IHERDIG KJØKKENINNSATS: Det var trangt om plassen på kjøkkenet på Ammerudklubben. Men juniorkokkene gjorde ordtaket «jo flere kokker, jo mere søl» til skamme. De hadde full kontroll. Foto: Rolf E. Wulff
IHERDIG KJØKKENINNSATS: Det var trangt om plassen på kjøkkenet på Ammerudklubben. Men juniorkokkene gjorde ordtaket «jo flere kokker, jo mere søl» til skamme. De hadde full kontroll. Foto: Rolf E. WulffBilde 1 av 1

Smakfull eksamens-servering på Norges beste ungdomsklubb

Spenningen var stor blant de unge kokkene på Ammerudklubben da de inviterte til tre retters middag. Det var nemlig de spisende gjestene som avgjorde om det ble bestått kokke-eksamen eller ikke!

Men allerede etter første rett kunne de forsiktig senke skuldrene, for rundt bordene var det bare gode ord å høre etter at første rett, bønnebabb, var fortært. Den går også under navnet lompesalat og er en vegetarversjon av den klassiske Oslo-kebaben, med mange friske grønnsaker og en selvlagd dressing. Juniorkokkene serverte for anledningen retten med gresk yoghurt og hjemmelaget tacokrydder.

Fristende måltid

I høst har 10 matinteresserte ungdommer fra Bydel Grorud fulgt kurset «Juniorkokk i jobb» ved Geitmyra matkultursenter for barn og ungdom. Sist mandag var det tid for de engasjerte og kunnskapsrike juniorkokkene å avlegge sin eksamen på Ammerudklubben. Den besto av å planlegge, lage og servere et bærekraftig, kjøttfritt, mettende og fristende måltid til ansatte og jevnaldrende fra ungdomsklubbene i bydelen – pluss lokalpressen! 


– De har i kveld valgt favorittrettene blant de mange rettene de har lagd på Geitmyra. De har vært veldig flinke og vist stor begeistring over å kokkelere, konstaterer Selje Lyngset, prosjektleder for «Juniorkokk i jobb».


Hun legger til at den viktigste lærdommen med kurset er å gjøre bedre matvalg for seg selv og andre, som også vil gagne planeten vår. 


– Det skal være bærekraftig, næringsrikt og mettende. Dessuten er det viktig at denne type mat blir servert på ungdomsklubbene.

FULL KONSENTRASJON: Det må jobbes fort og nøyaktig når det skal lages og serveres et tre retters måltid til et stort antall personer.
 Foto: Rolf E. Wulff

FULL KONSENTRASJON: Det må jobbes fort og nøyaktig når det skal lages og serveres et tre retters måltid til et stort antall personer.
Foto: Rolf E. Wulff

Ulike oppgaver

– Juniorkokkene er foreløpig det nyeste tilskuddet i Grorud-klubbenes bærekraftsatsning, der målsettingen er at bydelens klubber skal bli grønne fyrtårn i nærmiljøet som hjelper ungdom og voksne å ta bærekraftige og sunne hverdagsvalg. Etter nyttår vil juniorkokkene få ulike oppgaver på klubbene våre, og besøkende kan glede seg til mye variert, deilig, mettende og kjøttfri mat i tiden som kommer, sier enhetsleder i Bydel Grorud, Habib Tahir.

Begeistret klapping

Så var det klart for rett nummer to – gresskarsuppe med hjemmelagd knekkebrød. I tillegg ble det hjemmelaget smør (med en halvtimes risting) som kunne smøres på knekkebrødene. Det smakte også fortreffelig. Det samme gjalt tredje rett som var en chili con carne med tacochips. Og siden rosen fra oss heldige som ble servert fortsatte, ante juniorkokkene at dette ville gå veien. Men helt sikre kunne de ikke være før Selje ropte dem fram på gulvet for den endelige dommen. 



– Dette er i høyeste grad godkjent. Dere har bestått. Middagsgjestene er svært fornøyde. Gratulerer alle sammen, forkynte Selje. Dermed ble det utlevert velfortjente diplomer og eksamensbevis til begeistret klapping fra oss som satt mette og tilfredse rundt bordene.

METTE LEDERE: Leder ved Kalbakkenklubben, Jeanette Krosby (f.v.), leder ved Ammerudklubben, Amal Salhi, og enhetsleder i Bydel Grorud, Habib Tahir, ble imponert over det juniorkokkene fikk til, og takket Selje Lyngset, prosjektleder for juniorkokk i jobb ved Geitmyra, for alt hun har lært dem.
 Foto: Rolf E. Wulff

METTE LEDERE: Leder ved Kalbakkenklubben, Jeanette Krosby (f.v.), leder ved Ammerudklubben, Amal Salhi, og enhetsleder i Bydel Grorud, Habib Tahir, ble imponert over det juniorkokkene fikk til, og takket Selje Lyngset, prosjektleder for juniorkokk i jobb ved Geitmyra, for alt hun har lært dem.
Foto: Rolf E. Wulff

Liten kaloribombe

Så ble det servert en deilig grønnsaks-smoothie som avslutning. Vel, helt til slutt kom også noen fantastisk smakfulle brownies på bordene. 


– Det er tillatt med en liten kaloribombe, humrer Habib.

– Men det viktigste ved at ungdommene har tatt kurset er at ungdomsklubbene i Bydel Grorud vil bidra til å nå Oslo kommunes mål om å halvere kjøttforbruket i sine kantiner og institusjoner, i tråd med helse- og miljøfaglige anbefalinger. Det er vi stolte av. Og vi er takknemlig for å ha fått denne muligheten av de dyktige folkene på Geitmyra, slår Habib fast.

GODKJENTE KOKKER: Etter å ha kokkelert og servert på Ammerudklubben, kunne samtlige Grorud-ungdommer konstatere at de hadde bestått eksamen ved kurset «Juniorkokk i jobb» ved Geitmyra matkultursenter for barn og ungdom. Da kunne de endelig puste ut etter en imponerende innsats.
 Foto: Rolf E. Wulff

GODKJENTE KOKKER: Etter å ha kokkelert og servert på Ammerudklubben, kunne samtlige Grorud-ungdommer konstatere at de hadde bestått eksamen ved kurset «Juniorkokk i jobb» ved Geitmyra matkultursenter for barn og ungdom. Da kunne de endelig puste ut etter en imponerende innsats.
Foto: Rolf E. Wulff