Vidar Benjaminsen, primus motor til Stolpejakten i Groruddalen.
Vidar Benjaminsen, primus motor til Stolpejakten i Groruddalen. Bilde 1 av 4
OPPDAG NYE STEDER: Målet med Stolpejakten er å komme seg ut på tur og oppdage nye steder i eget nærmiljø. I år har Vidar Benjaminsen vært opptatt av å løfte fram steder og ting han mener folk bør vite om.
OPPDAG NYE STEDER: Målet med Stolpejakten er å komme seg ut på tur og oppdage nye steder i eget nærmiljø. I år har Vidar Benjaminsen vært opptatt av å løfte fram steder og ting han mener folk bør vite om. FOTO: Martine MyhreBilde 2 av 4
LØFT BLIKKET: Langs Alnaelva ved Groruddammen og nordover har Bydel Grorud laget en eventyrløype for barn. Ansiktene i trærne har fått både stolper ved seg og norrøne navn.
LØFT BLIKKET: Langs Alnaelva ved Groruddammen og nordover har Bydel Grorud laget en eventyrløype for barn. Ansiktene i trærne har fått både stolper ved seg og norrøne navn.Bilde 3 av 4
PÅ JAKT: Martin Rønningen er en av mange ivrige stolpejakt-jegere. Han er også sønnen til Sidsel Rønningen, som har tatt forsidebildet til brosjyren med kartet over hele Groruddalen.
PÅ JAKT: Martin Rønningen er en av mange ivrige stolpejakt-jegere. Han er også sønnen til Sidsel Rønningen, som har tatt forsidebildet til brosjyren med kartet over hele Groruddalen.Bilde 4 av 4

Ti år med stolpejakt i Groruddalen: – Ikke sett for meg at det skulle bli så stort

Startskuddet for årets Stolpejakten i Groruddalen har allerede gått. 35 stolper ble satt ut i midten av mars, og nå til helgen kommer de resterende 80 – før etterslepene kommer i midten av juni. Det er hele ti år siden selve startskuddet for Groruddalens stolpejakt gikk, og det mener primus motor Vidar Benjaminsen må feires med en jubileumspremie.

– Vi hoppet på konseptet året etter at det startet. Før det drev vi på i litt mindre omfang, med blant annet Groruddalsturene. I fjor var det 200.000 nordmenn som var med på landsbasis og 12.000 som besøkte stolpene her i Groruddalen.

– Det første året klarte vi å få med 1000 personer som gikk. At det skulle bli så stort som det har blitt, er ikke noe jeg hadde sett for meg, nei, sier Vidar Benjaminsen, sportslig leder i Lillomarka Orienteringslag.

Samtidig legger han til at Stolpejakt-appen nok skal ha mye av æren for at det har blitt så stort som det har blitt, både her lokalt og på landsbasis. 

– Ti år må jo feires på et vis. Det er fantastisk at vi har holdt på såpass lenge og at det fortsatt ruller og går. Stolpejakten har blitt en gladsak som har tatt tur-Norge med storm.

Lillomarka Orienteringslag er en av få aktører som har premieutdeling, den går av stabelen i november etter endt sesong. I år er planen å gjøre litt ekstra ut av det hele. For å motta premie må man ha besøkt minst 40 stolper. 

– Vi må lage et spesielt ti-årsmerke eller en jubileumspremie i år. Den utfordringen sender jeg ut til folket, så kom gjerne med innspill, sier Benjaminsen.

Halvveis til årets mål

Det er allerede veldig mange som har gått Stolpejakten i Groruddalen i år, og det passerte akkurat 6000 som har besøkt stolpene på de to rundene som er ute. Og med det er de halvveis til målet på 12.000 besøk. Nå på lørdag, 11. mai, lanseres kartet over stolpene i hele Groruddalen, og man vil få tilgang til 80 nye stolper. 

Totalt vil det da være 115 stolper man kan besøke. I midten av juni kommer det 30 stolper til. De vil bli plassert ut på en lang sykkelrunde rundt hele Lillomarka, det er den runden som er et samarbeid med Oslo Sykkelverksted. 

OPPDAG NYE STEDER: Målet med Stolpejakten er å komme seg ut på tur og oppdage nye steder i eget nærmiljø. I år har Vidar Benjaminsen vært opptatt av å løfte fram steder og ting han mener folk bør vite om. FOTO: Martine Myhre

– Vi er i gang, men det er først nå kartet over Groruddalen kommer ut. Folk er ivrige etter å komme seg ut for å jakte stolper. Vi har stolper i alle fire bydelene, og alle er lett tilgjengelige med start og stopp ved t-banestasjonene. 

