GULT VÅRTEGN: Flere og flere legger merke til hestehoven som har begynt å titte fram. Foto:
GULT VÅRTEGN: Flere og flere legger merke til hestehoven som har begynt å titte fram. Foto:Bilde 1 av 2
ÅRETS FØRSTE: Emilie Baardseng Nyborg plukket sin første hestehov i år fredag 6. april. Foto:
ÅRETS FØRSTE: Emilie Baardseng Nyborg plukket sin første hestehov i år fredag 6. april. Foto:Bilde 2 av 2

Sikkert vårtegn

Flere og flere har lagt merke til den gule vårblomsten som har begynt å titte fram, og bilder av hestehoven som har blomstret til flere steder i Groruddalen har blitt sendt vår vei.

Tradisjonelt deles årstidene opp i tre og tre måneder, og mars regnes som den første vårmåneden. Derfor vil sikkert mange si at den første vårmåneden er 1. mars, men det er mer komplisert enn så. Her kommer nemlig vårjevndøgnet inn, som er når natt og dag blir like lange, og etter denne datoen blir dagene lengre og lengre i forhold til natta.

I år falt vårjevndøgnet på tirsdag 20. mars, og astronomisk sett er det derfor den første vårdagen. Nå er vi allerede 13 dager inn i april, men med årets snørike vinter er det ikke så rart at vårgleden ikke har sprunget ut før nå. Endelig har snøen minsket betraktelig, vårsola står på for fullt og det vises opp mot ti grader på gradestokken midt på dagen, og mange har derfor startet jakten på vårtegn.

Flere vårblomster

Allerede i påsken begynte hestehoven å finne veien til overflaten, og gleden over å finne tydelige vårtegn var stor både på Grorud og Brobekk. Forrige fredag var det Emilie Baardseng Nyborg sin tur til å plukke årets første hestehov. Det er et av de vanligste vårtegnene, og det er den første vårblomsten som blomstrer fra mars til mai.

Men den har en etterfølger, og det er hvitveisen. Denne hvite blomsten blomstrer fra april til juni. Og så har vi blåveisen. Den har vintergrønne blader som får blå blomster fra april til mai. Så nå er det bare å fortsette den store vårtegn-jakten.