MASJERER STOLT: Juniorer og aspiranter går i tog 17. mai i fjor.
MASJERER STOLT: Juniorer og aspiranter går i tog 17. mai i fjor. Bilde 1 av 2
MASJERER STOLT: Her står Tonsenhagen skolekorps bak Akershus festning 17. mai i fjor.
MASJERER STOLT: Her står Tonsenhagen skolekorps bak Akershus festning 17. mai i fjor. Bilde 2 av 2

Styret til Tonsenhagen skolekorps ga seg ikke. Nå har de rekordmange rekrutter

I flere år slet Tonsenhagen skolekorps med dårlig rekruttering, og måtte nesten legge ned. Med hard konkurranse mot sporten, ingen sponsorer og tidkrevende engasjement fra foreldre, kjempet skolekorpset i motbakke.

Daværende styre besluttet å brette opp ermene og jobbe på, og det har over tid gitt resultater. Korpset «sto han av» gjennom korona-pandemien, og nå har Tonsenhagen bortimot rekord-rekruttering. 

Styremedlem i Tonsenhagen, Margrethe Eldøy Galasz, forteller at økningen i rekrutteringen tok helt av etter korona, da det var et spesielt behov for sosiale og engasjerende aktiviteter. Hun forteller at det var hele 15 rekrutter fra junior 1 som begynte samtidig, og at det har vært utrolig morsomt. 

Til tross for at det er rekordmange rekrutter, ønsker Tonsenhagen å få inn flere jenter. 

– Skolekorpset består nesten bare av gutter, med én jente i hovedkorpset. Vi ønsker å snu på dette, for det blir litt som gutta på tur, forteller Margrethe. 

Nå jobber Tonsenhagen hardt med å få til et suksessfullt loppemarked i mars. Margrethe organiserer en basar i forbindelse med loppemarkedet. Samtidig jobber de mot en spektakulær rockekonsert. 

Blir det sommertur i år?

Korpsdrift koster penger. For hvert medlem som rekrutteres inn, øker kostnadene mer enn inntektene. 

– I denne sammenheng har vi opprettet en Spleis.

Skolekorpset har luftet tanken om en utenlandstur, og de har allerede vært i dialog med arrangørene om korpstur til Scarborough i England. Margrethe forteller at de eldre i skolekorpset har vært fantastiske rollemodeller for de yngre, og at det derfor hadde vært hyggelig og motiverende med en sommertur til utlandet. 

– I fjor reiste de til NM i Stavanger. De har vært på Liseberg, men det er et ønske om noe mer eksotisk enn over svenskegrensa. Finansiering er trangt for mange, og det er ikke en selvfølge at alle kan prioritere dette. 

Spleisen skal derfor være et håp om en delvis finansiering av turen til England i sommer. Margrethe legger til at en viktig del av skolekorpset er at det skal være et lavterskeltilbud for flest mulig.

– Vi vil at skolekorpset skal lykkes, og få det til å gå økonomisk med et godt tilbud til dem utenfor kulturskolen. 

Kickstarter loppemarked-sesongen

Loppemarkedet i mars nærmer seg, og Tonsenhagen skolekorps er førstemann ut med å sparke i gang årets loppemarked-sesong. Margrethe forteller at det skal holdes 16. og 17. mars, og de ønsker alle og enhver velkommen. 

– Vi får inn klær, kjøkkenutstyr, møbler og egen avdeling for alt mulig rart. Det kommer til å bli rimelige priser og god kaffe. Vi prøver å holde oss innenfor terminologien «byens billigste loppemarked».

Hun understreker at det er et loppemarked, og at Tonsenhagen ikke driver en bruktbutikk. Du kommer derfor til å finne fine produkter til en god pris. 

Kanskje det også er en god mulighet for deg som ser etter et fritidstilbud?

Margrethe forteller at Tonsenhagen skolekorps alltid er åpen for nye rekrutter. Dersom du er nysgjerrig på korps, har en kunstnerisk sjel eller bare ønsker å utforske mulighetene, er det bare å ta kontakt.

–Vi er også åpen for at du hiver deg med på aspirantundervisningen, ler hun.