– Alle de 115 stolpene egner seg godt for sykkel, med unntak av enkelte stolper hvor du må ut på sti. Det er godt tilrettelagt for både rullestol og barnevogn. Alle skal ha mulighet til å delta på Stolpejakten, sier Benjaminsen. 

Oppfordringen er å laste ned appen eller ta med brosjyren som følger med i dagens avis (fredagsutgaven av avisa).

– I brosjyren får man en fin oversikt over hele Groruddalen, så den er veldig fin for å planlegge turene. Det er ikke et overordnet tema i år, men alle stolpene har et navn og en historie. Man vil bli kjent med både nye og gamle historiske steder, sier han. 

Gamle butikknavn på Høybråten

I Bydel Alna er turen lagt fra Ellingsrud via Furuset og ned langs Alnaelva, den går ikke gjennom bebyggelsen ved Lindeberg, men er en fin og grønn tur. På Stovner må man til toppen av Stovnertårnet for å komme til en av stolpene, og på Høybråten er det et eget lite tema. Der har de nemlig plottet ut gamle butikker som tidligere lå der, og stolpene har fått navn etter disse butikkene. 

På både Vestli og Haugerud vil man finne en stolpe ved de nyåpnede utlånsstasjonene – BUA.

– Jeg håper de setter pris på det, for jeg er litt usikker på om de er klar over det selv. Tanken er at det er fint at folk oppdager disse stedene, de er jo ment for innbyggerne. 

På Ammerud, langs Alnaelva ved Groruddammen og nordover, har Bydel Grorud laget en eventyrløype for barn. Her vil man finne figurer eller ansikter i trærne. Og det er så klart noe Benjaminsen mener groruddølene må få med seg. 

LØFT BLIKKET: Langs Alnaelva ved Groruddammen og nordover har Bydel Grorud laget en eventyrløype for barn. Ansiktene i trærne har fått både stolper ved seg og norrøne navn.

– Vi har plassert en stolpe ved seks av disse ansiktene. Jeg tror ikke det er så mange som vet om dette initiativet, så det må fram i lyset. Når man står ved stolpene må man titte opp i trærne. Figurene hadde ikke navn, så jeg har nå gitt dem norrøne navn, smiler han. 

Oppmuntrer til å løfte blikket

I Bydel Bjerke er det satt ut en stolpe ved den nye legevakta på Aker.

– Alle Oslo-innbyggere vil havne der en eller annen gang i livet, og da er det greit å vite hvor legevakta er. Derfor har vi plassert en stolpe der, som en del av runden i Bydel Bjerke. 

Kort oppsummert er tanken bak årets stolper å få alle ivrige «stolpejegere» til å løfte blikket for alt fra nye og ukjente til kjente ting og steder. 

– Vi har prøvd å sette lys på både ting og steder i år. Vi får også tips fra brukerne om nye ting hvert år, og jeg setter stor pris på at folk er involvert i dette her. 

– Et annet poeng er at vi er veldig forskånet for hærverk på stolpene våre. Stort sett går det veldig bra, og det er veldig gledelig. Slik er det nemlig ikke overalt i landet, avslutter Benjaminsen. 

Stolpejakten i korte trekk

• Stolpejakten Groruddalen er en mosjonsaktivitet som kombinerer turgåing, kultur- og naturopplevelser i urbane områder. Målet er å finne stolper i nærmiljøet som er markert på kart.

• Stolpene er laget av tre og cirka en meter høye. Du velger selv hvor mange stolper du ønsker å finne og registrere.

• Det er i alt 115 stolper.

• Stolpene er delt inn i farger basert på vanskelighetsgrad.

• Lillomarka Orienteringlag er hovedarrangør i samarbeid med groruddals-bydelene, Miljødirektoratet og Akers Avis Groruddalen.

• Kartet finner du i dagens (fredagens) avis.

Registrere stolper

• Det er tre måter du kan registrere stolpene dine på:

• 1. På hver stolpe står det et «serienummer» du må notere ned og deretter registrere på www.stolpejakten.no.

• 2. Med Stolpejakten-appen kan du scanne QR-koden som står på hver stolpe, det registreres da i en database.

• 3. Ta med deg kartet, som du får i denne avisen fredag 10. mai, ut på stolpejakt og noter bokstavkodene på stolpene du finner i tabellen på kartets bakside. Send inn ditt kartblad før november til «Stolpejakten i Groruddalen», så registrerer Lillomarka O-lag kodene du har funnet for deg.