Blokk til Blokk Foto:
Blokk til Blokk Foto:Bilde 1 av 3
SENTRALE SKIKKELSER: Boss Castro (bak t.v.), Jan Bøhler, Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud og Fela er alle stolte representanter for Groruddalen. (Foto: donmartin.no). Foto:
SENTRALE SKIKKELSER: Boss Castro (bak t.v.), Jan Bøhler, Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud og Fela er alle stolte representanter for Groruddalen. (Foto: donmartin.no). Foto:Bilde 2 av 3
NY RETNING, SAMME MARTIN: Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud har gjort stor suksess med forestillingen «Blokk til blokk». Rap-esset sier han ogs?o har spennende musikkprosjekter p?o gang og utgivelser er ventet mot slutten av ?oret- stay tuned (Foto: donmartin.no). Foto:
NY RETNING, SAMME MARTIN: Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud har gjort stor suksess med forestillingen «Blokk til blokk». Rap-esset sier han ogs?o har spennende musikkprosjekter p?o gang og utgivelser er ventet mot slutten av ?oret- stay tuned (Foto: donmartin.no). Foto:Bilde 3 av 3

«Don Martin» på teaterscenen:

Stor suksess og utsolgte forestillinger

Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud er en av pionerene i norsk hiphop, men nå blomstrer Romsås-mannen på en helt annen scene. Teaterforestillingen «Blokk til blokk» høster utelukkende positive anmeldelser – hver forestilling på det Det Norske Teatret går for fullt hus.

Mannen med hatten er født og oppvokst på Romsås, og kan vise til suksess med rapgruppa «Gatas Parlament» som hadde første plateslipp allerede i 1994. På solosiden har det også klaffet bra for Don Martin, som i 2013 ga ut sitt første soloalbum, «En gang Romsåsgutt, alltid Romsåsgutt». Debutskiva vant Spellemannprisen i klassen «Urban», og låta «Nilsen» vant NOPA-prisen for årets tekst samme året. 

Men nå har Raknerud gått en ny vei. Budskapet er fremdeles det samme, men plattformen er splitter ny.

Utsolgt!

«Blokk til blokk» handler om å vokse med hiphop i en drabantby, og om å finne sin egen vei. Med seg på laget har Don Martin tungvekterne «Fela» og «Boss Castro» fra Groruddals-rapgruppa «Breaknecks».

– Fela, Castro og jeg forteller om våre egne liv. Og underveis går vi inn og ut av låter og tekster vi selv har laget. Vi har sagt at «Blokk til blokk» verken er en konsert eller forestilling, men et sted imellom.

Dagsavisen har gitt «Blokk til blokk» terningkast fem og skriver blant annet: «bør bli obligatorisk» i sin anmeldelse. Alle kommende forestillinger, med unntak av noen få, er utsolgt.

Prøve noe nytt

– Det har vært superfett å spille «Blokk til blokk». Både fordi det er en helt ny ting og fordi vi har fått så gode tilbakemeldinger. Men også fordi vi sammen har fremført ting som er personlig for oss, og det på en måte som hadde blitt helt annerledes om vi hadde gjort det gjennom låter, sier Raknerud.

Raknerud sier han ville gjøre noe nytt. Både for seg selv og publikum.

– Det er veldig annerledes fra å spille vanlige konserter, men det var også mye av tanken bak det. Å lage noe annerledes enn noe vi (Don Martin, Fela og Boss Castro, journ. anm.) eller noen andre har gjort tidligere. Både for vår egen del og for publikum. Jeg har spilt veldig mange konserter opp gjennom årene, og det er fett, men det er kult å gjøre noe som skiller seg ut og som gjør at vi kan fortelle andre ting- og det på nye måter.

Planen videre?

– I første omgang skal vi spille hele høsten og vinteren ut. Så etter det tror jeg at vi alle er modne for å gjøre noe helt annet. Men vi får se. Det kan godt hende jeg finner på noe mer, men ikke noe som likner på dette.

I sommer har Raknerud hatt besøk av sin svenske kollega «Promoe», og på et loft midt i byen i kokende temperatur spilte duoen inn en EP som er planlagt å komme mot slutten av året.

– Det var vilt varmt. Nå skal jeg altså slippe ny musikk for første gang siden «Løvehjerter blant slanger i en Tigerstad»-perioden. Hverdagen min forandrer seg hele tiden.

Selvtilliten tilbake

Selv om Raknerud har hatt hendene fulle med både forestillinger, EP-prosjekter og en sommer han oppsummerer med mye bading og ekstrem varme, har ikke låt- og skiveslipp blant andre rappere fra Groruddalen gått Romsås-mannen hus forbi.

– Det viktigste for meg er at Groruddalen har funnet tilbake til selvtilliten, og begynt å sette seg på kartet igjen. Da jeg vokste opp dominerte Groruddalen i hiphop-miljøet på alle måter. Men så snudde det, og for 10 år siden var det nesten stille fra Groruddalen, og hiphop var underlig nok dominert av Bærum, Frogner og Tåsen. 

– Dem om det, men mitt prosjekt da ble å være med å blåse liv i miljøene langs linje 5 og linje 2. Nå føler jeg at Groruddalen er tilbake og er kommet for å bli.