noe, sier Rismyhr.

Kanskje du har et favorittpålegg, du er rågod på å lage eggerøre, du baker brød eller du vil sikre at du får den jusen du liker best. Uansett hva, så er du mer enn velkommen til å sette deg ned ved bordet om du har med deg noe å tilby resten.

– Frokosten starter klokka ni, og da er alle velkommen, understreker Rødt Grorud.

Sang og taler

Underveis i frokosten er det duket for sang, så du får øvd før t-banen skal føyes inn i allsangen. Det blir også lokale appeller.

– I fjor snakket vi blant annet om hvordan mange av dem som ikke jobber er utsatt av systemet. Er du på NAV blir du gjerne plassert ut i en bedrift. Så jobber du der for lite lønn, og med én gang de må velge å ansette deg, så får du beskjed om at du er ferdig, forteller Sultani, som lover at årets appeller blir like spennende og viktige som fjorårets.