ROMSÅS: Avisa møtte Eskil Vogt på Romsås til en prat om hans nyeste film «De uskyldige» som er innspilt på Romsås. Foto:
ROMSÅS: Avisa møtte Eskil Vogt på Romsås til en prat om hans nyeste film «De uskyldige» som er innspilt på Romsås. Foto:Bilde 1 av 3
GODE NABOER: Romsåsbefolkningen ønsket filminnspillingen velkommen til delbydelen. Regissør Eskil Vogt sier beboerne i nærmiljøet spilte på lag og viste hensyn til innspillingen. Foto: MER FILMDISTRIBUSJON
GODE NABOER: Romsåsbefolkningen ønsket filminnspillingen velkommen til delbydelen. Regissør Eskil Vogt sier beboerne i nærmiljøet spilte på lag og viste hensyn til innspillingen. Foto: MER FILMDISTRIBUSJONBilde 2 av 3
FILMFESTIVALEN I CANNES: Eskil Vogt med skuespillere og øvrige medlemmer fra innspillingen i Frankrike i forbindelse med filmfestivalen i Cannes. Foto: MER FILMDISTRIBUSJON
FILMFESTIVALEN I CANNES: Eskil Vogt med skuespillere og øvrige medlemmer fra innspillingen i Frankrike i forbindelse med filmfestivalen i Cannes. Foto: MER FILMDISTRIBUSJONBilde 3 av 3

Eskil lagde film på Romsås – fikk strålende omtale i Cannes

Spillefilmen «De uskyldige» som er innspilt på Romsås hadde i sommer premiere på «Festival de Cannes». Både norsk og amerikansk presse har gitt filmen strålende omtale, og blant de utenlandske journalistene har omgivelsene på Romsås vekket reaksjoner, sier regissør Eskil Vogt.

Her til lands kommer «De uskyldige» på kinolerretet i morgen, fredag 3. september, men filmen hadde sin første premiere på filmfestivalen i Cannes – verdens mest anerkjente filmfestival. Der har den høstet god kritikk fra norsk presse, og i The Hollywood Reporter sin omtale står det «En strålende psykologisk grøsser».

Filmen er i all hovedsak spilt inn på Romsås – både innendørs og utendørs, ved blant annet badedammen på Svarttjern. Regissør Eskil Vogt sier at filmens lokasjon, Romsås, fikk utenlandske journalister til å heve øyenbrynene.

– De syns det var strålende og kjempeeksotisk. Men de fikk det ikke helt til å stemme at de i filmen bodde så tett på naturen, det var en rikmannsting. Ha tilgang på naturen er noe de assosierer med snobbete strøk. Men synet av blokkene som stikker opp bak trærne var kjempeeksotisk og de fikk litt hakeslepp, sier Eskil Vogt.

De uskyldige
Her kan du se traileren til den kritikerroste spillefilmen De uskyldige.

– Helt perfekt

«De uskyldige» ble innspilt sensommeren 2019. Filmen utspiller seg om sommeren og handler om fire barn som er hjemme i ferien. Barna stifter bekjentskap med hverandre og utforsker både blokkene og området de bor i. Det som starter som uskyldig lek utvikler seg etter hvert til langt mer uhyggelige ting.

GODE NABOER: Romsåsbefolkningen ønsket filminnspillingen velkommen til delbydelen. Regissør Eskil Vogt sier beboerne i nærmiljøet spilte på lag og viste hensyn til innspillingen.
 Foto: MER FILMDISTRIBUSJON

GODE NABOER: Romsåsbefolkningen ønsket filminnspillingen velkommen til delbydelen. Regissør Eskil Vogt sier beboerne i nærmiljøet spilte på lag og viste hensyn til innspillingen.
Foto: MER FILMDISTRIBUSJON

Avisa møtte Vogt da han besøkte Romsås og Svarttjern for første gang etter innspillingen. Vogt sier at han ønsket å finne et sted som minnet ham om området som han vokste opp i.

– Romsås har fungert helt perfekt. Vi fant ut at vi kunne lage hele filmen vår her, med unntak av én scene, tror jeg. Romsås er ekstremt filmatisk, det er så fint her. Jeg jobber med en norsk fotograf som bor i Danmark, og han var helt «wow». Vi var heldige som fikk filme alt her.

Fant tonen

I likhet med mange andre som kommer utendals fra brukte Vogt og filmteamet tid på å bli kjent på Romsås.

– Det tar tid å lære seg Romsås og orientere seg rundt, men da vi fikk oversikt skjønte vi at der ligger Røverkollen og der ligger Emanuellfjell. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har bodd her, men vi følte oss litt lokale etter hvert.

Vogt er full av begeistring for både området og menneskene på Romsås. Han roser til og med Svarttjern borettslags vaktmester for de velstelte utearealene.

FILMFESTIVALEN I CANNES: Eskil Vogt med skuespillere og øvrige medlemmer fra innspillingen i Frankrike i forbindelse med filmfestivalen i Cannes.
 Foto: MER FILMDISTRIBUSJON

FILMFESTIVALEN I CANNES: Eskil Vogt med skuespillere og øvrige medlemmer fra innspillingen i Frankrike i forbindelse med filmfestivalen i Cannes.
Foto: MER FILMDISTRIBUSJON

– Vi prøvde å inkludere folk som bor her så mye som mulig, blant annet til å være statister, og vi ble for det meste møtt av vennlighet. De syntes det var spennende at det ble filmet her og at det var gøy at det skulle være en litt skummel film.

– Da vi filmet ute trengte vi at forbipasserende samarbeidet med oss. Det må være stille under en filminnspilling, og da er det lett å bli irritert, men her gikk det helt fint.

Fra Cannes til Romsås

Filmfestivalen i Cannes fant sted 6. til 17. juli i sommer. Vogt og tre av barneskuespillerne reiste sammen til Cannes. Mens de unge skuespillerne så ut til å trives på den røde løperen og med stort presseoppbud, var Vogt nervøs og spent på reaksjonene.

– Under visningen merket jeg at folk var litt ukomfortable. Men så fikk jeg hører at de hadde sittet på kanten av setet under hele visningen, at de ble skremt når de skulle bli skremt, og da ble jeg lettet.

Dette er ikke første gangen Vogt jobber på et prosjekt i Groruddalen. Han var manusforfatter på «Thelma» som er innspilt på Ammerud.

Vogt sier at de også vurderer en egen kinovisning på Romsås.